22 Aralık 2023

Gündem değiştirmenin püf noktaları (ekleriyle)

Ortam sayenizde sadece gece vakti değil, gündüzleri de kararıyorsa, başarısızlığınızı örtbas etmek giderek güçleşiyor, çuvalladığınızı artık sultanların en sağırı bile algılıyorsa ne yapacaksınız? Psikologlara gitmek, onlara rüyalarınızda gördüğünüz karakoncolosları anlatmak, antidepresifler kullanmak, adak adamak, gündemi değil, sizi değiştirir. Tutacağınız için tek yol gündemi değiştirmek, dikkatleri başka yönlere sevk etmektir

Gündem dedikleri durağan bir şey değildir, durmadan değişir ama işimize geldiği zaman ve şekilde değil -yüz çeşit sosyal, siyasal etkiyle- bazen hiç ummadığımız yönde değişir. Bakarsınız ünlü bir artistin eşinden boşanması, bir beyzadenin, kendine yüz vermeyen güzeli balkondan atması, güzide futbolcuların milyon kazanmak isterken attıkları çalımlar, yedikleri goller, mafya haberleri, gelir gündemin ortasına oturur. 

Bu gibi olayları, kararmış gündeminizi kamufle etmek, bir müddet için olsa bile unutturmak amacıyla kullanmayı becermelisiniz. Popüler ses sanatçılarının yeni şarkılarını da arada sırada didiklemenizde yarar vardır. Bakarsınız yeni gündem oluşturup gerçekleri kamufle etmeye yarayacak birkaç kelime bulabilirsiniz. 

Nasıl mı? Yankesiciler gibi. Onların şunun bunun cüzdanının yerini değiştirme girişimleri yani mesela sizin cebinizden kalkıp yankesicinin cebine aktarılması, aslında sizin gündem değiştirme çabalarınızın bir varyantıdır: En beylik yöntemleri, kalabalıkta insanlara omuz atarak ya da istemeden çarpmış gibi yaparak dikkatleri başka bir yere çekip cüzdanlarını kendi ceplerine ya da alıp uzaklaşacak arkadaşlarına aktarmaktır. Metroda cebi kabarık birinin arkasında beklerken ortağı, yürüyen merdiveni durduracak düğmeye bastığında üstüne devrilen şaşkın avın cebindekileri çekip almak da yavaş yavaş popüler yankesici usulleri arasına girmeye başladı. 

ABD'nin eski Cumhurbaşkanı Trump, başı sıkıştıkça gündemi değiştirme yöntemini en sık uygulayanlardandı: Adını taşıyan bir üniversite açmıştı. Trump Üniversitesi, hiç bir zaman akredite bir üniversite olmadı. Sadece üç - beş günlük seminerler düzenledi. Öğrencilerine derece vermedi, not bile vermedi. Kuruluş, 2011 yılında yasa dışı uygulamaları nedeniyle New York Başsavcılığı tarafından soruşturmaya konu oldu: Trump, sonuçta 25 milyon dolar ceza ödemeye mahkûm oldu. 

Trump, üniversitesi ile ilgili kovuşturmalar sırasında gündem değiştirip gerçekleri unutturmak, hiç olmazsa seyreltmek için her gün çeşitli konularda düzinelerle tweet atmaktaydı.

Gündem değiştirme işlemlerinde kendiliğinden oluşan fırsatları kullanmak yerine tepeden tırnağa tasarladığınız planlara göre davranmanız daha verimli olur. Özellikle "Biz yani iyiler - onlar yani kötüler, yani bizim dışımızdaki kimseler, partiler, kuruluşlar vb." temalı senaryolar işe yarar. Onlar inançsızdırlar, milli değerlere saygı göstermezler, memleketin kötülüğünü isterler, ülkeyi parçalama amacını güden yabancı güçlerin uzantısıdırlar. Sizi bütün bu kötülüklerden ancak biz koruruz!

Peki, onların inançsızlıkları, milli değerlere saygısızlıkları, yabancılarla işbirlikleri konusunda delilleriniz, belgeleriniz var mı? Yok, bunlar gerekmez; bu suçlamaların en az yüz kez tekrarlanması belge yerine geçer.

