08 Mart 2024

8 Mart, 12 Mart ve 31 Mart'ın bana hatırlattıkları...

İyiden iyiye seçim atmosferine girdik, bu yazıda bunu biraz hissedeceksiniz... Seçimi sevmiyorsanız Beyonce dinleyin!

Son cemre de düştü; kadınlar 8 Mart'ta sokaklarda |
CHP Beyoğlu adayı İnan Güney, Kasımpaşa'yı da geziyor Cihangir'i de... |
Beyonce'nin feminist şarkısı içinizi kıpırdatacak |
Ayşegül Tözeren, pahalı arabasıyla beni genç yazarlarla buluşmaya götürdü ve sonra evime bıraktı

Aslında geçen haftaki yazım 1 Mart'ta yayımlandı ama bizim için bu ay 8 Mart'ta başlıyor; evet, doğru tahmin ettiniz, 8 Mart Dünya Kadınlar Günü'nde! Bu arada daha Feminist Gece Yürüyüşü başlamadan Cihangir'de birçok yolun kapatılacağını gizli kaynaklardan öğrenmiş bulunuyoruz. 8 Mart'tan başka, bu ay bana 12 Mart 1971 "hain" askerî darbesini ve hayatını kaybeden gepegenç dostlarımı hatırlatıyor. Ama bu yıl için özel olan bir tarih var ki o da 31 Mart. Belki de bu yıl 31 Mart'ta en azından nefes borumuzu biraz daha rahatlatmak için bir adım atmış olacağız. Mart her zaman -kapıdan baktırıp kazma kürek yaktırsa da- baharın başlangıcıdır. Ben de bu yıl ilkbahar yemeğimi genç yazarlarla birlikte Yakup'ta yedim ve bu yazıya da bu umutlu fotoğraf karesiyle başlamak istiyorum. Neden umutluydun, diye sorarsanız genç yazarların 19'u kadın, 16'sı erkekti. Benim gözüm görmüyor ama yayıncı Vahit Uysal benim için saydı; itiraf edeyim ki fotoğraftaki bütün isimleri de Başar Başarır bana iletti. Eğer içinizden "Bunlar nasıl genç?" diye soruyorsanız edepsizlik etmeyin; benim yaşımla kıyaslayınca Mehmet Y. Yılmaz dâhil herkes genç, Hasan Cemal hariç! 

Fotoğraftakilerin kim olduğunu merak ediyorsanız yazının sonuna eklediğim* listeye bakabilirsiniz
şu kadarını söyleyeyim, genç sanatçıların çoğunluğu şairdi. 

Cihangir'de seçim rüzgârı

"Belki 31 Mart'ta nefes borumuzu biraz da olsa rahatlatırız" dedik, seçimden devam edelim... Cihangir'de arada bir hızla AKP minibüsü de geçiyor ama sadece CHP Beyoğlu adayı İnan Güney ile DEM Parti İstanbul Büyükşehir Belediyesi eş başkan adayları Meral Danış Beştaş ve Murat Çepni aramıza katılıp ellerimizi sıktılar. Bizlere ayaküstü de olsa Cihangir projelerini anlattılar. Beyoğlu'nda İnan Güney'e oy vereceğim kesinleşti ama Meral Danış Beştaş ve Ekrem İmamoğlu için son dakikaya kadar bekleyip siyasi taktik oyumu kullanacağım. Neden gülüyorsunuz? Bir Mülkiyeli olarak benim aklım da bu kadarına eriyor canım! Bir not düşeyim, eğer bir Ankaralı olsaydım oyumu arkadaşım Gültan Kışanak'a verirdim. 

CHP Beyoğlu adayı İnan Güney umarım bizi AKP cenderesinden kurtarır.
DEM Parti adayları Meral Danış Beştaş ve Murat Çepni, İstanbul Büyükşehir seçimleri için dikkatimi çekmiyor değil

Seçimlerden önce Cihangir'e kadın fırtınası gelecek!

Biz Cihangirliler hazırlandık, Feminist Gece Yürüyüşü'ne polis müdahaleye etmeye kalkarsa her dört kapının üçü mutlaka kadınlar için açılacak. İstedikleri kapıyı çalıp içeri girebilirler. 

Her yıl binlerce kadın Feminist Gece Yürüyüşü'ne katılıyor,
umarım bu sene Cihangir sokakları da tüm Türkiye sokakları gibi binlerce kadını ağırlar

Medyadaki erkek egemenliği

Malûm bugün 8 Mart, o yüzden eminim ki bu yazıda ağırlıkla kadınları okumanız bir sürpriz değil sizin için. Bir gazeteci olarak medyadaki erkek egemenliğini anmadan geçmek istemedim. Tesadüf bu ya TGC Kadın Gazeteciler Komisyonu da bu konuya parmak basan bir anketin sonuçlarını dün bana gönderdi. 

