25 Nisan 2024

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın Başdanışmanı Saral'ın, 11. Cumhurbaşkanı Gül'ü de suçladığı o fotoğrafta ne var, ne yok?

“Manidar” bulunan kareye ilişkin bazı bilgileri düzeltelim…

Her fotoğraf yorumlanabilir. Hele ki siyasete ilişkin fotolar… Kadraja bilerek ya da bilmeyerek girenler ya da kadrajda olanlar, zorlama da olsa, yorumlara muhatap olabilirler. Çünkü her fotoğraf yoruma davetiyedir de…

Eski AKP milletvekili, Cumhurbaşkanlığı Yerel Yönetim Politikaları Kurulu Üyesi ve Cumhurbaşkanı Başdanışmanı Oktay Saral, Almanya Cumhurbaşkanı Frank-Walter Steinmeier’in Türkiye gezisi kapsamında, İstanbul-Tarabya’da büyükelçiliğin yazlık konutuna davetli olan konuklardan bazılarını özellikle yazma ihtiyacı duymuş. 

Almanya Büyükelçiliği’nin resmi Twitter hesabından da paylaşılan resepsiyon fotoğrafına bakarak bazı isimler hakkında yorum yapmış Oktay Saral. 

“Almanya Cumhurbaşkanı Steinmeier’ın İstanbul gezisine eşlik edenler; Ekrem İmamoğlu, Abdullah Gül ve HDP Eşbaşkanı Mithat Sancar… Kare gayet manidar! Hasbi duruşları olmayanların hesabi duruşları oluyor.”

“Manidar” bulunan kareye ilişkin bazı bilgileri düzeltelim… Türkiye ziyaretinin İstanbul ayağında Alman Cumhurbaşkanı’na eşlik edenler arasında bildiğim kadarıyla Abdullah Gül ve Mithat Sancar yok.  Bu isimler resepsiyona davetli olanlar. İmamoğlu’na gelince… İBB Başkanı, Alman Cumhurbaşkanını belediyede ağırladı.  Almanya’ya işçi göçünün sembolik mekanı Sirkeci Garı’ndaki sergi gezisinde Steinmeir’e e eşlik etti.

AKP’nin kurucu çekirdek ekibinden 11. Cumhurbaşkanı Abdullah Gül ve Ekrem İmamoğlu’nun yan yana olduğu karede Dışişleri Bakanlığı’nın uzun süre müsteşarlığını yapmış, Türkiye’nin BM Daimi Temsilciliği görevinde bulunmuş Feridun Sinirlioğlu da var. 

Oktay Saral nedense kadraja giren isimler arasında Sinirlioğlu’nu anmamış. 

Sinirlioğlu’nu Türkiye’nin dış politikasında etkili bir isim olduğunu, biliyoruz. Mavi Marmara krizinden sonra İsrail-Türkiye ilişkilerini normalleştiren “Tazminat” anlaşmasının mimarlarından biri…

Prof. Mithat Sancar’ın HDP Eş Başkanı olarak tanımlanması da hala aktif siyasette algısı oluştururken, HDP’nin artık olmayan bir parti olduğunu hatırlatmak isterim. Almanya’da doktorasını yapmış bir akademisyen Mithat Sancar. 

Kültür Bakanı Mehmet Nuri Ersoy ve İstanbul Valisi Davut Gül’ün de konuk olduğu resepsiyona ilişkin tek bir kadrajın öne çıkarılması asıl “manidar” konu olsa da 31 Mart seçimlerinin ve 2028’e giden yolun güçlü aktörü Ekrem İmamoğlu’na dikkat çekilmesi anlaşılır. Zira İmamoğlu, Batı’nın sadece radarında olan bir siyasetçi değil artık; ilişki kurulan, vakit geçirilen, fikirleri merak edilen bir siyasetçi… 

Candan Yıldız kimdir?

Candan Yıldız, Marmara Üniversitesi İletişim Fakültesi mezunu.

Gazeteciliğe HBB'de On'da On Haber program editörlüğü ile başladı.

Kanal D, TV 8, Birgün Gazetesi, CNNTürk, İMC TV, Halk TV'de muhabirlik, editörlük, ana haber editörlüğü ve haber program koordinatörlüğü yaptı.

Haber kanallarında çeşitli program formatları yarattı. Radyo ve Gazetecilik Ödülleri En İyi Program Ödülü/(1997), Çağdaş Gazeteciler Derneği En İyi Haber Program Ödülü/ (2002) ödülünü aldı.

Avustralya'da SBS Türkçe Radyo Haberler servisine haber yaptı.

"Öteki Sesler" isimli belgesel yaptı. "Dicle'nin Göz Yaşları" ile "Şiddete Karşı Anlatılar-Ayakta Kalma ve Dayanışma Deneyimleri" ortak çalışmalarda yazarlık yaptı.

T24'le birlikte internet gazeteciliğine adım attı.

 

Yazarın Diğer Yazıları

Dışişleri ve Diyanet sessiz: İsrail'de polisi bıçakladıktan sonra öldürülen imam Hasan Saklanan'ın hikâyesi 

Hasan Saklanan'ı tanıyan isimler cenazenin kendilerine ne zaman teslim edileceğini bilmediklerini söyledi. Diyanet İşleri Başkanlığı tarafından da resmi bir açıklama henüz yapılmadı

Sendikalar ve CHP yönetimi 1 Mayıs’ta zevahiri kurtardı mı?

Kemal Kılıçdaroğlu’nu ‘değişim’ diyerek yenen yeni yönetimin, 1 Mayıs öncesi ‘Taksim’e yürüyoruz’ çağrısının Saraçhane ile sınırlı tutulmasına tepki oluştu

Kudüs'te öldürülen Diyanet personeli imamın hedefinin Hamas'a katılmak olduğu iddia edildi

"Filistin meselesinden, Suriye'deki şehit haberlerinden etkilenen bir kişiydi. 2018'de Suriye'den şehit haberleri geldiği zaman 'devlet imkan verse de cepheye gitsek' dediğini duymuştum. Şehit olmak onun için önemliydi"