03 Temmuz 2020

Oya Baydar için...

Yıllardır ezilenlerden yana tavır almış, bu yüzden bedeller ödese de ideolojik ve tarihsel saplantılara kapılmadan "insan"ı ve haklarını merkeze alan anlayışla unutulmaz bir örnek oluşturmuştur

İbn Haldun'un yüzyıllardır eskimeyen tespitine göre İslam "kabile asabiyeti" kökenine sahip bir din ve biz kabile bölünmelerinden çok çekmiş bir halkız. Yalnız İslam kökeninden değil, (Orta Asya kabileleri dahil) hemen hemen bizi oluşturan bütün unsurlardan almışız bu geleneği.

Yakın tarihimiz ilerici-gerici, ittihatçı-itilafçı, kuvvacı-halifeci, laik- antilaik, sağcı-solcu vs. bölünmeleriyle ve bunların su yüzündeki kesimi olan siyasi parti mücadeleleriyle geçti. Kendi hayat dilimimizde çok acı, çok şiddet, çok vahşet, çok hukuksuzluk örnekleri gördük. Bu yüzden ben artık insanları kategorilere ayırmak yerine bambaşka bir tutum benimsedim. Kimsenin pozisyonuna bakmadan ilk olarak anlamaya çalıştığım konu şu: Vicdanlı ve iyi bir insan mı?

Turnusol kağıdı vazifesi gören bu soruyla değerlendirdiğim insanların "vicdanlı" bölümünde yer alan ilk isimlerden birisi Oya Baydar'dır. Yıllardır ezilenlerden yana tavır almış, bu yüzden bedeller ödese de ideolojik ve tarihsel saplantılara kapılmadan "insan"ı ve haklarını merkeze alan anlayışla unutulmaz bir örnek oluşturmuştur.

Bu karmaşık ve girift ortamda vicdan pusulası bizi birleştiriyorsa, kabilelerin dışında bir düzeyi yakalamışız demektir.

Sevgili Oya; nice mutlu senelere, nice güzel eserlere...

Yazarın Diğer Yazıları

Mihail Sergeyeviç Gorbaçov

Ne kadar güçlü olursa olsun, bir tek kişi, Kızıl Ordu’ya, Komünist Partisi’ne ve köklü Sovyet sistemine rağmen ülkenin sonunu getirmiş olabilir miydi?

Altay Cengizer'in açık mektubuna cevap

Kitabı eleştirin, yararlanırım ama ekranlarda tartışanların çoğu gibi doğrudan doğruya kişiye saldırma ve onu küçük düşürmeye çalışma yolunu seçmişsiniz. Tam bir şark taktiği. Ayrıca öfkelisiniz, sakin olun, bir kitap üzerine tartışabiliriz tabii ama bu sinirli ton iyi bir şey değil

Xenophobia, tavuklar, zeytinler

Zeytin ağaçları, incirle birlikte yaşamıyorsa 'zeytin sineği' denilen bir zararlı, her şeyi mahvediyormuş… Kadim bilgiler böyle korurmuş zeytini. Bir ağaç gibi bilge ve olgun bir insan gibi bilinçli olmak en iyisi değil mi?