Özel Dosya

Semih İdiz: S-400 krizi, Türkiye'nin NATO'yla da uyumsuzluk krizi olduğunu gösteriyor

Semih İdiz, S- 400 krizini T24'e değerlendirdi

09 Mart 2019 14:46

T24 
Metin Kaan Kurtuluş

Diplomasi ve dış politika yazarı Semih İdiz,  S-400 krizinin "Türkiye’nin sadece Amerika’yla değil, NATO’yla da bir uyumsuzluk krizi olduğunu ortaya koyduğunu" belirtti.

İdiz, "Amerika’nın bu meseleden (S- 400 krizi) dolayı hangi yaptırımları uygulayacağını bilemiyorum tabii ama Türkiye’ye yaptırım uygulama ihtimali kanaatimce giderek artıyor" yorumunda bulundu.

 

T24'ÜN S-400 DOSYASINDAKİ HABERLERİN TAMAMINI OKUMAK İÇİN TIKLAYINIZ - Uzmanlar, 'Ankara ve Doğu-Batı' cephesinde yorumladı: S-400 krizinde bu noktaya nasıl geldik, bundan sonra neler olacak?

 

Semih İdiz'in S-400 kriziyle ilgili olarak T24'e yaptığı değerlendirme şöyle:

"Türkiye’de bu S- 400 krizi Türkiye -ABD krizi olarak algılandı ve gerçekten de diğer taraftan da ABD yönetiyor bu işi ama farkındaysanız NATO’dan ve özellikle genel sekreterinden, ayrıca NATO’nun Avrupa’daki komutanından yapılan açıklamalar da bunun sadece Türkiye’nin sadece Amerika’yla değil, NATO’yla bir uyumsuzluk krizi olduğunu ortaya koyuyor. Bunu bir yana not etmek lazım. Yani Amerika’yla olan ilişkileri aşan bir durum ile karşı karşıyayız ve Türkiye’nin müttefiği olduğu ittifakla ile önümüzdeki günlerde bu konuda bir sorun yaşayacağını şimdiden görebiliriz bir çözüm bulunamazsa."

ABD ne gibi bir tepki verebilir?

"Çok sert, daha doğrusu kararlı açıklamalar yapılıyor hem başkan yardımcılığı düzeyinde Mike Pence tarafından hem de Kongre’nin dış ilişkiler komitesinde hem de yönetimin farklı düzeylerinde, işte savunma bakanı düzeyinde olsun ki biliyorsunuz, şu anda geçici bir savunma bakanları var. Öyle gözüküyor ki bu düzeye yükselttikten sonra Amerika, arkasında yaptırım şeklinde bir şey yapmazsa veya ortalığı biraz sarsacak uyarı niteliğinde bir adım atmazsa kendisi açısından prestij kaybetmiş olacak, onun için Amerika’nın bu meseleden dolayı hangi yaptırımları uygulayacağını bilemiyorum tabii ama Türkiye’ye yaptırım uygulama ihtimali kanaatimce giderek artıyor."