16 Nisan 2024

Damadın biraderi kutsal bir kişilik olmalı

Cumhurbaşkanı'nın sahip olduğu "dokunulmazlık ve koruma zırhlarına" Cumhurbaşkanı'nın yakınları ve onların yakınları da sahip!


Cumhurbaşkanı ve AKP Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın Damadı Selçuk Bayraktar'ın kardeşi Haluk Bayraktar

Türkiye'den İsrail'e jet yakıtı satıldığı iddialarıyla ilgili bir sosyal medya mesajında Cumhurbaşkanı'nın damadının kardeşinin de aralarında bulunduğu bir grubun fotoğraflarını paylaşan "siyasal iletişimci" Evren Barış Yavuz, tutuklandı.

Yavuz hakkındaki soruşturma "halkı kin ve düşmanlığa tahrik veya aşağılama" ve "suç işlemeye tahrik" iddiasıyla yürütüldü.

Gözaltına alınmasından sonra mahkemeye sevk edilirken bunlara "örgüt propagandası" ve "yanıltıcı bilgiyi alenen yaymak" suçlamaları da eklendi.

Hâkim de "delilleri karartma ve kuvvetli suç şüphesinin varlığı" gerekçesiyle Yavuz'un tutuklanmasına karar verdi.

Böylece Damat Bey'in biraderinin Ekrem İmamoğlu'nu da işin içine katarak başlattığı kampanya, acayip bir tutuklama ile sonuçlandı.

Normal bir memlekette böyle bir olay yaşansaydı, ilgili kişi (bu olayda Damat Bey'in biraderi) bir açıklama yapar, iddia edilen konuyla ilgisi olmadığını belirtir ve mesele kapanırdı.

Küçük bir ihtimal iki vatandaş arasında bir hakaret davasının konusu da olabilirdi belki ama hepsi o kadar.

Oysa savcılarımızın icat ettiği suçlamalara bakın:

"Halkı kin ve düşmanlığa tahrik veya aşağılama, suç işlemeye tahrik, örgüt propagandası ve yanıltıcı bilgiyi alenen yaymak!"

Savcılarımızın hayal güçlerinin bu kadar geniş olmasından adalet sistemimiz adına bir övünç vesilesi çıkarmaya çalıştım, beceremedim.

Bu kadarını Jules Verne bile hayal edemezdi diye aklımdan geçirdim.

Savcı bir mesajda beş suç bulmuş, hâkim sosyal medya mesajı ile işlendiği iddia edilen suçlar ile ilgili delillerin karartılabileceğini düşünmüş!

Bir sosyal medya mesajıyla böyle muazzam suçları aynı anda işleme başarısı gösteren Evren Barış Yavuz'u da tebrik etsek mi, bilemedim.

Tam "vay anasına sayın seyirciler" denilecek durum oluşmuş.

Artık normal bir ülkede yaşamıyoruz.

Belli ki Hayvan Çiftliği'ndeki gibi "hepimiz eşitiz ama bazılarımız daha eşit!"

Cumhurbaşkanı'nın sahip olduğu "dokunulmazlık ve koruma zırhlarına" Cumhurbaşkanı'nın yakınları ve onların yakınları da sahip!

Konuyla ilgili haberlerde Evren Barış Yavuz'un "siyasal iletişimci" olduğu yazılmış ama belli ki bu arkadaşımız da en temel iletişim kurallarından çok haberdar değilmiş: Doğrulanmamış bilgiyi yayma!

Ama bu tutuklanmayı gerektirecek bir suç değil tabii.

Suçu, otoriter bir rejimde yaşarken kendisini demokraside yaşıyor zannetmek diye tarif edilebilir belki.

Kim bilir, belki tutuklama kararını veren hâkim de böyle düşündü.

* * *

Milletin namaz kılamadığı Millet Camii!

Milletin giremediği bir caminin adını Millet Camii koymak, bir tür şaka olmalı sanırım
Marmaris'teki yazlık saray

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, geçtiğimiz bayramı Gökova'daki yazlık sarayda, ailesi ile birlikte geçirdi.

Bayram namazını da yazlık saray yerleşkesi içinde yer alan camide kıldığını okudum.