100 kadın gazetecinin katıldığı anketin sonuçlarına göre kadın gazetecilerin yüzde 75’i “kazandığı ücretin yetersiz olduğunu”, yüzde 56’sı kazandıkları ücretin asgari yaşam şartlarını karşılamaya yetmediğini söylemiş. Kadınların yarıya yakını meslekte taciz ya da mobbinge maruz kaldıklarını, yüzde 50’si stres veya depresyonla seyreden meslek hastalıklarına yakalandıklarını, erkeklerden daha az ücret aldıklarını ifade etmiş. Medyadaki erkek egemenliğinin boyutlarını anlamak isteyenler için sözü kadınlara bırakıyorum ve aradan çekiliyorum; bu linkten ulaşabilirsiniz. 

TGC Kadın Gazeteciler Komisyonu, bir önceki başkan Turgay Olcayto ile toplu fotoğraf da çektirmiş

Berker Güven set kazası geçirmiş

Yoğun siyasi gündeme rağmen magazinciliğimi tamamen bir kenara atamazdım. Çünkü beni sadece magazin için okuyanlar da var.

Arkadaşım, Nihal Yalçın'ın benden daha yakın olduğu arkadaşı, cumartesi gecesine transfer olan Üç Kız Kardeş dizisinin jönü Berker Güven çekimler sırasında düşmüş ve kafasını pahalı arabasına çarpmış. Hastaneydi, röntgendi derken üç gün sete gidememiş. Cihangir Kaktüs'te kendisini görünce birinci ağızdan bu bilgileri aldım. Bu arada Üç Kız Kardeş hâlâ reytinglerin her üç kategorisinde de ilk 10'a giriyor. 

Kaza geçirdiğini duyunca endişelenmeyin, fotoğraftan göreceğiniz keyfi şimdi yerinde

Tarihimden yapraklar

Bu hafta benim kuşağımın hayatını karartan 12 Mart darbesinin 53'üncü yıl dönümü. Ankara Üniversitesi SBF'den canım arkadaşlarım 25 yaşlarını göremediler bile ama ben 78 yaşındayım ve onları özlemle anıyorum. Ölüm haberlerini Londra'da almış ve kahrolmuştum. 

Soldan sağa Mahir Çayan, Hüseyin Cevahir, Sabahattin Kurt

Sıkça sorulan sorular ve cheap shots

Hem 8 Mart haftası hem de yerel seçim öncesi dizileri atladığımı düşünmeyin. Yorumlarımı merak edeceğinizi bildiğim için bu haftalık kısa da olsa iki kelâm edeyim. Bahar dizisini yine en ufak bir hayal kırıklığına uğramadan keyifle seyrettim. Şahane Hayatım sanki biraz kendini tekrarlıyor gibi... Nedense erkek başrol oyuncularına bir türlü ısınamadım. Yılmaz Erdoğan'ın İnci Taneleri'ni denedim ama yine olmadı. Lisede şiir defteri tutan arkadaşlarımı hatırlatıyor bana... 

Bahar'dan bir sahne; kadınları pes ettirmek imkansızdır... 

Linkler ve çağrılar

Unicef'in Dünya Kadınlar Günü dolayısıyla bana gönderdiği bu mektubu sizlerle paylaşıyorum. Ben bağışta bulunacağım, eminim siz de bağış yapmak isteyeceksinizdir. Linki buraya bırakıyorum. 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Hemşehrilerimi yine unutmadım; İzmir'de 8 Mart Dünya Kadınlar Günü haftasında, 8-9-10 Mart'ta kadın emeği sergisi ve satış pazarı açılacakmış. Sergide eski stajyerlerimden Tülay Cengiz'in standı da olacak. İzmirlilere önerilir... 

Advertorial (!)

* İstanbul Büyükşehir Belediyesi'nin üç aylık kültür sanat dergisi İST'in 17'nci sayısı çıktı. Eğer yanılmıyorsam derginin genel yayın yönetmeni arkadaşım Nazım Alpman ve katkıda bulunan Vahit Uysal galiba biraz CHP'li olmuşlar. Bir teklifim var, eğer bana 50 Euro verirseniz bir daha sizin hakkınızda yazmam. Şaka bir yana, derginin bu sayısını inceledim ve dolgun bir içerikle karşılaştım. Parasız dağıtılan bu dergiyi siz de edinin. 

Fotoğraftaki erkeğin kim olduğunu boşuna araştırmayın çünkü o herhangi bir İstanbullu

Müzik önerisi

Tabii ki 8 Mart haftasında feminist bir şarkı önereceğim. The Rolling Stone dergisi bu şarkıyı son dönemin en feminist parçası olarak seçmiş: Beyonce'den Run The World. 

 

Yazarın Diğer Yazıları

Ödül bolluğu, Mülkiye Pide Grubu ve itirazlarım...

Hastalıktan mabadımı kaldırabilseydim, İstanbul'a gelen Mülkiyelilerin pide partisine katılıp çeşitli sınıfsal rezaletler çıkaracaktım ama olmadı...

Magazin noir girişimlerine yavaş yavaş başlıyorum

Gonzo gazeteciliğimin bu aşaması en fazla 6-7 ay sürecek, çünkü sizlere veda etmeyi düşünüyorum...

Happy bayrams!

Bayram seyran demeyip Cihangir kafelerini gezerek yazımı yazdırmayı becerdim, etraf pek boş...