DİĞER
"Denemenin hoş ama boş şeylerden ibaret olduğuna dair yaygın önyargıyı kıran Türkçedeki sayılı denemeciden biridir Orhan Koçak. Eleştirmenliği bu vasfını bir parça gölgelemiştir diyebilir miyiz? Okurları üslubunun, dilinin, ironisinin ve mizahının kıymetini uzun zamandır bilir bilmesine, ama onu denemeci olarak da tescil etmek gerekir sanki – kendisinin bundan hazzedeceğini sanmasam da."
K24 altıncı yaşına girerken, pandemiyle geçen bir yılın getirdikleri: "Basılı ya da elektronik: Bu site kurulduğu günden beri kitaplara, bizi biz yapan hikâyelere adanmış durumda."
Kökleşmiş ayrımcılıklara ve cinsiyetçiliğe sürdürülebilir ve kurumsal bir şekilde karşı koymanın imkânlarını aramak ve yeni dayanışma zeminleri yaratmaya çalışmak...
10 Ekim 2015'te kaybettiklerimizi anmak için yapılmış duyarlı ve özenli çalışmalar: 62 yazarın 85 kişiyi anlattığı, "yasını tuttuğu yakınlarının hikâyelerini anlatmayı kabul edenlerin ve o hikâyeleri dinleyip yazanların eseri" olan Barış Portreleri ve iki belgesel film; Ah ile Ölüm Ne Yana Düşer Usta...
"Kitap/Kültür/Kritik dışında K24’ü tanımlayan dördüncü bir K daha var: Katılım."
En etkili ve popüler sol düşünürlerden antropolog David Graeber henüz 59 yaşında beklenmedik bir şekilde öldü. Akademisyendi, Occupy hareketinin etkili eylemcilerindendi, karmaşık konuları herkesin okuyabileceği şekilde yazabilen popüler bir yazardı, kışkırtıcı ve spekülatif bir teorisyendi...
"Felsefenin henüz bilim tarafından çözülmemiş problemlerden ibaret olduğu, bilimin sınırları genişledikçe felsefenin sınırlarının daralacağını ileri sürenler hâlâ bulunmakta. Bilim dediğimiz şeyin felsefeden doğduğu açıktır, tarihe bakıldığında pek çok felsefi problemin bilimsel gelişmelerle artık problem olmaktan çıktığı da görülebilir – ama bütün felsefe?"
"Yeni teknolojiler bilinmezlik potansiyelleriyle gelirler ve bu bilinmezlikle oynamak, onunla flörttür heyecan verici olan, onlara taşlaşmış kanaatlerle karşı durmak değil."
K24’ün 5. yaşına bastığı, artık varlığını pek az kimsenin sorguladığı bir iklim krizinin içinde yaşadığımız günlerde yayınlanan bu dosya, krize dair kitapların kuşbakışı bir derlemesini içeriyor.
Gezegenin yaşanabilir bir yer olmaktan çıkmasını engellemek için onun bir ana, bilinçli dev bir organizma, bizim iyiliğimizi isteyen uyumlu ve iyicil bir özne olduğunu düşünmek zorunda değiliz.
Herkesin bildiği üzere, kitaplar, filmler, oyunlar… birbirlerinden beslenirler, aralarında ilk bakışta görünmese de sağlam bağlar vardır. Kitap, kültür, eleştiri gibi netameli alanlar üzerinde yoğunlaşan bir yayının esas gayesi, bu bağları göstermek, hepimize sunulmuş bir eseri tek başına havada asılı olmaktan kurtarmak olmalıdır. Öteki eserlerle birlikte yeniden düşünmek.
Bitkilere başka bir gözle bakmamızı sağlayacak kitaplar ve bir botanikçi olarak Charles Darwin...
© Tüm hakları saklıdır.
↑ Yukarı çık