18 Kasım 2023

Muhalefet partilerinde kimlik arayışı

Türkiye’de CHP-İYİ parti ittifakı çözülürken; Yunanistan’da SYRİZA partisi içinde bölünmeler başladı...

ATİNA-

Türkiye ve Yunanistan’da yakın zamanlarda yapılan genel seçimlerden sonra her iki ülkenin muhalefet partilerinde fırtınalar yaşanıyor.

Yunanistan seçimlerinde yenik düşen ana muhalefet partisi radikal sol SYRİZA’daki liderlik değişikliğini, Türkiye’deki seçimleri kaybeden ana muhalefet partisi CHP’deki liderlik değişikliği izledi.

Türkiye’de CHP-İYİ parti ittifakı çözülürken; Yunanistan’da SYRİZA partisi içinde bölünmeler başladı.

İYİ partiden ayrılanların sayısı artarken; Yunan ana muhalefet partisi SYRİZA’da toplu ayrılıklar yaşanıyor. Yapılan yorumlarda gerek İYİ parti gerekse SYRİZA’nın adeta kimlik arayışında bulunduklarına dikkat çekiliyor.

SYRİZA’nın yeni lideri Stefanos Kasselakis’in liderliğini sindiremeyen partinin sol kanadını temsil eden kurucu isimleri teker teker partiyi terk ediyor..

Kasselakis’in, SYRİZA’nın seçimleri kaybetmesinden hemen sonra Aleksis Çipras’ın SYRİZA liderliğinden istifa etmesi üzerine parti tabanında yapılan liderlik seçimlerini hiç beklenmedik bir biçimde kazanmış olması parti kurmaylarında şok etkisi yaratmıştı.

ABD eğitimli iş adamı Kasselakis'in 20 yıl sonra Yunanistan’a dönerek SYRİZA gibi sol eğilimli bir partinin başına geçmesinin partinin koyu sol as isimleri tarafından hazmedilemediği bir gerçek.

Kasselakis’in üstüne üstlük partinin iç tüzüğüne aykırı olarak kendisini eleştirenleri “Partiden ihraç ettiğini” açıklaması, “Parti içindeki mekanizmaların nasıl çalıştığını bile bilmediği” şeklinde eleştirildi.

Nitekim geçen hafta sonu düzenlenen Merkez Komitesi toplantısında Kasselakis’in koyduğu sert tavırlar karşısında Kasselakis taraftarlarıyla karşıtları arasında ulu orta polemikler yaşanmış; aralarında bakanlık yapmış 8 üye ile iki milletvekili olmak üzere 53 üye merkez komitesi toplantısını terk etmişti.

Şimdi bütün gözler , SYRİZA’dan “daha kaç milletvekilinin ayrılacağı” sorusuna çevrilmiş bulunuyor.
Son seçimlerde 300 sandalyelik parlamentoda sadece 45 milletvekili çıkartabilen SYRİZA’dan şimdiye kadar iki milletvekili ile iki Avrupa parlamenteri ayrılmış durumda.

Kasselakis’in partiden ayrılarak bağımsızlıklarını ilan eden bu milletvekillerinin sandalyelerini SYRİZA’ya iade etmeleri çağrısına olumlu yanıt veren olmadığı gibi, partiden ayrılacak milletvekili sayısının önümüzdeki günlerde artabileceğinden söz ediliyor.

Eğer, SYRİZA’dan ayrılacak milletvekili sayısı 10’a ulaşırsa; parlamento içinde bir gurup oluşturmaları söz konusu.

Bu durumda ana muhalefet partisi SYRİZA’nin milletvekili sayısı 45’ten 35’e düşmüş olacak; ama üçüncü parti konumundaki sosyalist PASOK’un 32 sandalyesi olduğu için, zayıflamış durumda olsa da yine de “ana muhalefet partisi” konumunu sürdürebilecek.

Bu arada SYRİZA’nın daha fazla dağılmasını önlemek amacıyla önceki lider Aleksis Çipras ile yeni lider Stefanos Kasselakis’in bir araya gelmesi “Çipras itfaiyecilik mi yapacak ? Yoksa parti liderliğine geri mi dönecek ?” gibi çeşitli soruların gündeme gelmesine neden oldu.

Seçimi kazananlar mutlu..

Gerek Yunanistan’da gerekse Türkiye’de seçimleri kazanan iktidar partilerinin, muhalefet partilerinin içine düştükleri bu bölünmelerden mutlu oldukları varsayılıyor.

Yunanistan Başbakanı Kiryakos Miçotakis, ana muhalefette yaşanan çalkantılarla ilgili görüşü sorulduğunda “SYRİZA’nın ana muhalefet partisi mi yoksa muhalefet partisi mi kalacağına bağlı” şeklinde yanıtlamıştı.

Miçotakis’in verdiği bu yanıt, Türkiye’deki siyasi gelişmelerin ışığında AKP-MHP ittifakına karşı CHP-İYİ parti ittifakının devam edip etmeyeceği sorusunu çağrıştırıyor.

Erdoğan ve Miçotakis Atina'da görüşecek

Seçimlerin mutlak galipleri Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan ile Yunanistan Başbakanı Kiryakos Miçotakis 7 Aralık’ta Atina’da bir araya gelecek.

İlk önce Selanik’te düzenleneceği açıklanan ancak “teknik nedenlerle” Atina’ya çekilen iki ülke arasındaki Yüksek Düzeyli İşbirliği Konseyine başkanlık yapacak olan iki lider , pozitif ajanda olarak tanımlanan konularda yani “deniz yetki alanları, hava sahası ve kıta sahanlıklarının belirlenmesi gibi Ege ve Doğu Akdeniz’deki görüş ayrılıkların dışında” her alanda işbirliği olanakları arayacaklar..
Her iki ülkede yapılan resmi açıklamalarda “asıl sorunların çözümünü kolaylaştırmak amacıyla iş birliği yapılacak konulara ağırlık verilmesinde mutabakat sağlandığı”belirtiliyor..

 

Yazarın Diğer Yazıları

Her yerde bayram var...

Miçotakis, Paskalya'dan sonra Ankara yolcusu, ana muhalefet lideri Kasselakis askerde...

Amerika'ya büyük bir memnuniyetle milyar dolarlar verilirken, halklar hayat pahalılığından kıvranıyor

Bu konuda her iki ülkede yayınlanan haberler, fotoğraflar ve grafikler birbirine o kadar benziyor ki, zannedersiniz iki ayrı dili konuşan tek bir halk var ve en büyük sorunu geçim sıkıntısı...