
Star futbolculardan genç futbolculara kadar, estetik görüntünün yıllar içinde büyük bir evrim geçirmiş olduğu bir gerçek. Saç ve sakal formları, dövmeleri ve hareketleri ile ikonlaşan oyuncuların forma tasarımları ise ayrı bir evrim geçirdi.
Nike, Adidas, Puma gibi spor dünyasının dev markaları tarafından her bir ülke ekibi için özel olarak tasarlanan formalarda, şekil olarak kısıtlı olunsa da akıllı detaylarla kimlik kazandırılmış olması bir hayli ilginç.
FİFA 2022 Dünya Kupası'na katılan ülkeler arasında, ev sahibi Katar'da stadyumların inşası esnasında birçok göçmen işçinin ölümü ile sonuçlanan olaylar nedeni ile Danimarka ekibinin şık bir yöntemle protesto yolunu seçmesi ses getirmiş olmalı.
Danish Dynamite, kırmızı renkteki formalarını tüm detaylardan arındırarak kimliksizleştirme yöntemini seçmiş.


Fransa'nın "Les Bleus'' (Maviler) takımı, ülkenin kültür zenginliğini yansıtan detaylarla zenginleştirilmiş formaları ile Dünya Kupası'nın en şık ekibi kanımca. Gece mavisi renkteki formayı tamamlayan aynı renkteki jakar çoraplar ve altın renkteki grafizm, "İşte Fransa'nın estetik algısı'' gerçeğini sahada da gündemde tutuyor.

Belçika, Dünya Kupası için özel olarak tasarlattıkları, gökkuşağı renklerini taşıyan ve sırtından "Love'' (Aşk) yazan formalarının FİFA tarafından uygun bulunmaması nedeniyle geleneksel formaları ile oynamak zorunda kalsalar da Top 10 listeme girmeyi hak ettiler.
Kırmızı Şeytanlar, antrenman öncesi gökkuşağı rengindeki formalarını giyip basına poz vererek yasağa anlamlı bir tepki vermiş oldular.

Japonya'nın "Mavi Samurayları", ülkenin geleneksel kağıt katlama sanatı olan origami esintileri taşıyan mavi beyaz formaları ile, Güney Kore'nin "Taegeuk Savaşcıları'' ise değişik yaka kesimli, mükemmel kuplu kırmızı tunikleri ile ilgi çektiler.

FİFA Dünya Kupası'nın en basit ancak bir o kadar da göz alıcı forma tasarımı ise Gana'dan geldi kanımca. Siyah Yıldızlar "Total Look White" (tamamen beyaz) konseptindeki formaları ile enerji ve ışık saçtılar.

Meksika, Adidas imzalı bej -lak kırmızısı renklerdeki desenli dış saha forması ile sahaya çıkamamış olsa da "El Tricolor'' en şık takımlardan biri olarak listeme girdi.

Almanya, siyah-beyaz-altın renk paletindeki forması ile vakur ve otorite sağlayan bir imaj sergilerken, ABD takımı bayrak renklerini taşıyan şık formaları ile büyük ülke şanına uygun bir şekilde sahaya çıktı.


Futbol dünyasının en mistik forması Brezilya, değişik kol detayı ile ilginç olsa da seçilen sarı tonunda hata vardı kanımca.

Hannibal armürlü detay kullanarak tarihlerine göz kırpan Tunus, bitki motifli formaları ile Suudi Arabistan'ı da Dünya Kupası'na iyi hazırlanarak gelmiş ülkeler kategorisine koyabiliriz.


Kanada, ''İsrafa hayır" sloganı ile yeni forma siparişi vermezken, miyomlarca doların söz konusu olduğu futbol dünyası için yersiz bir tepki gibi geldi bana.

FİFA 2022 Dünya Kupası için Katar'a gelen futbol ekiplerinden kötü not alanları ise şöyle sıralayabiliriz:
Desigual gibi bir marka çıkarabilmiş olan İspanya beklentinin altında. Fas, Sırbistan, Polonya, İngiltere ekiplerinin formaları ise tatsız-tuzsuz yemek tadında olduğu için kötüler listesine kaydıralım.
Hollanda ekibi, şahane bir armaya sahip olmasına rağmen 80'li yıllardan kalmış izlenimi veren turuncu parlak kumaştan tasarlanmış formaları ile, pijamayı andıran özensiz formaları ile Uruguay, antreman formasından ileriye gitmeyen Portekiz (Ronaldo daha iyisini hakkediyordu) ve hiçbir özellik taşımayan İsviçre listemin diğer kötü puan alan ülkeleri.
2022 Dünya Kupası'nda, turnuvaya ilk veda eden ev sahibi Katar'la yazımızı noktalayalım. Ülkenin bayağından esinlenerek tasarlanmış klasik çizgideki formanın biye detayı bir hayli ilginç.
Mutlu hafta sonları.
Alex Akimoğlu kimdir?
Alex Akimoğlu, 1976 yılında Fransa'ya giderek Sorbonne Üniversitesi Fransızca ve Joffrin Byrs Akademisi moda tasarımcılığı bölümlerini bitirdi. Aynı zamanda École Supérieure de Journalisme'de (Gazetecllik Yüksek Okulu) öğrenim gördü.
Pierre Cardin, Jean Louis Scherrer ve Japon markası Hanae Mori'de tasarımcı olarak Paris ve Tokyo'da kariyerini sürdürdü.
Radikal gazetesinde başladığı moda yazarlığına (1997-2007), Referans gazetesinde “Moda Ekonomi” köşesinde (2009 - 2010), İstanbul Life m.o.d.a İstanbul köşesinde (2010 - 2019), ELLE Türkiye dergisinde ELLE Son Bakış köşesi ile devam etti.
2020 yılından beri T24'te yazıyor.
|