05 Nisan 2024

Sinan Ateş'e yakın isimlerden Çağrı Ünel'in yargılandığı davada eski MHP milletvekilini suçlayan sloganlar atıldı

Ünel, süreç boyunca neden sessiz kalmayı tercih etti? 

Çağrı Ünel - Sinan Ateş

Eski Ülkü Ocakları Başkanı ve öldürülen Sinan Ateş'e yakın bir isim olan eski Mersin Ülkü Ocakları Başkanı Çağrı Ünel, iki yıl önce 11 kişinin kendisine saldırdığı olayda, Kadirli Ülkü Ocakları Başkanı Hüseyin Coşkun Akgüllü'nün korumalığını yapan Emrullah Kaplan'ı öldürdüğü gerekçesiyle yargılandığı davada Sinan Ateş cinayetiyle ilgili bildiklerini anlattığı mahkemeye sundu

Mersin 5. Ağır Ceza'da görülen duruşmaya Çağrı Ünel'in yakınları da katıldı. Ünel 15 sayfalık savunmasını mahkeme heyetine sundu. Adliyeye Çağrı Ünel'e saldırıdan bir gün önce "Ülkü Ocakları Genel Başkanımız Sn. Ahmet Yiğit Yıldırım'ın ve genel merkezimizin emrinde FETÖ'çü hainlerin başına 'YILDIRIM' gibi çakacağız" paylaşımı yapan Adana Ülkü Ocakları Başkanı Cem Tutsoy da adamlarıyla birlikte geldi.

Kalabalık bir ekip olarak gelen Çağrı Ünel'in arkadaşları Adana Ülkü Ocakları Başkanı Cem Tutsoy ve ekibine tepki göstererek Olcay Kılavuz'u suçlayan sloganlar attı.

Olcay Kılavuz eski MHP Mersin Milletvekili ve Sinan Ateş cinayetinden tutuklu Tolga Demirbaş'a kalkan olmakla gündeme gelmişti.

Cağrı Ünel'in avukatları duruşmada Cem Tutsoy'un telefonunun olay yerine yakın bir yerde sinyal verdiğini ama buna rağmen sorgulanmadığını, Ünel ve Sinan Ateş'in eş zamanlı takip edildiğini, müvekkillerinin silahlı olmaması durumunda belki de öldürüleceğini belirtti.

11 kişinin yargılandığı duruşmaya, saldırganlar arasında olan ancak başka suçtan tutuklu bulunan Nurullah Saraç da SEGBİS'le katıldı. Saraç'ın ifadesini değiştirerek, Çağrı Ünel'in Emrullah Kaplan'ı hedef alıp almadığını görmediğini, arbede sırasında Ünel'in silahını almaya çalıştıklarını söyledi. Çağrı Ünel son duruşmaya fiziki olarak katıldı

Eski Mersin Ülkü Ocakları Başkanı Çağrı Ünel, 15 Mart 2022'de Mersin-Toroslar ilçesindeki bir bankamatikten para çekerken dört kişinin saldırısına uğradı. 

Olay yerine bıçakla geldiği belirtilen saldırganlara Ünel, taşıdığı silahla karşılık verdi. Ünal nefsi müdafaa iddiasında bulunurken, saldırganlar Ünel'in hedef alarak ateş ettiğini öne sürdü. Bu saldırıda Kadirli Ülkü Ocakları'ndan Emrullah Kaplan hayatını kaybetti.

Olay sonrası polise gidip teslim olan ve tutuklanan Çağrı Ünel son duruşmaya kadar duruşmalara Konya-Ereğli Cezaevi'nden SEGBİS'le katıldı. Yargılama sonucu 10 yıl ceza aldı.

Dosya istinaf mahkemesine gitti ve mahkeme Ünel'e verilen cezayı az bularak yeniden yargılanmasını istedi. Mersin 5. Ağır Ceza'da görülen davanın ilk duruşmasına Çağrı Ünel bu kez fiziki olarak katıldı.

Çağrı Ünel, kendisine yönelik saldırının Ülkü Ocakları Genel Merkezi tarafından organize edildiğini savundu. Çağrı Ünel savunmasının ana hattı şu: İddianamede iddia edildiği gibi, sosyal medya üzerinden gelişen husumet sonucu birilerinin kendisine saldırmadığı, içinde Ülkü Ocakları ve MHP'li yöneticilerin de olduğu bir organizasyon sonucu saldırıya uğradığı… Saldıran kişilerin hemen hepsinin de iddia edildiği gibi Ülkü Ocakları ya da MHP ile bir bağı var. Neden saldırıya uğradığı yönündeki iddiası da şu Çağrı Ünel'in: Kendisine yapılan saldırıdan yaklaşık 2 hafta önce 02.03.2022'de eski MHP Mersin Milletvekili Olcay Kılavuz'un Ülkü Ocakları Genel Başkanı Ahmet Yiğit Yıldırım'ı ziyaret etmesinden sonra 04.03.2022'de Ülkü Ocakları Genel Başkan Yardımcısı Kadir Ensar Ejder, Mert Kerim Ejder ve kardeşleri Servet Ejder sahibi ve yöneticileri oldukları Orhun Haber sitesinde "Bir ihanet ateşi" başlıklı bir haber yayımlandı.

