TARİH

24 Mart 2024

Dün her şey daha güzeldi...

Dünün daima daha güzel olduğu düşüncesi, sürgün edebiyatından önce, nostaljinin konusudur. Bir kelime olarak nostalji, “eve dönüş” ve “acı” anlamlarına gelen Yunanca sözcüklerden türer.

Devamını Oku

TARİH

04 Şubat 2024

Agota Kristof'un üçlemesi: Sürgün, nostalji ve yas

"Ülkemi terk etmeseydim hayatım nasıl mı olurdu? Sanırım daha zor, daha yoksul ama daha az yalnız, daha az parçalanmış ve belki daha mutlu.”

Devamını Oku

TARİH

07 Ocak 2024

İsmi dışında tamamen yazısız ve sadece resimlerden oluşan bir roman okudunuz mu?

'The Arrival' tamamen yazısızdır. Belirli bir sistematik dahilinde bir araya getirilen görseller, illüstrasyonlar ve simgeler, hikâyenin çeviriye gerek kalmadan ve yeryüzündeki hemen herkesçe anlaşılmasını mümkün kılar

Devamını Oku

TARİH

26 Kasım 2023

TARİH

29 Ekim 2023

Rana Plaza | 3 bin işçiyi enkaz altında bırakan moda sektörünün mottosu: Ölüm belki ertelenebilir ama sipariş teslim tarihi asla ertelenemez!

Rana Plaza faciasından bir gün sonra şirket toplantısında insani kayıplar yerine, parça sayısı olarak kayıplardan ve bunların hızla nasıl telafi edileceğinden konuşuluyordu...

Devamını Oku

TARİH

01 Ekim 2023

Terhâne'de kadınlara gebelik de yasak; zamane köleleri 'sweatshop' işçilerinin inanılmaz hayatı!

Yönetici pozisyonlarında genellikle erkeklerin bulunduğu hazır giyim atölyelerinde kadın işçi tercih edilmesinin nedeni kadınların "disipline edilmesi kolay, pazarlık yapma ve sendikalaşma olasılığı düşük ikincil gelir sağlayıcısı" olmalarıyla açıklanır

Devamını Oku

TARİH

17 Eylül 2023

'Ölü beyaz adamın kıyafetleri' artık çöpe gidiyor

Bu kadar çok ve ucuz kıyafetin kaynağını anlamaya çalışan Ganalılar, başlarda bunların ancak ölen insanlardan geriye kalanlar olduğu sonucuna varmışlardı. Çünkü ancak ölüler bu kadar çok eşyadan vazgeçebilirdi. Geriye bu kadar kıyafet bırakan bir ölü ise, doğal olarak akla ‘beyaz’ insanı getirirdi.

Devamını Oku

TARİH

09 Nisan 2023

TARİH

12 Mart 2023

Ebedi güvenlik ancak mezarda mümkündür!

"Tanrım, nasıl kıydın?", "Bu felâket tablosunu nasıl yaptın?" Tanrı yukarıdan bakmış. Ve gerisi malum… "Ben değil" demiş. "Bunu sen yaptın!"

Devamını Oku

TARİH

22 Ocak 2023

Henüz çekilmemiş bir Spielberg filmi ve Hyperborealılar

Hyperborealıların hayatları o kadar güzeldi ki sonunda hayata doyarlardı. Hayatları gibi ölümleri de kendi ellerindeydi. En güzel ölüm için; çiçekten çelenklere sarınır, kendilerini bir uçurumdan denize atarak intihar ederlerdi. Denizin üstünde yüzen çiçekleri görenler “İşte,” derlerdi. “Bir Hyperborealı” Ve hemen anlarlardı ki, o çiçeklerin altında mutluluğa doymuş bir hayat vardı.  

Devamını Oku

TARİH

30 Ekim 2022

Çağımızın göçmen hastalığı: Ulysses Sendromu

Mitolojik zamanlarda geri dönüşün önündeki temel engel, tıpkı kaprisli tanrılar tarafından cezalandırılan Ulysses'in evinden uzak tutulması gibi özünde dışsal bir zorunluluktur…

Devamını Oku

TARİH

25 Eylül 2022

Felâketler ve anıtlar

Felaketten doğrudan etkilenen her bir kadın ve çocuğun ayrı ayrı tasvir edildiği heykelde, cuma öğleden sonrasının fırtınalı denizinde yaşananlar, kıyıda bekleyenlerin gözlerinden tasvir ediliyor. Platformun üzerindeki 260 bronz figür, ölen balıkçıların geride bıraktığı kadın ve çocukların gerçek sayısını gösteriyor. Her bir figür gerçek bir kişidir. Bir adı ve yaşı vardır

Devamını Oku