10 Şubat 2024

Leopar deseninin fendi

Klasik, şık, sofistike, kadınsı, seksi veya bayağı gibi birçok şekilde tanımlanan leopar desenli tasarımlar, birkaç sezonda bir trend tablosunda boy gösteriyor. 2024 yılı koleksiyonlarında tekrar yükselişe geçtiği gözlenen şaibeli emprimeyi mercek altına alıyoruz

Çiçek veya puantiye desenleri gibi, leopar da hemen hemen her sezon defilelerde boy gösteriyor. Le Figaro gazetesinin bir haberine göre, 2023 yılında Tiktok'ta yayınlanan "Leoparprint" videosu, bir milyar tıklama ile rekor kırmış.

Leopar deseni, kimilerine göre cazibeli, baştan çıkarıcı güçlü kadın gibi anlamlar ifade ederken; kimilerine göre ise bayağılık ve hayat kadını görüntüsü gibi kodlar içeriyor.

Ancak tüm tarzlarda geçerli olduğu gibi, leopar desenli bir giysinin veya aksesuarın vereceği görüntünün kaderi, nasıl kullanılmış olduğuna bağlı şüphesiz. Yani ünlü atasözümüzden yola çıkarak şunu söyleyebiliriz: "Leopar deseni kadını isterse vezir, isterse rezil eder."

1925 yılında, Amerikalı aktris Marian Nixon'un Holywood Bulvarında leopar kürk mantosu ve ona eşlik eden tasma takılmış canlı leopar yavrusu ile verdiği poz ,"Pin Up Kızı" deyimini yaratmış olsa da leopar kürk kullanımının kadınlar tarafından benimsenmesine yol açmıştı.

Marian Nixon

12 Şubat 1947 yılında, Paris'te gerçekleştirdiği ilk Haute Couture defilesi ile moda dünyasına adım atan Christian Dior, tüm dünyada yankı uyandıracak olan "New Look" akımına başlatırken, koleksiyonunda sunduğu baskılı leopar deseninden tasarlanmış manto modeli ile de bir ilke imza atmıştı.

Christian Dior 1960

Leopar desenli bir giysiye sahip olabilmek kürk bir mantoya ulaşmaktan daha kolaylaşmış, Dior'un açtığı yoldan birçok modacı etkilenmişti.

Audrey Hepburn, Ava Gardner, Elisabeth Taylor gibi dönemin sinema yıldızları ile Kraliçe Elisabeth ve Monaco Prensesi Grace Kelly de bu akımı benimseyen önemli kişilikler arasında yer almışlardı.

Lady Diana'nın en gözde olduğu dönemde, leopar desenli bikinisi ile basının karşısına geçerek verdiği röportaj hâlâ belleklerden silinmiş değil.

Lady Diana

Leopar deseni, 1940'lı yıllardan beri moda literatüründeki özel yerini koruyarak bugünlere kadar geldi.

İtalyan asıllı tasarımcılar, Gianni Versace ve Roberto Cavalli, marka kimliklerini yine leopar deseninden yola çıkarak yaratmışlardı.

Christian Dior'dan beri, Fransız tasarımcılar için şıklık ve sofistikasyon anlamları ile eşleşen leopar deseninin halklar üzerindeki sosyolojik etkisi ise şüphesiz kültür farklılıklarına göre değişim gösteriyor.

Gençliğimdeki Türk filmlerinde "kötü yola düşmüş kadın" imajını yansıtmak için sıkça kullanılan leopar desenli giysi kozu örneğinde olduğu gibi, kullanılan bazı kodlar, halk nezdinde iyiyi veya kötüyü simgeleyebiliyor.

Fransız film yıldızı Catherine Deneuve'ün yıllar süresince bir moda ikonu haline gelmesinde, leopar baskılı trençkotla yarattığı imajının önemini unutmak mümkün mü?

Catherine Deneuve

2024 yılı yaz sezonu trendlerinde gözlemlenen rock-bohem sentezi ile yorumlanmış giysiler, leopar deseninin moda ve lüks sektöründeki vazgeçilmez yerini bir kez daha kanıtlıyor.

Adı "kötüye çıkmış" leopar desenini temize çıkarmak ise yine kullanıcısına kalmış bir şey. Sentetik kumaş yerine yün veya koton baskılı kumaşlardan tasarlanmış ürünlere yönelmek, vücut hatlarını ortaya çıkaran tasarımların aksine bol kesimli, over size tasarımlara göz kırpmak başarılı sonuç verebilir.

Mutlu hafta sonları.

Alex Akimoğlu kimdir?

Alex Akimoğlu, 1976 yılında Fransa'ya giderek Sorbonne Üniversitesi Fransızca ve Joffrin Byrs Akademisi moda tasarımcılığı bölümlerini bitirdi. Aynı zamanda École Supérieure de Journalisme'de (Gazetecllik Yüksek Okulu) öğrenim gördü.

Pierre Cardin, Jean Louis Scherrer ve Japon markası Hanae Mori'de tasarımcı olarak Paris ve Tokyo'da kariyerini sürdürdü.

London Kent University, İstanbul Ticaret Üniversitesi ve İstanbul Bilgi Üniversitesi moda tasarım bölümlerinde akademisyen olarak görev aldı.

Radikal gazetesinde başladığı moda yazarlığına (1997-2007), Referans gazetesinde “Moda Ekonomi” köşesinde (2009 - 2010), İstanbul Life m.o.d.a İstanbul köşesinde (2010 - 2019), ELLE Türkiye dergisinde ELLE Son Bakış köşesi ile devam etti.

2020 yılından beri T24'te yazıyor.

Yazarın Diğer Yazıları

İş adamının vazgeçilmezi "kostüm - kravat" formülü rafa kalkar mı?

Mark Zuckerberg, Jeff Bezos, Elon Musk gibi yeni nesil iş adamlarının fiziki görüntülerine verdikleri önem ve giyim tarzları, klasik iş insanı imajının da mutasyona uğramasına neden olmaya başladı. Gelecek nesil, geleneksel giyim kodlarını tamamen değiştirebilecek mi, tartışılır ancak en prestijli markaların kostüm - kravat denkleminin bile genç jenerasyona sıkıcı geldiği bir gerçek

2024 yaz sezonunda "Priscilla" kodları

Gucci, Louis Vuitton, Versace gibi markalar, Priscilla’nın kodlarını günümüze adapte ederek 60'lı yıllara göz kırpıyorlar

Mor helikopteri, Ferrari koleksiyonu, XL puroları ve şatosunda uçan dev papağanlarıyla evine de konuk olduğum Cavalli

Roberto ile Hanae Mori'nin koleksiyonu için gittiğim fabrikada tanışmıştım. Cana yakın kişiliği ve Floransalılara özgü vakur misafirperverliği ile birkaç kez evine davet edilmiştim. Jet set kadınlara bile kot pantolonu benimsetmeyi başarmıştı. Bardot'tan Kardashian'a, moda ikonları hep onun kapısını çaldı...