Gündem

Bütün Türkiye'nin internette attığı her adım, yaptığı her arama depolanmış: Yargı "depolama" ile ilgili olarak yürütmeyi durdurmaya gerek görmedi

CHP'li Adıgüzel, bilgilerin işlenip işlenmediğinin, kullanılıp kullanılmadığının bütünüyle belirsiz olduğunun altını çizdi

09 Haziran 2022 15:06

GÖKÇER TAHİNCİOĞLU

Türkiye genelinde internet kullanıcılarının kimlik bilgileri ve internet kullanımlarının, attıkları adımlar ve yaptıkları aramaların tamamının Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu (BTK) tarafından depolanmasının açığa çıkmasının ardından açılan davada, Danıştay’ın yürütmeyi durdurma talebini reddettiği öğrenildi.
Kararın, Danıştay savcısının, “işlem hukuka aykırı” görüşüne rağmen verildiği anlaşıldı. Buna göre, BTK, 2018’den bu yana yürüttüğü depolama işlemlerini aralıksız sürdürüyor. BTK talimatı gereği telekomünikasyon firmaları, servis sağlayıcılar hem kullanıcı kimliklerini hem de abone desenlerini (interneti nasıl kullandığı” aylık olarak göndermeye devam ediyor. Yapılanın fişleme olduğunu söyleyen ve TBMM’de Araştırma Komisyonu kurulması gerektiğini ifade eden CHP’li Onursal Adıgüzel, bilgilerin işlenip işlenmediğinin, kullanılıp kullanılmadığının bütünüyle belirsiz olduğunun altını çizdi.

Türkiye’nin iletişimi depolanıyor

Türkiye’de, hangi suç türlerinde izleme ve dinleme yapılabileceği Ceza Muhakemesi Kanunu’nun 135. Maddesinde tek tek sayılıyor.

15 Temmuz öncesinde, FETÖ mensuplarının, ortadan kaldırılan Telekomünikasyon İletişim Başkanlığı bünyesinde, paralel hat oluşturarak, bütün internet ve iletişim trafiğini izlediği açığa çıkmıştı. 15 Temmuz sonrasında bu nedenle TİB kapatılmış, çok sayıda isim hakkında dava açılmıştı.

CHP’li Adıgüzel, buna rağmen BTK’nin 2018’den bu yana bütün internet trafiğini depoladığını ortaya koydu. Adıgüzel, BTK’nın yazıları ve mahkemelere gönderdiği yanıtları da sosyal medya hesabından paylaştı. BTK, bu yazılarda yasal dayanak konusunda sessiz kalıyor ancak ulusal güvenlik gerekçesiyle depolamanın yapıldığını kabul ediyor.

TBMM’ye başvuru

Konuyu TBMM Dijital Mecralar Komisyonu’nda da gündeme getiren Adıgüzel’e, depolamanın sürdüğü, veri güvenliğinin bütünüyle sağlandığı, bilgilerin başka kurumlarla paylaşılmadığı yanıtı verildi.

Adıgüzel ve CHP’li diğer milletvekilleri, 7 Haziran’da, konunun incelenmesi için TBMM Araştırma Komisyonu kurulması talebiyle önerge verdi.

Savcı “hukuka” aykırı dedi

Alanda faaliyet gösteren önemli servis sağlayıcılardan birinin BTK’nin 2018 ve sonrasındaki talimat yazılarının yürütmesinin durdurulması ve iptali istemiyle açtığı davada, Danıştay 13. Daire’nin, yürütmeyi durdurma istemini reddettiği ortaya çıktı. Kararın, Danıştay savcısının, “işlem hukuka aykırı” görüşüne rağmen verildiği anlaşıldı. İptal istemi ise henüz karara bağlanmadı.

Abone desenleri ve bilgiler

İptali istenen yazılarda, BTK, servis sağlayıcılar ve telekomünikasyon şirketlerinden “abone desen yapısını” istedi.

Abone desen yapısı, abonelerin kişisel verilerini, teknik detaylarını, abone dosyalarını içeriyor. Bununla yetinmeyen BTK, “Trafik Log Deseni” bilgilerinin de aylık olarak gönderilmesini istedi. Log Deseni de kimin hangi saatte, hangi siteye girdiğine yönelik ayrıntılı bilgileri içeriyor.

Bütün Türkiye depolanıyor

Adıgüzel, T24’e, “Bu davaların ve yapılan işlemin takipçisiyiz. 85 milyonun bilgilerinin depolanması söz konusu. Bunların işlenmesiyle birçok konuda adım atmak mümkün. ABD seçiminde de Trump’ın bunları kullandığı ortaya çıktı. Yapılan işlem fişlemedir ve hukuka aykırıdır” dedi.


CHP’den Erdoğan’ın adaylığını ilan etmesine ilk yorum: Kaybedeceği bir seçime adaylığını açıkladı

Babacan: 6'lı masada bugüne kadar cumhurbaşkanı adayı ismi konuşulmadı; aday seçimlere yakın açıklanacak

Davutoğlu: Doğu Perinçek'i dümene, Devlet Bahçeli'yi başköşeye oturttular

Türk Eczacıları Birliği: Kamu eczacılarının görmezden gelinmesi haksızlıktır

Akşener: Kılıçdaroğlu'ndan özür diliyorum

Bütün Türkiye'nin internette attığı her adım, yaptığı her arama depolanmış: Yargı "depolama" ile ilgili olarak yürütmeyi durdurmaya gerek görmedi

“Kılıçdaroğlu'nun kimliği, Sünni kesim tarafından bir endişedir” demişti; İyi Parti, Halil Oral'ı disipline sevk etti

Paylaştığınız mesaja dikkat: Tek tıkla 3 yıl hapis

Kabinede revizyon iddiası: İki bakan değişiyor
" />