25 Şubat 2024

Diktatörlerin el kitabı

Yönetim felsefen bodrumda mantar yetiştirmek gibi olmalıdır: Karanlıkta bırak ve doğal gübreyle besle!

Sen de bir diktatör olmak ister misin?

Jennifer Lopez'in senin doğum günü partinde dekoltesiyle eğilip baştan çıkarıcı bir sesle kulağına "Happy Birthday" şarkısını söylemesini ister misin? Ya da ülkendeki tüm öğrencilerin, memurların ve milletvekillerinin sabah akşam sana bağlılık yemini etmelerini? Paşa gönlün siyah otomobilleri, sirkleri, sakalları, deri ceketi, altın dişleri, makyajı ya da video oyunlarını yasaklamak mı istiyor? Kendi adını başkente verip onun her yıl kutlanan kuruluş bayramını doğum gününe denk getirmek? Tüm meydanlara heykellerini diktirip önlerinde eğilmeyenleri cezalandırmak? Sadık köpeğin için altı metrelik som altın bir heykel yaptırmak? Tebaan kavrulmuş pirince hasretken en iyi Fransız konyaklarını, İskoç single malt viskilerini, ıstakozları, Kobe bifteğini ve İsviçre peynirlerini götürebilmek? Cinsellik olanakları konusuna hiç girmiyorum.

Bu sorulara cevabın evetse diktatörlük mesleği senin için biçilmiş kaftandır. Ancak herkes bir diktatör olamaz.

Diktatörlük gözü yaşlı, yufka yürekli pinko liboşlar için değildir. Bu meslek için acımasız ve şüpheci bir kişiliğe sahip olman gerek. Öte yandan diktatörlük sadece yeteneğe bağlı olmayıp elektrikçilik ya da programcılık gibi kuralları olan, öğrenilebilen bir meslektir. Önümüzde çok başarılı olmuş rol modelleri mevcut. Senin Putin, Orban, Maduro, Berdimuhammedov, Niyazov, Trump, Lukaşenko, Modi, Wilders, Milei, Xi, Kim Jong-un, Bolsanaro ve Nazarbayev gibi otoriter yönetimlerin üstadı olmuş çağdaş başarılı liderlerden ders alman gerek. Ne ilginç bir tesadüftür ki benim her biri için birer, bazıları için ikişer, üçer köşe yazım var.

Gelecek hükümdarlara tavsiyeler

Uzun yıllar önce Mülkiye'deki "Siyaset Sosyolojisi" hocam ve Boğaziçi Üniversitesindeki bölüm başkanım, Türkiye'nin gururu, rahmetli Şerif Mardin bize Machiavelli'nin Prens'i ile Mercimek Ahmet'in çevirdiği Keykavus'un Kabusname'sini karşılaştırtmıştı. Bunlardan birincisi bir batı toplumunda, diğeri de bir doğu toplumunda müstakbel hükümdarlara yapılan tavsiyelerdi. Ben de benzer tavsiyeleri günümüze uyarlamak amacıyla günümüzün despotlarının kendileri için başarılı olan deneyimlerinden yararlandım. 

Tarihe bakarsak insanların özgür yaşadığı dönemlerin çok az, buna karşılık otoriter bir rejim altında yaşadığı dönemlerin çoğunlukta olduğunu görürüz. Genellikle kitleler yönetilmeyi severler ve zor zamanlarda birisi çıkıp onları daha da korkutup sonra ben hallederim derse taraftar bulma şansı artar.

Bu birisi senin gibi siyasetin dışında biri olursa daha da makbuldür. Siyaset siyasetçilere bırakılamayacak kadar önemli bir iştir.

Doğal olarak aşağıdaki tavsiyelerin hepsi tüm ülkelerde ve kültürlerde uygulanamaz. Kendini tanıyıp yeteri kadar şüpheci ve acımasız olduğuna karar verdikten sonra ülkeni ve halkını da iyice tanı ki nabızlara göre şerbet verebilesin.

Araziye uy. Amerika ile Kuzey Kore'yi karıştırma ve tavsiyelerin dozajlarını duruma göre ayarla.

1. Özgüven sahibi ol

Kendine güven ve kült efsaneleri yay. Sen kendini beğenmiş bir narsissin. Sen dünyanın merkezindesin ve her şey senin istediğin gibi olmalıdır. Herkes sana hizmet etmelidir. İnsanların mantıklarına değil, duygularına ve inançlarına hitap et.

Kendini tüm bilgeliğin ve erdemlerin kaynağı gibi göster. Kişilik kültü yarat. Sana neredeyse tapsınlar.

Kuzey Kore efsanelerine göre Kim Jung İl'in doğduğu anda gökte yeni bir yıldız parladı, çifte gökkuşağı çıktı ve kış bahara döndü.

