26 Nisan 2024

İstiklal’deki bombalı saldırıyla ilgili kararda ‘örgüte’ vurgu yok 

İnsanları hayattan koparan bombalı ya da silahlı saldırıların nasıl örgütlendiğini, talimatın nasıl alındığı/verildiğini ve silahların nasıl temin edildiğini delilleriyle açığa çıkarmak suçun kendisi kadar önemli

Ahlam Albashir

Altı insanı öldüren saldırının faili, İstiklal Caddesi bombacısı Ahlam Albashir hakkında hüküm verildi.

2022 Kasım ayındaki saldırıda çiçek saksılarının olduğu banka bomba koyarak 6 insanın ölümüne, onlarca insanın yaralanmasına yol açan Albashir’e 7 kez ağırlaştırılmış müebbet ve 1794 yıl hapis cezası verildi.

Hüküm “Silahlı terör örgütü üyeliği”nden değil, “Devletin birliğini ve ülke bütünlüğünü bozma” suçundan kuruldu.

Albashir iddianamede "Devletin birliğini ve ülke bütünlüğü bozma” suçunun yanı sıra “Silahlı terör örgütüne üye olma” suçuyla da yargılanıyordu.

Ancak İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi, “Sanık Ahlam Albashir hakkında silahlı terör örgütüne üye olma suçundan cezalandırılması talebiyle kamu davası açılmış ise de; söz konusu suçun devletin birliğini ve ülke bütünlüğünü bozma suçu içerisinde ERİDİĞİgerekçesiyle üyelikten hüküm kurmadı.

Bir suç bir başka bir suç içinde sayılıp ayrıca hüküm kurulmayabilir mi?

Evet, böyle örnekler varmış avukatlardan aldığım bilgiye göre… Örneğin bir eve girerek hırsızlık yapan bir kişiye, konut dokunulmazlığını ihlalden ayrıca ceza verilmeyebilirmiş.

Ama Albashir dahil 36 sanığın hiçbiri hakkında “Silahlı terör örgütü üyeliği” suçlamasından hüküm kurulmaması dikkati çekmiyor değil.

Gazeteciler olarak "örgüt var mı ya da örgüte üyelik var mı?" sorusunu sormak meşru… 

Zira, insanları hayattan koparan bombalı ya da silahlı saldırıların nasıl örgütlendiğini, talimatın nasıl alındığı/verildiğini ve silahların nasıl temin edildiğini delilleriyle açığa çıkarmak suçun kendisi kadar önemli.

Hatırlarsınız dönemin İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, saldırının Minbiç’ten organize edildiğini belirterek “İstiklal Caddesi saldırısı PKK’nın daha önce defalarca gördüğümüz sivil katliamlarından bir tanesidir. Failini bulduk. Şimdi arkasındaki tüm yapıyı deşifre ediyoruz” demişti.

Gerekçeli kararı beklemek gerekiyor tabii ki, ancak karar tutanağından anlıyoruz ki ortada deşifre edilen bir yapı yok.

TIKLAYIN: 'İstiklal bombacı'sının Esenler'deki mahallesinden tanıklıklar; atölyede, bakkalda, kasapta, kahvede, sağlık merkezinde neler yapıyordu?

Candan Yıldız kimdir?

Candan Yıldız, Marmara Üniversitesi İletişim Fakültesi mezunu.

Gazeteciliğe HBB'de On'da On Haber program editörlüğü ile başladı.

Kanal D, TV 8, Birgün Gazetesi, CNNTürk, İMC TV, Halk TV'de muhabirlik, editörlük, ana haber editörlüğü ve haber program koordinatörlüğü yaptı.

Haber kanallarında çeşitli program formatları yarattı. Radyo ve Gazetecilik Ödülleri En İyi Program Ödülü/(1997), Çağdaş Gazeteciler Derneği En İyi Haber Program Ödülü/ (2002) ödülünü aldı.

Avustralya'da SBS Türkçe Radyo Haberler servisine haber yaptı.

"Öteki Sesler" isimli belgesel yaptı. "Dicle'nin Göz Yaşları" ile "Şiddete Karşı Anlatılar-Ayakta Kalma ve Dayanışma Deneyimleri" ortak çalışmalarda yazarlık yaptı.

T24'le birlikte internet gazeteciliğine adım attı.

 

Yazarın Diğer Yazıları

Sinan Ateş cinayetinde dikkat çeken nokta; şüphelilerin bir kısmı Covid-19 izniyle cezaevinden çıkmış!

Sinan Ateş’in ailesi de iddianameye çok tepkili. Kız kardeşi Selma Ateş’le konuştum. Ateş, "Bu iddianameyi toplum vicdanı kabul edemez. Birçok görgü şahidinin ifadesi iddianamede yer almıyor” dedi

Dışişleri ve Diyanet sessiz: İsrail'de polisi bıçakladıktan sonra öldürülen imam Hasan Saklanan'ın hikâyesi 

Hasan Saklanan'ı tanıyan isimler cenazenin kendilerine ne zaman teslim edileceğini bilmediklerini söyledi. Diyanet İşleri Başkanlığı tarafından da resmi bir açıklama henüz yapılmadı

Sendikalar ve CHP yönetimi 1 Mayıs’ta zevahiri kurtardı mı?

Kemal Kılıçdaroğlu’nu ‘değişim’ diyerek yenen yeni yönetimin, 1 Mayıs öncesi ‘Taksim’e yürüyoruz’ çağrısının Saraçhane ile sınırlı tutulmasına tepki oluştu