DİĞER
"Bugünün dertleriyle yüz yıl öncesinin dertleri bir değildir, ama dert hep vardı, hep olacak. Bugün köprü trafiğinde takılıp kalanlar, örneğin bir zamanlar iki üç senede bir İstanbul’u kasıp kavuran veba salgınlarını hatırlayıp avutabilirler kendilerini."
Yeni çıkan, yeni baskısı yapılan, bize gönderilen, dikkatimizi çeken; okumak ve üzerine yazı yazmak için ayırdığımız bazı kitaplar...
Gaye Boralıoğlu’nun yeni öyküleri Alâmetler Kitabı adıyla önümüzdeki günlerde İletişim Yayınları tarafından basılıyor. Kitaptaki “Alınyazısı” adlı öyküden bir bölümü Tadımlık olarak sunuyoruz.
"Türkçede Denemeler diye bilinen kitap aslında Sabahattin Eyüboğlu’nun kendi beğenisine göre seçip çevirdiği bölümlerden başkası değildi. Söz konusu seçki/çeviri, kendine göreliği göz önüne alındığında adeta Montaigne’in yapıtından apayrı bir kitaptı ve Denemeler’in bütününü kavramamız için yeterli değildi."
“Suat Derviş’in romanları, psikolojik gerilimlere verdiği önemle, insan benliğinin derinliklerini anlama ya da gösterme çabasıyla ve kadının erkek karşısındaki toplumsal konum ve rolünü sıradan bir aşk hikâyesi anlatırken bile tartışmasıyla dönemin öteki tefrikalarından ve popüler aşk romanlarından farklılaşır."
"Öyleyse sonsuz dönüş, Klossowski’nin çok güzel biçimde söylediği gibi, olaydan ilk ve son kez özelliğini çalan hiledir. 'Tamamlanmış olayı sayısız kez isteyerek onu tamamlanmamış kılmak.' Yani onu geleceğin açıklığına bırakmak, oluşa geri vermektir."
"Barthes Çağdaş Söylenler’de küçük burjuvazinin dolaşıma soktuğu tüketim nesnelerinin yapısal çözümlemesine girişirken, Ernaux bu nesneleri bir anlatıya döküp bireysel ve toplumsal yaşamın içinde harmanlar. Farklı hafıza kaynaklarını temel alarak bir 'total roman' oluşturmaya çabaladığı Seneler’de toplumsal belirlenimciliğin bireyin yaşamı üzerindeki etkisi görülürken, yazma arzusu kitabın sınırlarını sosyolojik boyutun ötesine götürür."
"Konuşulanlar kadar konuşulmayanların da biçimlendirdiği, özünü ve merkezini sürekli kaydırdığı, dönüştürdüğü bir hakikat söz konusu. Ege’nin iki yakasında hakiki bir yüzleşmeye yüzümüzü dönmek için şöyle de denilebilir: Yunan Cephesi'nde yeni bir şey var! Artık darısı Türk edebiyatının başına!"
"Taşrada hissedilen bu uzaklık duygusunu okuyucuya en iyi aktaran Türkçe öykülerden biri, Nezihe Meriç’in kaleme aldığı 'Boşlukta Mavi'dir. Nezihe Meriç “Boşlukta Mavi”de uzakta olmanın yarattığı nostalji duygusunu, taşranın tekdüzeliğinin yol açtığı bir hissiyat olarak ele alır."
"Sürgünde geçen yıllarında diliyle ve ülkesiyle bağı hiçbir zaman kopmamıştı. Denebilir ki yaşadığı o 'sürgün ada'da yeniden kendine özgü bir yaratı dünyası var etti. Bu anlamda Demir Özlü’nün yazınsal birikimini iki ayrı dönemde ele alıp değerlendirmek gerekir."
"Veri madenciliği ile elde edilen sonuçlar İnce Memed 1’e ait olan 5.000 kelimeden oluşan pasajların öteki roman pasajlarından tamamıyla farklı olduğunu göstermektedir. Son iki romanın arasındaysa göze çarpan bir örtüşme gözlenmektedir. Bu saptamalar Oğuzertem’in üslup yorumuyla örtüşmektedir."
MESUT VARLIK
AHMED NURİ
TAÇLI YAZICIOĞLU
AHMET ERGENÇ
KORHAN ALTUNYAY
RONİ MARGULİES
İRVİN CEMİL SCHİCK
+ Daha fazla goster
DERYA BENGİ, ERDİR ZAT
ARTHUR RIMBAUD
AMİN MAALOUF
SEVİM BURAK
VICTOR HUGO
MAHMUT ŞENOL
+ Tüm Kitapları Göster
© Tüm hakları saklıdır.
↑ Yukarı çık