TARİH

18 Mayıs 2025

Deniz Goran: Gezi hem coşkusuyla hem travmasıyla farklı hayatlara farklı şekilde dokundu

"Türk Diplomatın Kızı’nda önceliğim bir genç kadının en mahrem düşüncelerini, onun yaşadığı cinsel deneyimlerinde haz kadar, bunların yol açabileceği komik, tuhaf ve rahatsız edici anları sansürsüzce ve içten bir anlatımla aktarabilen bir kendini keşfetme hikâyesi yaratmaktı"

Devamını Oku

TARİH

17 Mayıs 2025

Handan Acar Yıldız: Adaletin keskinliğini sembolize eden kılıç kendisi gibi düşünmeyeni kesmeye yeltenmektedir artık

"Gözetleme toplumunda insanlar onlara tepeden bakan gözden kurtulmak ister. O gözü başka tarafa çevirip kendi üzerlerinden uzaklaştırabilmek için de manipülasyona başvurur. Şiddet müthiş bir korumacılıkla nesilden nesle aktarılır. Şiddet mağduru da masum kalamaz"

Devamını Oku

TARİH

11 Mayıs 2025

Ahmet Büke: Her hücrem buraya ait, buranın hikâyelerini yazmak nefes almak gibi benim için

"Son bin yılda Anadolu’da arka arkaya bir çeyrek yüzyıl sakin geçmemiştir herhalde. Yıkmak, yıkılmak sonra yeniden kurmak ya da kurmak için mücadele etmek bizim doğamızda var"

Devamını Oku

TARİH

04 Mayıs 2025

Aziz Gökdemir: Sanatsal yaratıcılığın otoriteye karşı bir direnç unsuru oluşturabileceği noktanın çok çok ötesindeyiz artık

“Liderlerin esvap değiştirerek gerçekte ne kadar değiştikleri tartışılır; son örneğini Suriye’de gördük. Kenan Evren üniformasını çıkarınca ne kadar sivil oldu, kıyafet devrimiyle ne kadar çağdaşlaştık?”

Devamını Oku

TARİH

27 Nisan 2025

Ebru Ojen: Beden üzerinde kurulan hiyerarşik statükocu denetimi ifşa edip onu ihlal etmek benim için bir yaratma refleksi

"Belgrad Kanon’da göçmen ve mültecilerin bedensel deneyimlerine odaklanarak, modern dünyanın 'disipline edilmiş, ele geçirilmiş' bedenlerini yazdım. Sonuçta beden, hem iktidarın hem direnişin cepheleştiği bir alan, bu savaşı, savaşın yarattığı etkileri, fiziksel, zihinsel ve ruhsal çürümeyi anlatmak benim için önemli"

Devamını Oku

TARİH

20 Nisan 2025

Şeyhmus Diken: Bugün hâlâ cellâdına âşıklıkla ithama dönüştüren politik ve kısmen entelektüel bir üst akılla cebelleşiyoruz

“Sol’a meyledenler solun devrimci tek tipçiliğine yaslandı. Sağa, İslamcılığa meyledenler de sağın ümmetçi tek tipçiliğine yaslandı”

Devamını Oku

TARİH

11 Nisan 2025

Yücel Kayıran: İdeolojilerin, insanı dile getirmek gibi bir gayesi yoktur; kendi siyasal gayelerine uygun insan tasarımlarını dile getirirler

“Homeros, Hesiodos, Sappho, Sokrates, Platon, Aristoteles aynı zaman ve uzama ait medeniyetin tinini temsil ederler.”

Devamını Oku

TARİH

06 Nisan 2025

Kara göründü; Türkiye’nin yeni azınlığı: Beyaz Türkler

Kendilerini “elit” niteleyen kesimin modernleşme projelerinin evrensel bir ilerleme getirdiği iddiaları da aslında kendi sınıfsal ve kültürel ve ekonomik hegemonyalarını pekiştirirken, dışlayıcı tutumlarını pek çok alanda dışa vurdukları gibi sanat ve sinemanın her alanında toplumsal kutuplaşmayı derinleştirerek göstermiştir

Devamını Oku

TARİH

31 Mart 2025

Bil bakalım hangi nesil, birden parlayıp sönen fikir: Çarkın kırılsın!

Bu dünyada “helalleşmek” diye bir şey yoktur, ama ne ah ne hak yerde kalır sanılmasın. “Eşkıya dünyaya hükümdar olmaz”, Hakk’ın divanında buluşacağız!

Devamını Oku

TARİH

23 Şubat 2025

Berzahda bir şair, Asaf Hâlet Çelebi: Sırtımızda hançer sesleri

Asaf Hâlet ideolojileri reddetmiş bir şair olduğu için “inanma biçimi önemli” bir şair. Dinler tarihi ve mitolojiye olan ilgisi onu “kaçan bir şairden”den çok “arayan bir şair” yapmıştı. Bulduğu imgelerle inşasına kalkıştığı her şey de onun inancının bir parçasıydı. Bu arayış, onu birçok kültürün misafiri yapsa da, bir arınma sürecinden de geçirmişti

Devamını Oku

TARİH

16 Şubat 2025

Beşir Ayvazoğlu: Garip şairlerini hiç ciddiye almamıştım, ama İkinci Yeni şairlerini daha önce keşfetmiş olsaydım, belki bugün başka bir yerde olurdum

“Eskiler, dünya görüşü itibariyle çok ayrı yerde dursalar da gerektiği zaman aynı masada buluşup görüşebiliyor, medenice tartışabiliyorlardı. Bu anlayışı keşke iki taraf da “içselleştirmiş” olsaydı. Dostluklar kavga ede ede de devam ettirilebilir”

Devamını Oku

TARİH

09 Şubat 2025

Burcu Belli: Umarım kapitalizme karşı çıkabilecek kadar deliririz

"Ben farklı olmanın asla “iyileştirilmemesi” gerektiğine inanıyorum, onun öyle hayatını sürdürmesi gerektiğine, toplumun da ona uyum sağlaması gerektiğini düşünüyorum..."

Devamını Oku