Buraya kadar normal, yazlık saray yapılmış, boş duracak değil ya, ailecek kullanılmış.

Tuhafıma giden şey bu yazlık saraydaki caminin adı: Millet Camii!

Milletin giremediği bir caminin adını Millet Camii koymak, bir tür şaka olmalı sanırım.

Yazlık Saray'ın bulunduğu bölgeye, vatandaşların girebilmesi mümkün değil.

Denizden gitmeye kalksanız dev bir askeri geminin koyun girişini kapattığını görebilirsiniz.

Saray'a karadan ulaşan yol da sıkı güvenlik tedbirlerinin alındığı, kuş uçurtulmayan bir yol.

Yani ödediği vergilerle bu sarayın maliyetini karşılayan "milletin" bu camiye adım atabilmesine imkân yok.

Sadece Cumhurbaşkanı ve davet ettiği kişilerle, Saray personeline hizmet verecek bir cami bu.

Cumhurbaşkanının bu tür işlerine kim bakıyor bilmiyorum ama caminin adını yeniden düşünmesinde yarar olabilir.

Cumhurbaşkanı "millet benim" diye düşünüyorsa, o zaman başka tabii.

* * *

O bayrak inmez, vatan bölünmez!

Bursalı'ya tepki gösteren partilileri, neyi eleştirdiklerinin bile farkında değiller belli ki. Ben uyarmış olayım: Ucu Reis'e kadar gidiyor!

AKP İzmir Milletvekili Şebnem Bursalı ve eleştirilen sosyal medya paylaşımı

AKP İzmir Milletvekili Şebnem Bursalı'nın, Monaco Yat Kulüp'te yediği istakozun fotoğrafını paylaşması AKP çevrelerinde küçük çaplı bir krize neden oldu.

AKP Hatay Milletvekili Abdülkadir Özel şöyle tepki göstermiş mesela: "Hem halktan, sokaktan kopuk hem de yediğini gezdiğini paylaşacak kadar görgüsüz."

AKP eski MKYK Üyesi Mücahit Birinci daha sert: "Partimizden defolup gidin kardeşim."

Sibel Erarslan da bu kavgada bir iki yumruk sallamış: "Mağlubiyette sorumluluğunuz olmadığı gibi üzüntünüz de yok anlaşılan."

Sosyal medyadan izleyebildiğim kadarıyla mesele Şebnem Hanım'ın Monako Yat Kulüpte yemek yemesi değil, bunu sosyal medyada paylaşmış olması olarak ortaya çıkıyor.

Bize özgü tipik bir durum bu.

Yapılması ayıp olmayan bir şeyin duyulmasından utanmak diye de özetleyebileceğimiz bir davranış biçimi.

Bursalı'ya tepki gösteren partilileri, neyi eleştirdiklerinin bile farkında değiller belli ki.

Ben uyarmış olayım: Ucu Reis'e kadar gidiyor!

Bu tipleri milletvekili yapan, partiye alanın kim olduğunu zannediyorlar merak ettim.

Şebnem Hanım da "en iyi savunma hücumdur" diye düşünmüş olmalı, bakın açıklamasında ne diyor:

"Asla kötü niyet taşımayan ve yazılan hiçbir ücretle yakından uzaktan ilgisi olmayan yiyecek ve konuyla ilgili samimi üzüntümü ifade ederken, bunu fırsat bilip Antalya'daki teleferik faciasını unutturmak üzere gündem değiştirmeye çalışanları da çok iyi anlıyorum!"

Şebnem Hanım o kadar üzülmüş olmalı ki eleştirilerin daha çok kendi partisinden kaynaklandığının bile farkına varamamış, muhalefete sallamaya çalışıyor.

Ben onun yerinde olsam hiç bu işlere girmez direkt konuşurdum: O bayrak inmez, vatan bölünmez, Gazze yenilmez!

Mehmet Y. Yılmaz kimdir?

