20 Ocak 2024

Siyah Diva Diana Ross, 79 yaşında reklam yüzü oldu

Lüks dünyasının prestijli markası Saint Laurent, 2024 ilkbahar-yaz sezonu tanıtım spotları için sahnelerin amblematik figürü Diana Ross'u reklam yüzü olarak seçti. İngiliz fotoğrafçı David Sims'in objektifinden yansıyan siyah beyaz kareler moda dünyasının nostalji yaşamasına neden oldu

Moda dünyasının en prestijli etkinliği Haute Couture (Yüksek Terzilik) geleneğinin önemli temsilcilerinden olan Yves Saint Laurent, 2008 yılında hayatını kaybetmişti. Şıklığın, kalitenin ve modern anlayışın temsilcisi olan markası ise ölümünden önce, Gucci Grubu (PPR) tarafından satın alınmıştı.

Yves Saint Laurent'ın yaşamı boyunca giydirdiği ve yakın dostluk kurduğu starlardan en önemlisi şüphesiz Fransız aktris Catherine Deneuve olmuştur.

Deneuve, yaşamı boyunca modacıya sadık kalmış ve markanın temsilcisi olmuştu.

Hassas ruhu ve kırılgan karakteri ile tanınan Saint Laurent'ın yakın dostluk kurduğu starlardan birisi de Blues müziğin temsilcilerinden olan "Siyah Diva" lakaplı Diana Ross'du şüphesiz. 1980'li yıllarda Ross, "Femme Saint Laurent" (Saint Laurent Kadını) olarak anılıyordu. 

1990 Körfez krizi sonucunda krize giren lüks dünyasının ünlü markaları Lwmh, Ppr gibi dev şirketler tarafından paylaşılmış, büyük markalar yaşamını sürdürmeye devam ederken, bazı markalar moda arenasından silinmişti.

Yeni bir döneme adım atan moda dünyasında değişim, genç tasarımcılara şans verilerek "Star Yetenek" sistemine geçilmesi ile oldu. 

Yıllar içinde birçok genç tasarımcının (Albert Elbaz, Tom Ford, Stefano Pilati, Hedi Sliman) geçtiği Saint Laurent koltuğuna 2016 yılında atanan Anthony Vaccarello'nun bu özel dostluğa ithafen Diana Ross'un kapısını çaldığı kanısındayım. 79 yaşındaki "Siyah Diva" lakaplı Diana Ross, ilk tanıtım spotlarında marka kimliğinin kodlarından afro saçları ve omuzlarını açıkta bırakan siyah bir elbise ile müthiş bir siluet sergiliyor.

Devamlı değişimle eş değer olan moda sisteminde, markaların tanıtım spotlarında tanınmış kişiliklere yer vermesi sıkça başvurulan bir yöntem.

Vacarello, hem büyük Ustası Saint Laurent'a, hem de 79 yaşında hâlâ dimdik ayakta duran bir sahne sanatçısına atıfta bulunarak dünya basının gündemine oturmuş oldu.

Lise yıllarında, içgüdüsel olarak başlayan caz müziğine karşı olan ilgim, Paris'e talebe olarak gittikten sonra tutku haline gelmeye başlamıştı.

Duke Ellington, Charlie Parker, Miles Davis, Nina Simone, Ray Charles, Chet Baker gibi caz dehalarını keşfediyordum. Sarah Vaughan ve Billie Holyday bugün bile hâlâ keyifle dinlediğim sesler arasında yer alıyor.

Billie Holyday'den etkilenerek şarkıcılığa Diane Ernestine Earle, Diana Ross ismini alarak kariyerine The Supremes grubunda başlamış, 1969 yılında ise ilk solo albümünü çıkararak müzik dünyasında ünlenmeye başlamıştı.

Diana Ross'u sadece bir kez 2008 yılında Paris'teki Olympia konserinde izleme fırsatı buldum. Afro saçları, görkemli kostümleri ve performansı ile bir caz sanatçısından çok müthiş bir "sahne kadını" olarak alkışladım.

Mutlu hafta sonları.

Alex Akimoğlu kimdir?

Alex Akimoğlu, 1976 yılında Fransa'ya giderek Sorbonne Üniversitesi Fransızca ve Joffrin Byrs Akademisi moda tasarımcılığı bölümlerini bitirdi. Aynı zamanda École Supérieure de Journalisme'de (Gazetecllik Yüksek Okulu) öğrenim gördü.

Pierre Cardin, Jean Louis Scherrer ve Japon markası Hanae Mori'de tasarımcı olarak Paris ve Tokyo'da kariyerini sürdürdü.

London Kent University, İstanbul Ticaret Üniversitesi ve İstanbul Bilgi Üniversitesi moda tasarım bölümlerinde akademisyen olarak görev aldı.

Radikal gazetesinde başladığı moda yazarlığına (1997-2007), Referans gazetesinde “Moda Ekonomi” köşesinde (2009 - 2010), İstanbul Life m.o.d.a İstanbul köşesinde (2010 - 2019), ELLE Türkiye dergisinde ELLE Son Bakış köşesi ile devam etti.

2020 yılından beri T24'te yazıyor.

Yazarın Diğer Yazıları

İş adamının vazgeçilmezi "kostüm - kravat" formülü rafa kalkar mı?

Mark Zuckerberg, Jeff Bezos, Elon Musk gibi yeni nesil iş adamlarının fiziki görüntülerine verdikleri önem ve giyim tarzları, klasik iş insanı imajının da mutasyona uğramasına neden olmaya başladı. Gelecek nesil, geleneksel giyim kodlarını tamamen değiştirebilecek mi, tartışılır ancak en prestijli markaların kostüm - kravat denkleminin bile genç jenerasyona sıkıcı geldiği bir gerçek

2024 yaz sezonunda "Priscilla" kodları

Gucci, Louis Vuitton, Versace gibi markalar, Priscilla’nın kodlarını günümüze adapte ederek 60'lı yıllara göz kırpıyorlar

Mor helikopteri, Ferrari koleksiyonu, XL puroları ve şatosunda uçan dev papağanlarıyla evine de konuk olduğum Cavalli

Roberto ile Hanae Mori'nin koleksiyonu için gittiğim fabrikada tanışmıştım. Cana yakın kişiliği ve Floransalılara özgü vakur misafirperverliği ile birkaç kez evine davet edilmiştim. Jet set kadınlara bile kot pantolonu benimsetmeyi başarmıştı. Bardot'tan Kardashian'a, moda ikonları hep onun kapısını çaldı...