Saddam Hüseyin Allah tarafından Irak'a hükmetmek üzere gönderilmişti. Defalarca suikast girişimlerinden kurtuluşunun nedeni onun Allah’ın en sevgili kulu olduğuydu.

Haiti diktatörü Duvalier ölümsüzdü ve vudu büyüsü gücüyle Kennedy suikastını gerçekleştirmişti.

Hitler 1918'de I. Dünya Savaşında cephedeyken bir bomba patlamadan önce "oradan kaç" diye ulvi bir ses duymuştu.

Türkmenistan'daki tüm resmi etkinlikler koro halinde okunan “Büyük Türkmenbaşı Yemini” ile başlardı. Tüm okullardaki öğrenciler, meclisteki milletvekilleri her sabah ülkenin biricik liderine bağlılıklarını ilan ederlerdi. Devlet kontrolündeki tüm gazeteler yemini ön sayfalarında yayınlardı ve tüm televizyon ve radyo istasyonları günlük yayınlarını Türkmenbaşı’nı anarak bitirirlerdi:

Ey yüce Saparmurat Türkmenbaşı
Sana karşı en küçük bir kötülük yaparsam elim kesilsin
Sana en küçük bir iftira atarsam dilim büzüşsün
Vatanıma, başkanıma ve kutsal sancağıma
İhanet ettiğim anda nefesim dursun

2. Kendini halktan biri olarak göster ve onların dilini konuş

İletişim ancak ortak bir izafet çerçevesinde gerçekleşir.

Bir imparatorluk, krallık ve sultanlık kültürü olan, daha dindar ve kaderci ülkelerde halka daha tepeden bakabilirsin. Onlar zaten senden bunu beklerler. Biraz daha demokrasiye bulaşmış bir ülkede yaşıyorsan onların dilinden konuş ve kendini onlardan biri gibi göster.

Yoksul insanların evine git, dolaplarına bak, hediyeler ver. Davranışlarınla onlardan biri olduğunu göster.

Hitler hep üniforma giyerdi ve bıyığı işçi sınıfı bıyığıydı. Kaddafi seyahat ettiği zaman bir çadırda kalırdı.

Televizyondaki "Çırak" dizisinde artistlik yeteneğini geliştiren Donald Trump bunu siyasi hayatında çok iyi kullandı. Hem babası hem de kendisi dolar milyarderi olan portakal saçlı reis kendisini gariban ve yenilmiş öfkeli kitlenin aynı dili konuşan bir temsilcisi olarak lanse etti. Neredeyse hepsi beyaz olan yandaşlarının kafalarındaki kırmızı şapkalarda MAGA, yani “Amerika’yı tekrar büyük yap” yazıyordu. Bu da kısacası “ben Çin’e giden kıyak işleri geri getireceğim” demekti ve Trump gerçekleşemeyecek bu beklentiyi sandıkta iyi kullandı.

3. Güveneceğin bir ekip kur

Diktatörlük yalnız bir zanaattır ama hem oraya çıkarken hem de koltuğunu korumak için başkalarına ihtiyacın var. Güveneceğin bir ekip kur ve örgütlen, ama insanların fazla parlamalarına ve ön plana çıkmalarına izin verme. Onları düşük profilli tut, aksi halde gelecekte sana rakip olabilirler.

Paylaşmasını bil, kurmaylarını besle. Yandaşlarını ödüllendir. Zengin yandaşlara ihale, garibanlara sosyal yardım ver. Karşılığında onlardan bağış topla.

Kadrolaş. Ordu, polis ve yargı gibi tüm önemli kurumların içini boşaltıp kendi adamlarını yerleştir.

4. Günah keçisi bul

Bir günah keçisi seç ve her zaman zeytinyağı gibi üste çık. Hiçbir olumsuz şey senin suçun olamaz. İnsanları dış ve iç güçlerin tehdidiyle korkut. İnsanlar kendilerini tehdit altında hissettikleri zaman güçlü bir lideri desteklerler.

Suçlayacak birini arayan kızgın insanları dinle ve kendini bir çözüm olarak sun. Halkın yaşadığı sorunları başka birine yükle. Dış güçler, entelektüeller, azınlıklar, kaçak göçmenler ve LGBTQ ideal hedeflerdir.

Muhalifleri önce vatan hainliğiyle ya da terörizmle suçla, sonra mallarına çök. Stalin zengin çiftçileri, Hitler Yahudileri, Kaddafi Libya'daki İtalyan azınlığı, İdi Amin Hintlileri suçladı.

Gerçek ya da sanal düşmanlar sana yeni taraftarlar getirecek ve mevcut yandaşların imanlarını tazeleyecektir. 

Brezilyalı otokrat Bolsonaro'nun düşman listesinde İşçi Partisi, komünistler, Brezilya yerlileri, siyahiler, LGBTQ hareketi, çevreciler, insan hakları savunucuları, CNN ve New York Times vardı.