Çekinmeyin, başaramadığınızı, gündemi saptırarak gizlemeye kalktığınızda bugüne kadar söyledikleriniz sizi bağlamaz. Dün dediklerinizle çelişmekte sınır tanımayın! 

Hayatının büyük bir bölümünü koyu bir komünist olarak sürdürmüş ve bir zamanlar Sırp milliyetçiliğini adamakıllı kınamış olan Sırbistan'ın eski Cumhurbaşkanı Miloseviç, sırası geldiğinde ülkesinin en milliyetçi ferdi olduğunu gösterebilmek için elinden geleni yapmıştı. İkinci Dünya Savaşı sırasında komünist bir mücadelci olan eski Hırvatistan Cumhurbaşkanı Franjo Tudjman da rüzgarlar başka yönlerden estiğinde milliyetçiliğin en radikal görünümünü sergilemekte sakınca görmemişti..

Bu hususları göz önünde bulundurarak değiştireceğiniz gündemin sırıtması, foyasının dökülmesi uzun zaman alabilir. 

* * *

Gündem değiştirmenin püf noktalarını anlattığımız bu bölüm bizce daha çok Z kuşağını aşmışların kavrayacakları anlatılar içermektedir. Bu sınırı aşmamış vatandaşlarımız için başka bir yöntem kullanmanın gerektiğini biliyoruz.

"Z kuşağındakiler için gündem değiştirmenin püf noktaları" ekimiz:

Gündemi iOS veya Android telefonu kullanarak değiştirebilirsiniz: Önce Apple Store veya Google Store'dan Drift the Topic uygulamasını indirin. Bu uygulama her türlü sosyal medya ve gazete uygulamasına eklenti olarak kullanılabilmektedir. Alternatif gündemleri görüntülemek için en sevdiğiniz sosyal medya veya gazete uygulamanızın içinde herhangi bir haber veya paylaşımın üzerine sağ tıklayıp menüden Drift the Topic>Değiştir öğesini seçin. Konumunuza ve takip ettiğiniz kişilere bağlı olarak kişiselleştirilmiş gündem sunulacaktır. Kişiselleştirilmiş gündemleriniz otomatik kaydolur. Beğendiğiniz gündemleri sosyal medya hesaplarınızdan paylaşmak için yine sağ tıklayıp Drift the Topic>Paylaş'ı seçin. Bu sayede alternatif gündeminiz bol paylaşılacak, hatta viral hale bile gelebilecektir. 

Gündem saptırmada Z kuşağının ötesine geçmenin ilk adımını atmış bulunuyorsunuz, kutlarız!

Yazarın Diğer Yazıları

Vekilleri kura ile seçsek ne olur?

Birçok ülkede seçimlere az sayıda vatandaşın katılması, politikanın çeşitli kademelerinde görülen yolsuzluklar vb. demokrasinin nasıl sürdürüleceği konusunda endişeye ve bu nedenle araştırmalara yol açmıştır. Siyasette temsil edilmediğini hisseden seçmenlerin sayısı az değildir. Acaba milletvekillerinin seçilme yöntemleri bu aksaklıklara yol açan önemli bir unsur mudur? Öyle ise nasıl düzeltilmelidir?

AKP, CHP'nin gerisinde kaldı; başka bir şey olmadı mı?

İktidarın ikinci plana düşmesi çok önemlidir ama iktidarın dayanağı olan, her fırsatta vurguladığı düşünce ve inanç tarzının etkisini yitirmesi çok daha önemlidir ve kalıcıdır

AKP artık birinci parti değil! Sonra ne olur?

Otoriter bir rejimden demokrasiye geçiş ne zaman sona erer? Bu sorunun cevabını vermek öyle kolay değil; demokrasiye yöneliş ile demokrasinin pekişmesi arasında fark var. Demokrasinin, bir kez varıldığında, sonsuza dek duvarlarındaki muhallebileri yalayacağımız bir cennet olmadığını da unutmamız gerekir; demokrasi daha çok Tokat'ın bazı yörelerinde oynanan omuz halayına benzer, alttakilerin omuzlarına basmış, keyifle oynayan kimseleri taşıyanlar yorulduklarında sona erer