10 Nisan 2024

Güçlükonak'ın tercihi hem değişti hem değişmedi: 34 yıl başkanlık yapan baba küçük oğlunu AKP'den aday gösterdi, BBP'den aday olan büyük oğul kazandı!

"Babam onu tercih etti ama ben seçildim. Gittim babamın elini öptüm"

Güçlükonak Belediye Başkanı Selahattin Aktuğ

Suriye ve Irak’a sınır illerden Şırnak’ta bir ilk oldu. Selahattin Aktuğ, Büyük Birlik Partisi’nden aday olunca milliyetçi parti BBP, Güçlükonak belediyesini kazandı.

Şaşırtıcı gelebilir, değil aslında…

Zira Güçlükonak’ta devletçi sağ partiler hep kazana geldi.

Selahattin Aktuğ, 34 yıldır belediye başkanlığı yapan Bahattin Aktuğ’un oğlu…

Babadan oğula diyeceğim ama Selahattin Aktuğ’un hikayesi tam öyle de değil. Baba Aktuğ, ANAP, DYP ve AKP’den belediye başkanı oldu. Tam 34 sene…

Bu sürekliliğin gerisinde korucu başı olmasının etkisi mutlaka vardır. Çünkü hem silahlılar hem de devletin ekonomik imkanları korucular lehine işler.

Bilal Aktuğ (solda)

Bahattin Aktuğ, oğlu Bilal Aktuğ’a koltuğunu vermeye hazırlanırken planları bozuldu. Ailenin belli ki “revaçta” olmayan oğlu Selahattin Aktuğ, “ben de varım” dedi ve BBP’den aday oldu.

Aile içi adaletsizliğe isyandan mı, oğulların babalar karşısındaki “ben” mücadelesinden mi bilinmez ama ilk eşten olan Selahattin Aktuğ, babası ve erkek kardeşine rağmen 825 (Yüzde 31) oyla belediye başkanlığını kazandı.

Güçlükonak’ın siyasi mühendisliğin icra edildiği, “taşımalı seçmen” asker ve polisin de oy kullandığı yerlerden biri olduğunu not edelim.

Selahattin Aktuğ’a ulaştım, babası ve kardeşinden farklı olarak nasıl bir belediye başkanlığı yapacağını sordum.

Kendisini “devletçi” olarak tanımlayan Aktuğ, “Anadilim Kürtçe, Türkiye Cumhuriyeti’ni, Muhsin Yazıcıoğlu’nu çok seviyorum” dedi.

BBP’den adaylığına tepki olup olmadığını sorduğumda da Aktuğ, “Bir tepki olmadı. Hep halk içinde olan birisiyim. İnsanların düğün ve taziyelerine hep katılırım” yanıtını verdi.

Babasının neden kendisini aday göstermediğine ilişkin soruma cevabı da şu oldu:

“Babam iki kez evlendi. Hem kardeşim (Bilal Aktuğ) avukat olduğu için hem de üvey annemin baskısı nedeniyle babam onu tercih etti ama ben seçildim. Gittim babamın elini öptüm, kazanan sen oldun dedim. Kardeşim ise henüz beni tebrik etmedi ama aramızda husumet yok.”

Selahattin Aktuğ: Göreve gelir gelmez sokakları belediye işçileriyle birlikte temizledim

Kazandıktan sonra Güçlükonaklılara teşekkür eden, “birlikte yönetme” iddiasında olan Selahattin Aktuğ’un yapmak istedikleri, babasının dönemine ilişkin bir özeleştiri niteliğinde:

"Hizmet için geldim, burada yaşayan bir belediye başkanı olacağım. A partili, B partili olması önemli değil. Partizancılık yapmayacağım. Bana oy veren-vermeyen herkes eşittir. Birlikte yöneteceğiz. Ailelerin ileri gelenleriyle düzenli toplantılar yapıp onların görüşünü alacağım.

Göreve ilk geldiğimde TEDAŞ elektrikleri kesince ilçe 5-6 gün susuz kaldı. Artık elektrikler bilerek mi kesildi bilmiyorum. Buranın su sorunu büyük. Pompalar zor dayanıyor. Desteğimiz az, kaynağımız sınırlı. Su sorununu çözeceğim. Kaldırım yok gibi. Aydınlatma yok. Kanalizasyon şebekesi eski. Park yok. Çocuklar için park yapacağız. Gençler için bir merkez yapmak istiyorum. Burada düğün salonu yok, düğün salonu yapacağım. Göreve gelir gelmez ilk iş olarak kesilen suyu açtırdım. Sokakları belediye işçileriyle birlikte temizledim."

Kadınlar için özel bir projesi olup olmadığına ilişkin de Aktuğ, dikiş nakış kursu açacağını söyledi.

Güçlükonak’ın 22 personeli var. Tahmin edileceği gibi 34 yılda Aktuğ ailesi ve akrabalarından isimler de belediye personeli arasında.

Selahattin Aktuğ’a kendisinden önceki döneme ilişkin usulsüzlük ya da yolsuzluk tespiti olduğunda ne yapacağını da sordum.

“Göreve yeni başladım, şimdiden bu soruyu yanıtlamam doğru olmaz” cevabını verdi.

 

Candan Yıldız kimdir?

Candan Yıldız, Marmara Üniversitesi İletişim Fakültesi mezunu.

Gazeteciliğe HBB'de On'da On Haber program editörlüğü ile başladı.

Kanal D, TV 8, Birgün Gazetesi, CNNTürk, İMC TV, Halk TV'de muhabirlik, editörlük, ana haber editörlüğü ve haber program koordinatörlüğü yaptı.

Haber kanallarında çeşitli program formatları yarattı. Radyo ve Gazetecilik Ödülleri En İyi Program Ödülü/(1997), Çağdaş Gazeteciler Derneği En İyi Haber Program Ödülü/ (2002) ödülünü aldı.

Avustralya'da SBS Türkçe Radyo Haberler servisine haber yaptı.

"Öteki Sesler" isimli belgesel yaptı. "Dicle'nin Göz Yaşları" ile "Şiddete Karşı Anlatılar-Ayakta Kalma ve Dayanışma Deneyimleri" ortak çalışmalarda yazarlık yaptı.

T24'le birlikte internet gazeteciliğine adım attı.

 

Yazarın Diğer Yazıları

İstiklal’deki bombalı saldırıyla ilgili kararda ‘örgüte’ vurgu yok 

İnsanları hayattan koparan bombalı ya da silahlı saldırıların nasıl örgütlendiğini, talimatın nasıl alındığı/verildiğini ve silahların nasıl temin edildiğini delilleriyle açığa çıkarmak suçun kendisi kadar önemli

İyi Parti kongresine doğru: Usulsüz delege kayıtları mı var, Cumhur İttifakı ile ittifak mümkün mü?

İyi Parti için yeniden kuruluş anlamına gelen olağanüstü kurultaya günler kala, adaylardan Tolga Akalın'a yakın isim Rıdvan Uz, kurultay delegeleri listesinde "usulsüzlükler" tespit ettiklerini açıkladı. Edindiğim bilgilere göre "usulsüzlük"ten kastedilen şey, yaprak dökümü yaşayan İyi Parti'den istifa eden delegelerin listelerden düşürülmemesi…