Politika

Ankara, Gazze’deki rehineler konusunu değerlendirdi: Türkiye, gerektiği yerde devreye girer

22 Ocak 2024 20:54

Resmî kaynaklar, Hamas'ın elindeki İsrailli rehinelerin iadesi konusunda Türkiye'nin “gerektiği yerde” devreye gireceğini belirtti. 

Diplomatik kaynaklar, cumartesi günü Dışişleri Bakanı Hakan Fidan'ın Hamas Siyasi Büro Başkanı İsmail Haniye'yi kabul ettiği görüşmede rehinelerin bırakılması konusunun da ele alındığını belirtmişti.

T24'e konuyla ilgili bilgi veren resmî kaynaklar, “Türkiye olarak elimizden gelen katkıyı sağlıyoruz, sağlamaya da devam edeceğiz” dedi.

Mevcut olarak Gazze'deki rehinelerin bırakılması için Katar'ın yürüttüğü bir süreç olduğuna dikkati çeken kaynaklar, Ankara'nın bu hattaki gelişmeleri takip ettiğini vurguladı.

Resmî kaynaklar, “Bu gibi konularda fazla sayıda aktörün rol oynaması istenen sonuca zarar verebilir. Biz gerektiği yerde devreye gireriz” ifadelerini kullandı.

Hamas-Ankara hattında temaslar sürüyor

Batı'nın gruba karşıt duruşu sürerken Ankara, Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'ın 'mücahitler grubu' olarak nitelediği Hamas'la temaslarını sürdürüyor. 

Son olarak Dışişleri Bakanı Fidan, cumartesi günü Hamas Siyasi Büro Başkanı İsmail Haniye'yi kabul etti.

Diplomatik kaynaklara göre kabulde Gazze’de ateşkesin bir an önce sağlanması, insani yardımların artırılması, rehinelerin bırakılması ve kalıcı barış için iki devletli çözüm konuları ele alındı.

Türkiye, savaşta Hamas yanlısı bir tutum sergilese de İsrail'le diplomatik bağlarını koparmadı. Türkiye'nin Tel Aviv Büyükelçisi Şakir Özkan Torunlar görevini sürdürüyor. İsrail de savaşın başlamasından birkaç hafta sonra birçok ülkedekiyle birlikte Türkiye'deki tüm diplomatlarını geri çağırsa da büyükelçisini görevden almadı. Erdoğan, kasım ayında yaptığı bir açıklamada, “(Binyamin) Netanyahu'yu sildik attık, ama bağları tamamen koparmak olmaz” dedi.
 
Türkiye'nin Hamas'la ilişkilerine ve yapılan açıklamalarla yıpransa da tamamen koparmadığı İsrail'le diplomatik ilişkilere rağmen ateşkes ve rehine takasları konusunda arabuluculuk sürecinde Katar ve Mısır öne çıktı. 
Haniye, 2012'de Türkiye'ye yaptığı ziyarette, 2010'da İsrailli komandoların saldırısına uğrayan Mavi Marmara gemisini ziyaret etmişti

Netanyahu, Hamas'ın teklifini reddetti 

Hamas ve İsrail, Kasım ayı sonunda bir haftalık bir geçici ateşkeste arabulucular aracılığıyla anlaşmıştı. Bu süreçte Hamas 86 kadın ve çocuk rehineyi; İsrail de 240 Filistinli kadın ve çocuk tutukluyu serbest bırakmıştı. 
 
Daha sonra basına yansıya bilgilerde bir ateşkese yaklaşıldığı belirtilse de resmiyete dökülen bir anlaşma olmadı. 
 
İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu, ABD'den gelen baskılara rağmen bir Filistin devletinin varlığına karşı çıkmaya devam ederken, pazar günü Hamas'ın sunduğunu belirttiği rehinelerin serbest bırakılması teklifini de reddetti.
 
Netanyahu'nun yaptığı açıklamaya göre Hamas, rehinelerin serbest bırakılması karşısında Gazze'deki tüm İsrail güçlerinin çekilmesini, Hamas üyelerinin serbest bırakılmasını ve bölgenin kendi kontrollerine bırakılmasını istedi.

İsrail Başbakanı, "canavarlar" diye nitelediği Hamas'dan gelen böyle bir teklifi kabul etmenin "teslim olmak" anlamına geleceğini ve şartları "reddettiğini" ifade etti. 

Ülke içinde de Netanyahu'nun üzerindeki rehine baskısı artıyor. Pazar akşamı, rehinelerin aileleri Netanyahu'nun Kudüs'teki evinin önünde eylemler düzenlemeye başladı. Eylemlerin, Başbakan rehineleri evine döndürecek bir anlaşmayı kabul edene kadar süreceği belirtildi. 

Axios'a konuşan kaynaklar, Beyaz Saray'ın Orta Doğu ve Kuzey Afrika Koordinatörü Brett McGurk'un bu hafta Hamas'ın elindeki rehinelerin serbest bırakılması ve Gazze'deki savaşın ele alınması için Mısır ve Katar'ı ziyaret edeceğini belirtti.
 
Bu McGurk'ün bu ay bölgeye düzenlediği ikinci ziyaret olacak. Danışman, 9 Ocak'ta Doha'ya ''sessiz'' bir ziyaret yapmıştı.
 
ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken da Ocak başında Türkiye ve Yunanistan'ı da ziyaret ettiği bölge turunda Ürdün, Katar, Birleşik Arap Emirlikleri, Suudi Arabistan, Israil, Batı Şeria ve Mısır’da temaslarda bulunmuştu.

Gazze'de öldürülenlerin sayısı 25 bini aştı

İsrail'in 7 Ekim'den bu yana Gazze'ye düzenlediği saldırıda hayatını kaybedenlerin sayısı 25 bin 295'e yükseldi.

İsrail'e göre Hamas'ın elinde yaklaşık 130 rehine bulunuyor.