Gündem

Gezi davasında kritik tanık için ‘tehlike’ garipliği: Avukatlar olmadan dinlendi, sadece “ifadem doğru” dedi, açık adresi tutanağa yazıldı

25 Aralık 2019 19:16

T24 Ankara

Gezi davasının tutuklu tek sanığı, iş insanı Osman Kavala’yı Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi kararına rağmen tahliye etmeyen İstanbul 30. Ağır Ceza Mahkemesi’nin, tartışmalı bir başka karara daha imza attığı anlaşıldı. Mahkeme, dünkü duruşmada davanın tartışmalı tanıklarından Murat Pabuç’un, “can güvenliğinin olmadığı” itirazını yerinde bularak, hazır bulunanların önünde tanıklık yapmasının tehlike oluşturacağına, bunun da başka türlü önlenemeyeceğine karar verdi. Pabuç, bugün, avukatların yokluğunda yapılan ancak savcının da hazır bulunduğu duruşmada dinlendi. Pabuç, ifadesinde savcılık aşamasında verdiği, Kavala’yı ihbar ettiği tartışmalarına yol açan ifadesinin kendisine ait olduğunu söyledi. Tehlike nedeniyle avukatların yokluğunda yapılan, ayrıca soru yöneltilmeyen duruşmada, buna karşılık Pabuç’un açık adresi tutanağa yazıldı.

Pabuç, Gezi davasının açılmasından sonra tartışılan isimlerden biri olmuştu. Kavala’yı ihbar ettiği ve Gezi olaylarının finansörü olduğuna yönelik ifade verdiği gündeme gelen Pabuç, iddiaları yalanlamış, ihbarda bulunmadığını, o dönemde STK’ların ve Kavala’nın faaliyetlerine ilişkin bilgi verdiğini söylemişti. Pabuç'un ihbarının ciddiye alınmaması gerektiği, psikolojik nedenlerle ordudan atıldığına yönelik bir mektubu savcılığa gönderdiği de gündeme gelmişti. Emekli asker olduğu, bir dönem, 2015’de ihraç edildiği TKP’de siyaset yaptığı ortaya çıkan Pabuç, davanın dünkü duruşmasında tanık olarak dinlenmek için çağrıldı. Ancak Pabuç, hazır bulunanların önünde ifade vermesinin can güvenliği açısından sıkıntılı olacağını belirterek, ayrıca ifade vermek istediğini bildirdi.

Gerekçesiz “tehlike”

Mahkeme heyeti, ara kararında, itirazı yerinde bularak, hazır bulunanların önünde tanıklık yapmasının tehlike oluşturacağına, bunun da başka türlü önlenemeyeceğine karar verdi. Ara kararda, tehlikenin neden ve hangi şekilde oluşabileceğine yönelik herhangi bir gerekçe belirtilmedi. 

Ertesi gün “savcılı” duruşma

Pabuç’un dinlenmesi için bugün duruşma yapıldı. Duruşmaya, avukatlar çağrılmadı. Ceza Muhakemesi Kanunu’nda “hazır bulunma hakkı olanlar” kısmında savcının da yazılı olmasına rağmen, avukatlardan farklı olarak savcı duruşmaya katıldı. 

Duruşmada, Pabuç’a, savcılık aşamasında verdiği ifade okundu. Pabuç da ifadenin kendisine ait olduğunu doğruladı.

Adresi yazıldı

Hazır bulunanların önünde ifade vermesinin tehlike oluşturacağına karar verilen Pabuç’un açık adresi buna rağmen tutanağa yazıldı.

Yeniden “kapalı” duruşma

Mahkeme, avukatlar ve savcılık makamından Pabuç’a yöneltmek istediği yazılı sorularının sorulmasına karar verdi. Mahkeme, bu soruların 20 Ocak’ta yine avukatların yokluğunda yapılacak duruşmada Pabuç’a sorulmasına hükmetti. Pabuç, yine kapalı yapılacak duruşmada ifade verecek ve soruları yanıtlayacak.