Söz konusu haberde Sinan Ateş'in FETÖ'cü olduğuna dair bilgiler paylaşıldı. Çağrı Ünel de bu içerikteki paylaşımlara karşı tavır alarak Facebook ve Twitter'da paylaşımlar yaptı. Sinan Ateş cinayeti dosyasına bakan Ankara Cumhuriyet Başsavcısı Ahmet Akça ve savcı Ayhan Ay'ı "Kripto FETÖ'cü" olarak yaftalayan Orhun Haber sitesinin sahibi Ülkü Ocakları Genel Başkan Yardımcısı Mert Kerim Ejder ve kardeşi Servet Ejder Kasım 2023'te tutuklandı. Ocak 2024'te ise her iki isim tahliye edildi. Zaten T24 yazarı Tolga Şardan, Mersin'de ülkücülerin silahlı hesaplaşması başlıklı yazısında olay öncesi ve sonrası Ünel'e saldıran kişilerle Ülkü Ocakları yöneticileri arasındaki HTS kayıtlarındaki dikkat çeken noktaları belirtmişti.

Tutukluluğun devamına karar verildi

5. Ağır Ceza heyeti Çağrı Ünel'in tutukluluğunun devamına hükmetti. Duruşmayı da 10 Mayıs'a erteledi. Duruşma sonrası Çağrı Ünel'in annesi de "Artık bittim. Adalet üç maymunu oynuyor. Adalete tecavüz edilmiş" diye konuştu. Çağrı Ünel'in kardeşi de "Cahit'e saldırın, Sinan'a saldırın. Abimi öldürünce mi haklı olacaktık? Sinan öldü de ne oldu? Adam hâlâ mezarında dövüşüyor" sözleriyle mahkeme kararına tepki gösterdi.

Sinan Ateş cinayetiyle ilgili tanıklığına başvurulmuştu

Çağrı Ünel bugüne kadar basına hiç konuşmadı. Sinan Ateş cinayeti dosyası kapsamında Nisan 2023'te Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı'na tanık olarak ifade verdi.

Peki Ünel, süreç boyunca neden sessiz kalmayı tercih etti?  Ünel'in avukatları kendisine ve yakın dostu olan Sinan Ateş'e karşı yapılan saldırıların organizatörlerinin kimler olduğunu bilse de bu şahısların siyasi kimliklerinden ötürü içinden yetiştiği camianın topluca sorumlu tutulmasını istememesi tahmininde bulunuyor.

Çağrı Ünel 10 yıl hapis cezasının verildiği son duruşmada Emrullah Kaplan'ın ailesine yönelik "Allah rahmet eylesin, keşke böyle bir olay olmasaydı ve genç bir insan ölmeseydi. Ben 40 yaşını geçmiş işinde gücünde bir adamım neden bile isteye bir gencin ölümüne sebep olmak isteyeyim. Şunu bilin ki Emrullah' ın katili ben değilim, Emrullah'ın katili onu benim üzerime yollayanlardır" demişti.

Candan Yıldız kimdir?

Candan Yıldız, Marmara Üniversitesi İletişim Fakültesi mezunu.

Gazeteciliğe HBB'de On'da On Haber program editörlüğü ile başladı.

Kanal D, TV 8, Birgün Gazetesi, CNNTürk, İMC TV, Halk TV'de muhabirlik, editörlük, ana haber editörlüğü ve haber program koordinatörlüğü yaptı.

Haber kanallarında çeşitli program formatları yarattı. Radyo ve Gazetecilik Ödülleri En İyi Program Ödülü/(1997), Çağdaş Gazeteciler Derneği En İyi Haber Program Ödülü/ (2002) ödülünü aldı.

Avustralya'da SBS Türkçe Radyo Haberler servisine haber yaptı.

"Öteki Sesler" isimli belgesel yaptı. "Dicle'nin Göz Yaşları" ile "Şiddete Karşı Anlatılar-Ayakta Kalma ve Dayanışma Deneyimleri" ortak çalışmalarda yazarlık yaptı.

T24'le birlikte internet gazeteciliğine adım attı.

 

Yazarın Diğer Yazıları

İstiklal’deki bombalı saldırıyla ilgili kararda ‘örgüte’ vurgu yok 

İnsanları hayattan koparan bombalı ya da silahlı saldırıların nasıl örgütlendiğini, talimatın nasıl alındığı/verildiğini ve silahların nasıl temin edildiğini delilleriyle açığa çıkarmak suçun kendisi kadar önemli

İyi Parti kongresine doğru: Usulsüz delege kayıtları mı var, Cumhur İttifakı ile ittifak mümkün mü?

İyi Parti için yeniden kuruluş anlamına gelen olağanüstü kurultaya günler kala, adaylardan Tolga Akalın'a yakın isim Rıdvan Uz, kurultay delegeleri listesinde "usulsüzlükler" tespit ettiklerini açıkladı. Edindiğim bilgilere göre "usulsüzlük"ten kastedilen şey, yaprak dökümü yaşayan İyi Parti'den istifa eden delegelerin listelerden düşürülmemesi…