Seçim 2024

Adıyaman'da 30 yıl sonra zaferin nasıl geldiğini başkan anlattı

“Kadınların ve gençlerin büyük desteğiyle kazandık”

01 Nisan 2024 12:00

31 Mart seçiminden zaferle ayrılan CHP, en dikkat çekici sonuçlardan birini, AKP’nin kalesi olarak gösterilen kentlerden Adıyaman’da kazandı. CHP adayı Abdurrahman Tutdere, 51 bin 299 oy alarak, 28 bin 283 oyda kalan AKP adayı Ziya Polat’ın önünde, açık farkla seçimi önde bitirdi. Yeniden Refah Partisi adayı Nazif Atalay’ın 14 bin 173 oy alması da AKP’nin oylarının düşük kalmasına yol açtı. Belediyeyi 47 yıl sonra CHP yönetecek. 20 yıldır belediyeyi yöneten AKP’nin önünde ipi göğüsleyerek Belediye Başkanı seçilen, aynı zamanda CHP Adıyaman Milletvekili olan Abdurrahman Tutdere, seçim zaferi için, “Gençlerin ve kadınların büyük desteğini aldım ben. Bütün parti tabanlarının büyük desteği var. Hiçbir odakla, hiçbir kesimle temasım da talebim de olmadı. Halkın en büyük güç olduğuna inandım. Bu felsefeyle gittik” dedi.

Gündeme Menzil Cemaati’nin kentteki etkinliği ile gelen, Maraş depremleri sonrasında unutulmaktan, yeterli ilgiyi görememekten şikâyet eden Adıyaman’da, CHP, sürpriz biçimde belediye başkanlığını kazandı.

2019’da kentte aday çıkarmayan ve Saadet Partisi adayını destekleyen CHP, bu kez seçime, ittifak olmadan, tek başına girdi. 2019’da CHP desteğiyle Saadet Partisi adayının 34 bin oy alabilmesine karşılık, CHP’li Tutdere, ittifaksız girdiği seçimde 51 bin 299 oy aldı. AKP ise 28 bin 283 oyda kaldı. Bir önceki seçimde 65 bin oy alan AKP’nin kentteki oyları yüzde 57 oranında eridi. Yeniden Refah Partisi’nin 14 bin 173 oy aldığı kentte DEM Parti 2 bin 742, HÜDA Par bin 292 oya ulaşabildi.

47 yıl sonra CHP

Böylece CHP, 1994’ten sonra ilk kez, 30 yılın ardından Adıyaman’ı yönetme hakkını elde etti. CHP, Belediye Meclisi’nde 19, AKP 10, YRP 2 kontenjan elde etti. İl Genel Meclisi de 4 CHP, 3 AKP şeklinde oluştu.

Belediye başkanlığını kazanan CHP’li Tutdere, T24’e şunları söyledi:

“Bu rakamlara ulaşmak için öncelikle çok çalıştık. Milletvekilliğim döneminde ayrımsız herkesin sesi olmaya çalıştım. Benim aday gösterilmemle gerçekten büyük ilgi gösterdiler. Biz de herkesi kucaklayan bir kampanya yürüttük. Meselenin bir memleket meselesi olduğunu söyledik. Kampanyada bu başarıyı getirdi. Cumhur ittifakı, AKP-MHP birlikte girdi Adıyaman’da. Diğer partilerin tamamı da aday çıkardı. Buna rağmen kenetlenme oldu ve biz kazandık.

Gençler ve kadınlar

Gençlerin ve kadınların büyük desteğini aldım ben. Bütün parti tabanlarının büyük desteği var. Hiçbir odakla, hiçbir kesimle temasım da talebim de olmadı. Halkın en büyük güç olduğuna inandım. Bu felsefeyle gittik.  Ev toplantıları yaparak, kılcal damarlara kadar inerek yaptık. 6 Şubat depremlerinde alanda yaptığım mücadelenin etkili olduğunu gördüm. Bizim yaptıklarımızla birlikte iktidar partisinin yapmadıkları da etkili oldu. Barınma sorunundan tutun sağlığa kadar her şeyi çözeceklerini söylemişlerdi.

Ekonomi de etkili oldu

Adıyaman, Türkiye’nin en yoksul kentleri arasında, işsizlik çok büyük. Ekonomik krizin de etkisi olmuştur. Adıyaman’da CHP’nin kalıcı hale gelmesi, bölge siyaseti açısından da büyük önem taşıyor. Adıyaman’ı iyi tanıyan birisiyim. Tüm Adıyaman halkıyla birlikte yöneteceğiz.”