13 Şubat 2023

Sesimi duyan var mı?

Eğer toplum şu anda bağrından fışkıran dayanışma ruhunu ve yakaladığı kolektif erdem halini korumayı başarırsa gelecekte seçeceği yöneticiler de yüksek olasılıkla erdemli olacaktır

Her büyük felaketten sonra olduğu gibi bu depremden sonra da ilgili tüm kurumlar binlerce sayfa rapor hazırlayacaklar. Eksikler, yanlışlar, alınması gereken önlemler, bilimsel kriterlerle tek tek sıralanacak. Biz de bu konuyu daha uzun zaman tartışacağız. Bu raporları hazırlayacak bilim insanlarına çok önemli bir uyarım ya da ricam olacak. Lütfen raporlarının kapağına şunu yazsınlar:

"ERDEMLİ YÖNETİCİLERİN OKUMASI DİLEĞİYLE…"

Çünkü gerisi boş.

Gerisi suya yazı yazmak gibi.

Betondan, ranttan, soygundan, talandan başka bir "meziyeti" olmayan yöneticilerin umurunda bile olmayacak bu raporlar. 

Dayanışma ruhunu ve erdem halini koruyabilirsek...

Yaşanan acının büyüklüğü karşısında ortaya çıkan dayanışma ruhu geleceğe dair umutlarımızı da büyütüyor. Bu yıkım karşısında başka türlü nasıl ayakta kalabiliriz ki?

Bu dayanışmanın özünde ahlak var; tüm yozlaştırma, yoksullaştırma, düşmanlaştırma politikalarına karşı insanın mayasında bulunan erdem var.

Eğer toplum şu anda bağrından fışkıran dayanışma ruhunu ve yakaladığı kolektif erdem halini korumayı başarırsa gelecekte seçeceği yöneticiler de yüksek olasılıkla erdemli olacaktır.

Bilim insanlarının hazırlayacağı değerli raporları da işte o erdemli yöneticiler okuyacak, bir bir hayata geçirecektir. 

Hırsızın, ahlaksızın, rüşvetçinin, zalimin yanında, yöresinde yer alarak suçlarına ortak olmayacağız.

Her seferinde dönüp şu enkaza, enkaz altında yitip giden hayatlara bakıp "Bu felakette bizim payımız nedir?" diye sormamız gerekir.

Yönetici seçme kriterlerimiz değişmeli

Bu rezil düzeni, bu talan sistemini düzelteceksek önce kendimizden başlayacağız.

Artık yerelde veya genelde kendimize yönetici seçerken kimliğine, mezhebine, meşrebine, bakmayacağız. Erdemli midir, dürüst müdür, göreve uygun mudur, sadece ona bakacağız.

Bakmazsak ne mi olur?

Artık cevabını en acı şekilde öğrenmediysek bu son felaketimiz olmayacak maalesef.

Selahattin Demirtaş Edirne Cezaevi

Yazarın Diğer Yazıları

HDP, Kılıçdaroğlu'ndan ne isteyecek?

"Geçmiş yılların adaletsizlikleri, suçları, yolsuzluklarıyla ilgili ne yapılacak? Toplumsal kutuplaşmanın bitmesi ve eşitsizlik sorunu nasıl ele alınacak?"

HDP'nin adayı mı?

HDP atla deve talep etmiyor, Altılı Masa'nın belirlenecek ortak adayının, HDP ve tüm muhalefet ile genel demokrasi ilkelerini açık, şeffaf bir şekilde oturup tartışmasını, müzakere etmesini istiyor ki ortak aday, halkın ortak adayı olabilsin

Yeni yıl büyük değişim

Ortak adayda birleşilmezse trajedi olur