17 Ocak 2024

Eşcinsellerin evlilikleri tartışılıyor

Çoğunluğu muhafazakâr olan Yunan toplumu için "devrim" niteliğini taşıyacak bu çok yönlü yasa tasarısı, açılan tartışmaların sonucunda son şeklini alacak ve parlamentonun onayına sunulacak

ATİNA

Son günlerde Yunanistan'da en çok tartışılan konu, eşcinsellerin evliliğini öngören yasa tasarısı ile ilgili yapılan hazırlıklar.

İşin ilginç tarafı, bu yasa tasarısını LGBTİ+ üyelerini sürekli destekleyen sol eğilimli partilerin değil; iktidardaki muhafazakâr Yeni Demokrasi Partisi'nin (YDP) getirmiş olması.

Yunan Başbakan Kiryakos Miçotakis, lideri olduğu YDP içindeki tutuculara rağmen eşcinsellerin birbirleriyle evlenme hakkını verecek bu yasa tasarısının parti içinde enine boyuna tartışılacağını söyledi.

Gerçekten de yasa tasarısına açıkça karşı çıkan bazı YDP'li milletvekilleri "eşcinsellerin de heteroseksüeller kadar aynı haklara sahip oldukları" konusunda iki günlük bir "özel derslere" tabi tutuldular. "Kurs" denilebilecek bu özel derslerin ne derece yararlı olup olmadığı, şubat ayında parlamentonun gündemine gelmesi beklenen tasarı için yapılacak oylamanın sonuçlarında belli olacak.

Yürütülen tahminlere göre eski Başbakanlardan Andonis Samaras dahil, tutucu bazı YDP milletvekilleri ya "ret" oyu kullanacak ya da bir mazeret uydurarak oylamaya katılmayacak. Kimisi de "çekimser" oy kullanacak.

Miçotakis, YDP içindeki bu tepkileri ve dengeleri göz önünde bulundurarak homofobik söylemlerinden çekinmeyen YDP milletvekillerine "ret oyu kullananlar partiden ihraç edilecek" türünde herhangi bir disiplin cezası uygulanmayacağını da açıkladı.

Çünkü kendisi, 300 sandalyelik parlamentoda 158 milletvekili ile çoğunluğu oluşturan YDP milletvekillerinden verilecek olası firelerin yerini LGBTİ+ haklarını savunan ana muhalefet SYRİZA (36 mv.), sosyalist PASOK (32 mv.) sol eğilimli muhalefet partilerin milletvekillerin "evet" oylarının dolduracağına ve yasa tasarısının büyük bir çoğunlukla onaylanacağına inanıyor.

Yunanistan'da laiklik olmadığı için her konuda fikri alınan Kilise ise -eşcinselleri "sapkın" ya da "hasta insanlar" olarak gören bazı bağnaz din adamları dışında- şu ana kadar tarafsızlığını korumaya özen gösteriyor ve resmi pozisyonunu, yasa tasarısını inceledikten sonra belirleyeceğini açıklamakla yetiniyor

Ancak eşcinsellere evlenme hakkını tanıyacak söz konusu yasa tasarısının bir maddesi, daha büyük tartışmalara yol açıyor.

Yani birbiri ile evlenecek eşcinsellerin "evlat edinme hakkı olup olmayacağı".

Eşcinsellerin evlat edinme hakkı da tartışma konusu

Eşcinsel evliliklerini savunanlar bile "eşcinsel çiftlerin evlat edinme hakkı olup olmadığı" konusunda iki cepheye ayrılmış bulunuyor.

Yasa tasarısında öngörülen bu önemli ayrıntı, yalnız siyasi partiler içinde değil; toplum arasında da en fazla tartışılan konu haline geldi.

Kamuoyu yoklamaları, eşcinsel evliliklerinden yana olanlarla olmayanların yarı yarıya olduğunu, ancak ezici bir çoğunluğunun evlat edinme haklarına karşı çıktığını gösteriyor.

Örneğin eşcinsel evliliklerden yana olan komünist parti KKE dahil hemen her partinin içinde, "çocukların kadın ve erkekten olma, analı babalı doğup büyütülmesi ilkesinden vazgeçilmesi ilerici bir hamle olamaz" diyen milletvekilleri var.

Tartışmaların içindeki bu tartışma ise "Eşcinsel çiftlere kimsesiz çocukları evlat edinme hakkı mı verilmeli yoksa taşıyıcı bir annenin doğuracağı bir çocuğu mu evlat edinme hakkı verilmeli" sorusu ile ilgili.

Yunanistan'da bir önceki radikal sol SYRİZA hükümeti, tarafların (eşcinsel) noter huzurunda imzalayacakları bir anlaşma ile birlikte yaşayabilmelerini yasallaştırmış; ancak muhafazakâr toplumun şiddetli tepkileriler göstereceği korkusuyla eşcinsellerin resmen evlenmelerini öngören bir yasa tasarısını gündemine bile alamamıştı.

Bu nedenle muhafazakâr YDP lideri Başbakan Miçotakis'in kendi partisi içindeki tutucuların göstereceği tepkilere rağmen; üstelik mayıs ayında yapılacak Avrupa Parlamentosu seçimlerinden az önce eşcinsel evliliklerin yolunu açması "kariyerinde attığı en cesur adım" şeklinde niteleniyor.

Ana muhalefet radikal sol SYRİZA'nın eşcinsel olduğunu kabul eden Stefanos Kasselakis ise kendisinin de ABD'de eşcinsi ile evlendiği gibi eşcinsellerin evlenme ve evlat edinme haklarını zaten var gücüyle gönülden destekliyor ve yasa tasarısına ret oy verecek olası SYRİZA milletvekillerini "partinin disiplin kuruluna sevk etmekle" tehdit ediyor.

Stefanos Kasselakis ve Pavlos Polakis 

Çoğunluğu muhafazakâr olan Yunan toplumu için "devrim" niteliğini taşıyacak bu çok yönlü yasa tasarısı, açılan tartışmaların sonucunda son şeklini alacak ve parlamentonun onayına sunulacak.

Her şeye rağmen, her bir siyasi parti milletvekilinin ve Yunan toplumunun (seçmeninin) asıl tutumu, Şubat ayında parlamentonun gündemine son şekliyle getirilecek olan bu yasa tasarısının oylamasından alınacak sonuçlar ve iktidar partisi YDP'nin mayıs sonunda yapılacak AP seçimlerinde alacağı oylar belirleyecek.

Yazarın Diğer Yazıları

Her yerde bayram var...

Miçotakis, Paskalya'dan sonra Ankara yolcusu, ana muhalefet lideri Kasselakis askerde...

Amerika'ya büyük bir memnuniyetle milyar dolarlar verilirken, halklar hayat pahalılığından kıvranıyor

Bu konuda her iki ülkede yayınlanan haberler, fotoğraflar ve grafikler birbirine o kadar benziyor ki, zannedersiniz iki ayrı dili konuşan tek bir halk var ve en büyük sorunu geçim sıkıntısı...