03 Mayıs 2024

Dışişleri ve Diyanet sessiz: İsrail'de polisi bıçakladıktan sonra öldürülen imam Hasan Saklanan'ın hikâyesi 

Hasan Saklanan'ı tanıyan isimler cenazenin kendilerine ne zaman teslim edileceğini bilmediklerini söyledi. Diyanet İşleri Başkanlığı tarafından da resmi bir açıklama henüz yapılmadı

Hasan Saklanan

Diyanet personeli imam Hasan Saklanan'ın Kudüs'te İsrail polisini bıçakladıktan sonra çok sayıda kurşunla öldürülmesi Türkiye-İsrail ilişkilerini nasıl etkileyecek? İsrail devletinin yayınladığı görüntülerde 34 yaşındaki Urfalı imam Saklanan Kudüs'te Müslümanlar için kutsal ibadet yerlerinden biri olan Mescid-i Aksa'ya çıkan dar sokaklardan birinde 30 Nisan'da öldürüldü.

7 Ekim'den bu yana İsrail'in Gazze'deki katliamlarına karşı Türkiye'nin İsrail politikasında radikal bir değişiklik olmadı. İki ülke arasındaki ticari ilişki olup olmadığı sorusunu Cumhurbaşkanı Erdoğan, Almanya Cumhurbaşkanı Steinmeir'in ziyaretinde netleştirdi: "İsrail'le yoğun ticari ilişkileri artık ayakta tutmuyoruz, o iş bitti."

Yoğun ticari ilişkiler biterken Hamas'ın siyasi kanadının iki önemli isminin Halid Meşal ve İsmail Haniye'nin Türkiye'deki temasları da İsrail tarafından yakından takip edildi.

Ahmet Davutoğlu da Haniye ve Meşal'le görüştü

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın Hamas'ı Kuvayı Milliye'ye benzetmesinin etkisi var mıdır bilinmez ama, Urfalı Diyanet imamı, Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı Hasan Saklanan'ın bir arkadaşıyla birlikte Hamas'a katılmayı hedeflerken Kudüs'te İsrail polisi tarafından öldürülmesiyle ilgili Dışişleri Bakanlığı'ndan henüz bir açıklama gelmemesi dikkat çekici. Zira İsrail'in düşman olarak gördüğü Hamas'a Türkiye'den katılımların olması diplomatik krize yol açma potansiyeline sahip. Hasan Saklanan'ı tanıyan isimler cenazenin kendilerine ne zaman teslim edileceğini bilmediklerini söyledi. Diyanet İşleri Başkanlığı tarafından da resmi bir açıklama henüz yapılmadı Hasan Saklanan hakkında.

Diyanet-Sen'e muhalif, Manevi, İlkeli ve Liyakatli Diyanet Çalışanları Sendikası Mil Diyanet Sen bir açıklama yayımladı Hasan Saklanan'la ilgili. Sendika başkanı Celaleddin Gül'den bilgiler almaya çalıştım. Gül, " İsrail'in zulmü durdurulmadığı için insanlar gidiyor. Kapılar açılsa binlerce insan Hamas'a katılmak için gidecek. Ali Erbaş aileyi arasaydı Urfa şube başkanımızın haberi olurdu. Cumhurbaşkanımız Erdoğan'ın da aileyi araması, taziye dileklerini iletmesi temennimiz" dedi. Hasan Saklanan'ın Urfa Kepez kırsalındaki evinin önünde de taziyeler devam ediyor.

Saklanan'ın evi önünde taziyeler

Hasan Saklanan'ın ölümü İslami çevrelerde de geniş yankı buldu. Trabzon'da, Urfa'da gıyabi cenaze namazı kılınırken İstanbul'da Ayasofya Camii önünde öldürülen imam için lokma dağıtıldı. Hüda-Par İstanbul'da, Özgür-Der de Ankara'da yarın Saklanan için gıyabi cenaze namazı için çağrı yaptı. Diyanet'in düzenlediği turla Ürdün üzerinden İsrail'e geçtiği doğrulanan Hasan Saklanan, arkadaşlarının verdiği bilgiye göre son iki aydır Gazze'ye geçerek Hamas'ın askeri kanadı El Kassam Tugayları'na katılmanın yollarını arıyordu. Mil Diyanet Sen Urfa Şubesi'nin Hasan Saklanan için "Peygamberlerin dahi gıpta ettiği şehitlik makamına yükseldi" sözündeki "şehit" vurgusu, Gazze'de savaşa katılmak isteyen Saklanan'ın da temel motivasyonuydu. Benzer gidişlerin sürüp sürmeyeceğini, İsrail'in bu son olaydan yola çıkarak sınır politikasını nasıl değiştireceğini önümüzdeki zamanlarda göreceğiz.

TIKLAYIN: Kudüs'te öldürülen Diyanet personeli imamın hedefinin Hamas'a katılmak olduğu iddia edildi

Candan Yıldız kimdir?

Candan Yıldız, Marmara Üniversitesi İletişim Fakültesi mezunu.

Gazeteciliğe HBB'de On'da On Haber program editörlüğü ile başladı.

Kanal D, TV 8, Birgün Gazetesi, CNNTürk, İMC TV, Halk TV'de muhabirlik, editörlük, ana haber editörlüğü ve haber program koordinatörlüğü yaptı.

Haber kanallarında çeşitli program formatları yarattı. Radyo ve Gazetecilik Ödülleri En İyi Program Ödülü/(1997), Çağdaş Gazeteciler Derneği En İyi Haber Program Ödülü/ (2002) ödülünü aldı.

Avustralya'da SBS Türkçe Radyo Haberler servisine haber yaptı.

"Öteki Sesler" isimli belgesel yaptı. "Dicle'nin Göz Yaşları" ile "Şiddete Karşı Anlatılar-Ayakta Kalma ve Dayanışma Deneyimleri" ortak çalışmalarda yazarlık yaptı.

T24'le birlikte internet gazeteciliğine adım attı.

Yazarın Diğer Yazıları

Marmaris Kızılbük’teki beton yığını için sürpriz açıklama: Erdoğan incelenmeye alınmasını istedi!

AKP’nin 31 Mart’ta Muğla Büyükşehir Belediye Başkanlığı’na aday gösterdiği Prof. Dr. Aydın Ayaydın, yerel seçimlerden önce Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın, Marmaris İçmeler’deki Kızılbük’te büyük bir çevre ve hukuk mücadelesine sahne olan Sinpaş Holding’in dev inşaatının üzerinden helikopterle geçerken, kendisine “Hoca, seçilirsen burayı incelemeye al” dediğini açıkladı

Bir yol açtı gazetecilikte; son değil, bu Başlangıç…

"Bugün Türkiye'de iki sipere ayrılmış ve birbirine ateş ederken ortadaki gerçekleri öldüren gazetecilik ya da medya ortamından çıkışın Celal Başlangıç haberciliği olduğunu düşünüyorum"