22 Mart 2024

Bu yazıda bol bol Hackney ve de Newroz var

Londra'dan Banksy, Hackney Tiger ve Hackney Diamonds; Cihangir'den oyuncular...

Kızılcık Şerbeti'nde Çimen'in başına gelmeyen kalmadı ama hata kimde, bilemiyorum |
Cihangir HomeRoom'da kızlarla kahkahalı saatler geçirdik |
Banksy'nin yeni eseri Gonzo Haber Ajansı'ndan sizlere |
The Rolling Stones, Hackney Diamonds

Bu yazıyı 21 Mart'ta Buse ile birlikte Cihangir Fames'de az şekerli Turkish coffee'mi içip "Newroz pîroz be" diyerek, üzerinde "Hackney Tiger" yazan ve Londra'dan dün gelen tişörtümü giymiş bir şekilde ve de Rolling Stones'un son Hackney Diamonds albümünü dinlerken yazıyoruz. Üstelik gelmeden önce de arkadaşım Fadi Hanım'ın yolladığı arabaşı çorbasını içmiştim. Umarım yeterince enternasyonal bir başlangıç olmuştur. 

Hackney tişörtümü Londra'dan Berrin getirdi (Fotoğraf: Editörüm Buse Söğütlü)

Bol kahkahalı bir gün!

Mahallenin, isimleri lazım değil, bana pek bayılmayan sakini M.Ç. ve Y.T.'nin yokluğunu fırsat bilip hemen kızlarla bir araya geldim. Çok eğlenceliydi; kızların da çok keyif aldığını düşünüyorum. Tülay Günal, 27 Mart'ta Netflix'te başlayacak ve başrollerinden birini oynadığı "Ahit: Musa'nın Hikayesi" dizisi sebebiyle; İpek Bilgin, teklif edilen 88'inci yerli televizyon dizisini reddedebildiği için; Deniz Türkali de bu sıralar bütün aklını fikrini alan tiyatro sayesinde fıkır fıkırdı. Gonzo Tuğrul da Tülay Günal'ın yeni başlayacak dizisinin fragmanını sizlere izletebileceği için mutlu oldu. 

Birinci oyuncu Tülay Günal, Gonzo Tuğrul, ikinci oyuncu İpek Bilgin, üçüncü oyuncu Deniz Türkali
(Fotoğraf: Emre Erdem) 

İlkokula başladığım Diyarbakır'daki Barış Konferansı

Biz Cihangir'de kahkahalar atarken Hasan Cemal ve İHD Eş Genel Başkanı Eren Keskin, Diyarbakır'da Kürt Meselesinin Çözümü ve Barış Konferansı'ndaydı. Beni hafif buldukları için tabii ki çağırmadılar ama ben Gonzo Haber Ajansı aracılığıyla katılan bir grup ismi öğrendim. Sizlerle paylaşıyorum: Mülkiye'den pek bayılmadığım arkadaşım Cengiz Çandar, yine pek bayılmadığım Ali Bayramoğlu, eski Radikal 2 yazarı akademisyen Arzu Yılmaz, az bayıldığım Celalettin Can, hiç bayılmadığım Murat Çelikkan; Batman Baro Başkanı Erkan Şenses, Diyarbakır Barosu önceki başkanlarından Ahmet Özmen ve Hakan Tahmaz, TJA'dan Figen Aras, Filistin ve Sinn Féin temsilcileri. 

Fotoğraf: İnsan Hakları Derneği

Mahalle arkadaşıma edebiyat ödülü

Bizim buraların yazarlarından Ebru Ojen'in Lojman kitabı Anglosaksonların (Amerika-Kanada) Republic of Consciousness ödülünü kazandı. 36 bin dolarlık ödülün ne kadarı Ebru'ya gider bilmiyorum ama umarım o paradan bize de pahalı bir kahve düşer... 

Ebru Ojen yoğun röportaj taleplerini bir sıraya koydu

Banksy'den Gonzo Tuğrul'a

Kimliğini açıklamayan sokak sanatçısı Banksy'nin 70'lerde altı ay yaşadığım Londra Islington'daki evimin yakınlarında yeni bir eser yaptığını duyar duymaz hemen Gonzo Haber Ajansı'nın Londra temsilcisi, eski editörüm Gözde Yel'i aradım. Meğer zaten o da eseri görmeye gitmiş ve bir fotoğrafını çekmiş. 

Gonzo Haber Ajansı'nın Londra temsilcisinin aktardığına göre Finsbury Park’ın yakınına yapılan duvar resmini epey ziyaret eden de olmuş. Banksy, doğanın hayatta kalmaya devam edebilmek için bize ihtiyacı olduğunu, artık bir şeyler yapmamız gerektiğini dünyaca ünlü eserlere boya fırlatan iklim aktivistlerinin aksine yalın bir şekilde çok güzel anlatmış doğrusu. Umarım sadece halkta değil, yöneticiler tarafından da aynı ilgiyi görmüştür… Hemen sizlerle paylaşıyorum. 

Tabii ben Londra'dayken bu Banksy falan yoktu... (Fotoğraf: Gözde Yel)

Üçü de çok yoğun

HomeRoom'un müdavimlerinden Işın Eliçin'i epeydir göremiyorduk çünkü Halk TV'de yoğun bir temposu varmış. Sınırsız programını ben de gördüm ve beğendim; zaten haberlere de bulaştırıyorlarmış yani kafasını işten kaldıramıyor. 

