27 Nisan 2024

2024 yaz sezonunda "Priscilla" kodları

Gucci, Louis Vuitton, Versace gibi markalar, Priscilla’nın kodlarını günümüze adapte ederek 60'lı yıllara göz kırpıyorlar

Ünlü yönetmen Sofia Copolla’nın son filmi olan Priscilla, tasarımcıların merceğine takılarak 2024 ilkbahar- yaz sezonu trendlerine ışık tutmuş oldu.1960'lı yılların Rock’n Roll Kralı Elvis Presley’le ergen yaştaki Priscilla arasındaki ilişkinin konu olarak işlendiği filmde, kocasının fantezileri doğrultusunda şekillenerek bir moda ikonuna dönüşen Priscilla Presley’in hayatı anlatılıyor.

Yaz aylarına sayılı günler kala, New York, Londra, Milano ve Paris’te, eylül ve ekim aylarında gerçekleşen moda haftaları zincirinde, tasarımcılar tarafından ateşlenen 2024 yaz sezonu trendleri vitrinlerdeki yerini almaya başladı.

Moda trendlerinin doğmasında lokomotif rolünde olan lüks sektörü ve eğilimlerin sokağa yansımasını sağlayan fast fashion (hızlı moda) olgusu 2024 yaz sezonu kadınını şöyle tanımlıyor; romantik, seksi, masum ve kadınsı…

Henüz 14 yaşında iken mitik Kral Elvis Presley’le tanışan ve daha sonraları eşi olan Priscilla Presley, adeta altın bir kafese kapatılarak, şöhretinin doruğunda olan bir starın genç eşi rolünü üstlenmek zorunda bırakılmıştı.
Elvis, zamanla Priscilla’nın giyim tarzını, makyajını, saç şeklini ve zevklerini kendi fantasmaları doğrultusunda yönlendirerek hayalindeki "lolita"yı yaratmış ve Priscilla’nın bir moda ikonuna dönüşmesine neden olmuştu.

Priscilla Presley’in 1985 yılında yayınlanan anı kitabı "Elvis and Me" (Elvis ve Ben), geçtiğimiz yıl yönetmen Sofia Copolla tarafından "Priscilla" adı altında beyazperdeye aktarılmıştı.

2024 yaz sezonu trendler listesinin başında, babydoll esprisinden esinlenerek güncelleştirilmiş elbise formları geliyor. Gucci, Louis Vuitton, Versace gibi markalar, Priscilla’nın kodlarını günümüze adapte ederek 60'lı yıllara göz kırpıyorlar.

Yönetmen Elia Kazan’ın 1956 yılında gerçekleştirdiği Baby Doll filminin bir sahnesinde, başroldeki Caroll Baker‘in giydiği bol kesimli mikro beyaz elbise, 1960'lı yıllarda kült olmuş ve masum seksapelin sembolü olarak tüm dünyada benimsenmişti.

Priscilla Presley dışında Brigitte Bardot, Marilyn Monroe ve Jane Birkin gibi yıldızlar da o dönemde babydoll akımının yayılmasında rol oynamışlardı.

2024 yaz sezonunun bir diğer ön plana çıkan detayı fırfır olacak gibi görünüyor. Romantizmin simgesi fırfır, elbiselerden, bermudalara birçok ürünün aksesuarı olarak benimsenmiş durumda.

Son zamanlarda bollaşan pantolon kupları ve oversize blazerler hükmünü sürdürmeye devam ederken, bikini altı veya iç çamaşırı formunu andıran süper mini şort tasarımları, Miu Miu, Bottega Venetta gibi zirvede olan markaların öncülüğünde sokağa indirilmeye çalışılıyor.

Zaman zaman gündeme gelen, ancak hiç vazgeçilmeyen püskül detayı önümüzdeki yaz sezonunda yine karşımızda. Gucci, Prada, Burberry gibi lüks markalardan, Zara, H&M gibi hızlı moda brandlerine, sofistike halinden salaş görüntüye, değişik yorumlamalarla vitrinleri süslüyor.

Kalem etek olarak adlandırılan dar, yırtmaçlı diz boyu etek formu, rahatlıkla kullanılabilinecek yaz sezonu imajlarından biri.

2024 yaz sezonunun renklerini sıralamak gerekirse, manyetik beyaz, yaz grisi (kuzey damlası), mantar, su teresi, çöl çiçeği (pembe ve şeftali rengi karışımı bir ton), sessiz gölge (sıcak bir gri tonu), vişne bordosu, portakal suyu ve çay renkleri ….

Mutlu hafta sonları...

Alex Akimoğlu kimdir?

Alex Akimoğlu, 1976 yılında Fransa'ya giderek Sorbonne Üniversitesi Fransızca ve Joffrin Byrs Akademisi moda tasarımcılığı bölümlerini bitirdi. Aynı zamanda École Supérieure de Journalisme'de (Gazetecllik Yüksek Okulu) öğrenim gördü.

Pierre Cardin, Jean Louis Scherrer ve Japon markası Hanae Mori'de tasarımcı olarak Paris ve Tokyo'da kariyerini sürdürdü.

London Kent University, İstanbul Ticaret Üniversitesi ve İstanbul Bilgi Üniversitesi moda tasarım bölümlerinde akademisyen olarak görev aldı.

Radikal gazetesinde başladığı moda yazarlığına (1997-2007), Referans gazetesinde “Moda Ekonomi” köşesinde (2009 - 2010), İstanbul Life m.o.d.a İstanbul köşesinde (2010 - 2019), ELLE Türkiye dergisinde ELLE Son Bakış köşesi ile devam etti.

2020 yılından beri T24'te yazıyor.

Yazarın Diğer Yazıları

İş adamının vazgeçilmezi "kostüm - kravat" formülü rafa kalkar mı?

Mark Zuckerberg, Jeff Bezos, Elon Musk gibi yeni nesil iş adamlarının fiziki görüntülerine verdikleri önem ve giyim tarzları, klasik iş insanı imajının da mutasyona uğramasına neden olmaya başladı. Gelecek nesil, geleneksel giyim kodlarını tamamen değiştirebilecek mi, tartışılır ancak en prestijli markaların kostüm - kravat denkleminin bile genç jenerasyona sıkıcı geldiği bir gerçek

Mor helikopteri, Ferrari koleksiyonu, XL puroları ve şatosunda uçan dev papağanlarıyla evine de konuk olduğum Cavalli

Roberto ile Hanae Mori'nin koleksiyonu için gittiğim fabrikada tanışmıştım. Cana yakın kişiliği ve Floransalılara özgü vakur misafirperverliği ile birkaç kez evine davet edilmiştim. Jet set kadınlara bile kot pantolonu benimsetmeyi başarmıştı. Bardot'tan Kardashian'a, moda ikonları hep onun kapısını çaldı...

Parlamak isteyen yıldız kırmızı halıya...

10 - 11 Mart'ta tarihleri arasına 96. kez düzenlenen Oscar törenlerinde geleneksel kırmızı halı sendromu tekrar yaşandı. Los Angeles'teki Dolby Theatre'ın kapısında boy gösteren yıldızlar, yarışmaya katılacaklarının kesinleştiği andan itibaren kızışan "Hangi marka giydirecek" tartışmalarını noktalamış oldular