04 Mart 2024

Moda dünyasının efsane stil ikonu Iris Apfel artık yok

Iris Apfel’le ilk kez 1977 yılında asistan olarak çalışmaya başladığım Pierre Cardin’in defilesinde tanışmıştım. Bir kilometre uzakta olsanız bile fark edebileceğiniz bu ilginç kadını, yıllar boyunca izledim

Iris Apfel

"Herkes gibi giyinmek zorunda değilsen,

herkes gibi düşünmek zorunda da değilsin."

İris Apfel

Bazı kişilikler vardır, ölebileceklerini hiç düşünmezsiniz. Mesela kendimi bildim bileli var olan Kraliçe II. Elisabeth’in bir gün artık “olmayacağını” hiç düşünmemiştim.

1976 yılında gittiğim ve profesyonel moda tasarımcılığı kariyerimi yaptığım Paris’teki yaşamım boyunca, iki moda gurusunun her zaman var olacağını kanıksamıştım; Karl Lagerfeld ve İris Apfel.

İris Apfel’le ilk kez 1977 yılında asistan olarak çalışmaya başladığım Pierre Cardin’in defilesinde tanışmıştım. Bir kilometre uzakta olsanız bile fark edebileceğiniz bu ilginç kadını, yıllar boyunca izledim. Kariyerim süresinde, sunduğumuz her defile öncesi basın danışmanımıza “İris geldi mi?” diye sorardım.

1921 yılında Queen’s’de, Yahudi bir babanın ve Rus bir annenin kızı olarak dünyaya gelen İris, New York Üniversitesi’nde sanat tarihi okuduktan sonra iç mimari alanında çalışmaya başladı.

Kısa sürede, New York camiasının önemli figürlerinden biri haline gelen İris Arfel, Harry Truman ve Bill Clinton’un ABD Başkanlıkları dönemlerinde, Beyaz Saray’ın tadilat çalışmalarına katılarak tarzını yansıttı.

Eksantrik giysileri, oversize gözlük modelleri ve hacimli takıları ile kendine özgü bir tarz yaratmış olan Apfel, kurgusal karakter Mickey Mouse’a olan hayranlığı ile de tanınıyordu.

Arşivist ve antropolog olarak da tanımlanan moda ikonu, 2.9 milyon takipçisi ile Instagram’ın önemli bir fenomen olarak ilgi gördü.

102 yaşında aramızdan ayrılan bu ilginç figür, kendisinin “Geriatri Yıldızı” olarak tanımlıyordu. Yaşama sevincini hayat felsefesi olarak kodlayan, yaş ve sayıları saf dışı bırakan bu eksantrik ikona “bye bye” diyoruz.

Alex Akimoğlu kimdir?

Alex Akimoğlu, 1976 yılında Fransa'ya giderek Sorbonne Üniversitesi Fransızca ve Joffrin Byrs Akademisi moda tasarımcılığı bölümlerini bitirdi. Aynı zamanda École Supérieure de Journalisme'de (Gazetecllik Yüksek Okulu) öğrenim gördü.

Pierre Cardin, Jean Louis Scherrer ve Japon markası Hanae Mori'de tasarımcı olarak Paris ve Tokyo'da kariyerini sürdürdü.

London Kent University, İstanbul Ticaret Üniversitesi ve İstanbul Bilgi Üniversitesi moda tasarım bölümlerinde akademisyen olarak görev aldı.

Radikal gazetesinde başladığı moda yazarlığına (1997-2007), Referans gazetesinde “Moda Ekonomi” köşesinde (2009 - 2010), İstanbul Life m.o.d.a İstanbul köşesinde (2010 - 2019), ELLE Türkiye dergisinde ELLE Son Bakış köşesi ile devam etti.

2020 yılından beri T24'te yazıyor.

Yazarın Diğer Yazıları

2024 yaz sezonunda "Priscilla" kodları

Gucci, Louis Vuitton, Versace gibi markalar, Priscilla’nın kodlarını günümüze adapte ederek 60'lı yıllara göz kırpıyorlar

Mor helikopteri, Ferrari koleksiyonu, XL puroları ve şatosunda uçan dev papağanlarıyla evine de konuk olduğum Cavalli

Roberto ile Hanae Mori'nin koleksiyonu için gittiğim fabrikada tanışmıştım. Cana yakın kişiliği ve Floransalılara özgü vakur misafirperverliği ile birkaç kez evine davet edilmiştim. Jet set kadınlara bile kot pantolonu benimsetmeyi başarmıştı. Bardot'tan Kardashian'a, moda ikonları hep onun kapısını çaldı...

Parlamak isteyen yıldız kırmızı halıya...

10 - 11 Mart'ta tarihleri arasına 96. kez düzenlenen Oscar törenlerinde geleneksel kırmızı halı sendromu tekrar yaşandı. Los Angeles'teki Dolby Theatre'ın kapısında boy gösteren yıldızlar, yarışmaya katılacaklarının kesinleştiği andan itibaren kızışan "Hangi marka giydirecek" tartışmalarını noktalamış oldular