Benzer biçimde Nihal Yalçın'ın haftada iki gün yaptığı tiyatro gösterileri tıklım tıklım geçiyor. Nihal Yalçın'ın benden de iyi arkadaşı Berker Güven'in dizisi artık biteceği için oldukça mutlu. Benden duymuş olmayın ama Yalçın-Güven ikilisi Üç Kız Kardeş'in çekildiği Ayvalık'ta iyi bir tatil yapmayı düşünüyorlar. Bakarsın, ben de kalkar giderim!

Gonzo Tuğrul, işten kafasını kaldıramayan Işın Eliçin, tatil planları yapan Berker Güven ve Nihal Yalçın

Hangisi daha kötü?

Biliyorsunuz, elimizde kanal kalmadığı için sevgili meslektaşım Selçuk Tepeli'nin anchormanliğine (Hani vardı ya, FOX'tu, NOW oldu) mecbur kaldık. Bu yüzden ben de haber ve programları biraz Halk TV'den, biraz Sözcü TV'den kısmen de olsa izlemeye çalışıyorum. İtiraf edeyim ki Halk TV bile Sözcü TV'den bir tık daha iyi. Sayın meslektaşım İpek Özbey'in moderatörlüğündeki Nokta Atışı programında izlediğim Nevzat Çiçek ve bir ara Radikal'de bile yazmayı başaran Erol Mütercimler'in komplo teorileri inanılır gibi değil. Ellerinden gelse sevgili Özbey'i hiç konuşturmayıp komplo bombardımanını saatlerce sürdürebilirler. Elimizde kalan bir avuç kanala sahip çıkmamız gerektiğini bilerek bu kadarcık hainlik hakkım da olsun, diye düşünüyorum. 

Nevşin Mengü haklı

Benden sonraki kuşağın hiç de fena olmayan gazetecilerinden biri olan Nevşin Mengü'nün Kızılcık Şerbeti yorumuna maalesef katılıyorum. Herkesin herkesle evlendiği dizideki vasatlık bir yana, sürekli "Kafanı örttün, kafanı açtın" muhabbeti gerçekten tersine döndü. Aşık olan başörtüsünü takıveriyor. Bu işler bu kadar kolay da ben mi kaçırıyorum? Sırası gelmişken söyleyeyim, şimdi NOW olan kanaldaki Orta Sayfa programında Çiğdem Toker ve Nevşin Mengü; Deniz Zeyrek, Murat Yetkin ve Doğan Şentürk'ten çok daha iyiler. 

Kızılcık Şerbeti'nden bu kare beni dehşetten dehşete düşürdü.
Çimen tesettüre girdi, ey aşk sen nelere kâdirsin!

Linkler ve çağrılar

Banksy'nin iklim konulu yeni eseriyle başladık, bu bölümde bütün dünyanın ortaklaşa gerçekleştireceği bir iklim eylemiyle devam edelim. WWF-Türkiye, hepimizi Dünya Saati etkinliğine davet ediyor. Her yıl bir saatliğine ışıkların kapatılmasıyla doğa kayıplarına ve iklim krizine dikkat çeken dünyanın bu en büyük çevre hareketi, 23 Mart Cumartesi, 190’dan fazla ülkeden milyonlarca insanın katılımıyla gerçekleşiyor. Programın tamamına bu linkten ulaşabilirsiniz. 

Sıkça sorulan sorular ve cheap shots

Bu hafta yerel seçimleri es geçtiğimi sanmayın... Mahallemizin mevcut üç muhtarı, yeniden aday. Kendini yeterince güçlü hissetmeyen herkesin gözü aydın! 

Kişisel rica: Bir süre önce bana, Londra Hyde Park'ta 2006 yılında çektirdiğim fotoğrafı gönderenin kim olduğunu tamamen unuttum. Gördüğünüz gibi sadece kör değilim aynı zamanda aklım da gidip geliyor. Neyse, o fotoğrafı bana ulaştıran kişiye buradan sesleneyim istedim, lütfen bir kez daha gönderir misin?

Advertorial (!)

Eski öğrencim Gülşen İşeri'nin yeni çıkan Büyük İnsanlık kitabının reklamını 20 euro karşılığında Halil Ergün yapıyor. Kitap gerçekten çok güzel ve müthiş fotoğraflarla zenginleştirilmiş. Maden işçilerinden tarım işçilerine kadar bütün emekçiler var. Tamamen bağımsız bir iş. 

Müzik önerisi

Bu haftaki müzik önerimiz Newroz'a uygun olacak. The Rolling Stones'un Hackney Diamonds albümünden bir şarkı seçtik: Sweet Sounds of Heaven. 

 

Yazarın Diğer Yazıları

Ödül bolluğu, Mülkiye Pide Grubu ve itirazlarım...

Hastalıktan mabadımı kaldırabilseydim, İstanbul'a gelen Mülkiyelilerin pide partisine katılıp çeşitli sınıfsal rezaletler çıkaracaktım ama olmadı...

Magazin noir girişimlerine yavaş yavaş başlıyorum

Gonzo gazeteciliğimin bu aşaması en fazla 6-7 ay sürecek, çünkü sizlere veda etmeyi düşünüyorum...

Happy bayrams!

Bayram seyran demeyip Cihangir kafelerini gezerek yazımı yazdırmayı becerdim, etraf pek boş...