Mehmet Yakup Yılmaz, 1956 yılında Malatya'da doğdu. İlkokulu Antalya Devrim İlkokulu'nda, orta okul ve liseyi parasız yatılı olarak Denizli Lisesi'nde okuduktan sonra Ankara Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi İktisat ve Maliye Bölümü'nden 1977 yılında mezun oldu

Gazeteciliğe SBF öğrencisi iken 1975 yılında Ankara'da Mehmet Ali Kışlalı yönetimindeki Yankı Dergisi'nde başladı. Derginin Yazı İşleri Müdürlüğü görevini de bir süre yürüttü.

12 Eylül 1980 darbesi öncesinde Türk İş'e bağlı Yol İş Federasyonu ve YSE - İş sendikalarında basın müşaviri olarak görev yaptı, sendika gazete ve dergilerini yayınladı

Askerlik görevini Kara Harp Okulu'nda tamamladıktan sonra İstanbul Gelişim Yayınları'nda mesleğe döndü. Gelişim Yayınları'nda Erkekçe ve Bilim dergilerinin Genel Yayın Müdürü Yardımcılığı ve ardından Gelişim TV Dergisi Genel Yayın Yönetmenliği görevlerinde bulundu

1985 yılında Hürriyet'e geçti ve Hürriyet Dergi Grubu'nu kurdu. Tempo, Blue Jean, Playmen gibi dergileri yayınladı.

Daha sonra Dönemli Yayıncılık Genel Müdürlüğü görevine getirildi. Ercan Arıklı ile birlikte Dönemli Yayıncılık'ın 1 Numara Yayıncılık'a dönüşmesi sırasında Genel Müdürlük görevini üstlendi. Aktüel, Cosmopolitan, Penthouse, Oya gibi dergilerin kurucu genel yayın müdürü oldu. Bugüne kadar 30'u aşkın derginin kuruculuğunu yaptı.

1995 yılı başında Posta gazetesini yayınladı. Aynı yılın sonunda Fanatik gazetesini, 1996 yılı sonunda da Radikal gazetesini kurdu, genel yayın müdürlüğünü yürüttü.

2000 yılında Milliyet Gazetesi Genel Yayın Müdürlüğü görevine getirildi. Bu görevi 5,5 yıl sürdürdükten sonra Doğan Burda Dergi Grububu'nun CEO'luğu görevini üstlendi.

2005 yılından 2018 Eylül ayına kadar Hürriyet gazetesinde köşe yazarlığı yaptı. Ekim 2018'den itibaren T24'te yazmaya başladı.

Gazete köşe yazılarından derlenen "Kırmızıyı Seçtim, Aşk Mavinin Altındaydı", "Benden Selam Söyleyin Bütün Aşklarıma", "Aşktan Sonra Hayat Var Mı", "Şaşırma Duygumu Kaybettim, Hükümsüzdür" isimli kitapları yayımlandı. "Aşk Herşeyi Affeder mi" isimli uzun hikâyesi de kitap olarak yayınlandı. 

"Türkiye medyasında en çok yayın başlatan gazeteci" olan Mehmet Y. Yılmaz, güncel politik gelişmelerin yanı sıra, deneme tarzındaki yazıları ile futbol üzerine yaptığı yorumlarıyla da biliniyor.

Yazarın Diğer Yazıları

Milli Eğitim’in “maarif” planı!

AKP’nin iktidara geldiği günden bugüne kadar geçen 22 yıl içinde sekizinci Milli Eğitim Bakanı görevde. Hepsi için öncelik imam-hatip okullarının yaygınlaştırılmasıydı. Nitekim Türkiye’de 322 fen lisesine karşılık bugün 4 bin 413 imam-hatip lisesi var...

AKP-MHP koalisyonu bozulur mu?

Nasıl ki Erdoğan’a tek adamlık yolunu açtığı ilk gün Bahçeli'nin ne yapmak istediğini kimse anlamadıysa, bugün de kafasının içinde nelerin döndüğünü kavrayabilmek mümkün değil... Her ikisi de iktidar olmaktan kolayca vazgeçemeyeceği için bu koalisyonun o arabesk şarkıyla bitmeyeceğini söyleyebilirim

Adalet Bakanı, Hukuk’ta okuduğunu unutmuş

Adalet Bakanı kanunların geriye doğru yürümeyeceğini de fakültenin daha 1. sınıfında öğrenmiş olmalıydı