Venezuela'daki Maduro rejiminin sigortası "Büyük Şeytan" Amerika'ydı. “Büyük Şeytan” gerçekten ülkede karışıklık çıkarıp önce Chavez’i, sonra da Maduro’yu devirmeye çalıştı. Ancak CIA nasıl bir zamanlar Castro’yu 11 kez öldürmeye çalışıp başaramamışsa, tüm yaptırımlara, kıtlığa ve hiper enflasyona rağmen koltuğuna yapışan Maduro’yu bir türlü yerinden edemedi, o da her türlü felaketin ve yoksulluğun arkasında “dış mihrakları” gösterip rejimini daha da perçinleştirdi.

Mağduriyet oy getirir. Macaristan'ın güçlü adamı Orban ülkesini mağdur ettikleri için göçmenleri, George Soros'u ve Brüksel'i suçladı. Amacı ulusal varlığın gece gündüz tehlikede olduğu ölümcül bir tehdit algısı yaratmaktı.

Macaristan’ı ziyaret eden dönemin Alman şansölyesi Merkel onun insan hakları davranışlarını eleştirdiği zaman Orban zeytinyağı prensibini uyguladı ve Merkel'i ülkesini işgal eden Nazilere benzetti. 

5. Ülkeni izole et ve bilgiyi kontrol et

İnsanların sadakatleri seçenekleriyle sınırlıdır. Onlara başka seçenek tanıma. İnterneti, yabancı TV kanallarını, sosyal medyayı sınırla ya da yasakla. 

Gerçek senin için bir problemdir. Gerçeği manipüle et. Yandaş basın aracılığıyla dezenformasyon yay. Medyanın gücünü kullan ve propagandayı tekrarla. Çok tekrarlanan yalanlar gerçek olur. Algı gerçektir. Halkın yalnız hayatlarını değil, zihinlerini de kontrol etmelisin. Fazla dikkatli ve eğitimli olmayanların bilinçaltını ele geçir.

Medyanın çoğunu satın al, gerisini korkut.

Her yerde ol ve herkesi izle.

Her şeyi sansürle. Bilgiyi kontrol edersen ülkeyi kontrol edersin. Alternatif bilgi kaynaklarını kapat ya da ele geçir. Kendi gerçeklerini sun. Zamlar, yasaklar, yiyecek kıtlığı, açlık, suç istatistikleri, işsizlik, evsizlik gibi konuları yasakla. Kütüphaneleri zararlı kitaplardan arındır.

Entelektüeller senin düşmanındır. Gün gelir senin altını oyarlar. Halkı cahil bırak ve onları kendi gerçeğinle besle. Yönetim felsefen bodrumda mantar yetiştirmek gibi olmalıdır: Karanlıkta bırak ve doğal gübreyle besle.

Amacın yeni bir toplum yaratmak olmalıdır. Eğitim sistemini yeniden düzenle. Mao'nun kırmızı kitabı ya da Kaddafi'nin yeşil kitabı gibi bir kitap yaz ve dilediğin sosyal mühendisliği yap.

Tarihi yeniden yaz. Geçmişi kontrol eden, geleceği de eder.

Hitler Almanların I. Dünya Savaşındaki yenilgilerini hatırlatan tüm anıtları imha ettirdi.

Kuzey Koreli Kim Kore Savaşını Güneylilerin başlattığını iddia etti.

Stalin ve Mao çılgın devrimleri sırasında açlıktan ölen milyonları sakladı.

Kuzey Kore'de İnternet yoktur, bir TV kanalı mevcuttur ve telefonlar dinlenmektedir. Yurt dışı seyahat yok gibidir.

Çin'de hükümet kendi cep telefonu uygulamaları ve yazılımları evrenini yarattı. Bu Çinlileri dış dünyadan izole etmeyi amaçlayan bir evrendi. Her yerde yüz tanıma teknolojisi içeren kameralar vardı ve büyük biraderin herkesi devamlı izlediği Orwell’in 1984 romanındaki koşullar Çin’de de gerçekleşti. 

Şimdi Çin'in yöneticileri Berlin Duvarı'nın kendi yirmi birinci yüzyıl versiyonunu inşa ediyor. Bu bariyer genelde fiziksel değil. Bunun yerine devlet iktidarı internette, televizyonda, ders kitaplarında, filmlerde, sergilerde ve hatta video oyunlarında partinin Çin'in hayatta kalması için gerekli görünmesini sağlayan bir tarihsel anlatı yaratmak için kullanılıyor. Bunun için de konuşmayı ve düşünceyi giderek daha zorlaştıran bir sansür sistemi uygulanıyor.

7. Sermaye dostu ol

Sana, pahalı hayat tarzına ve çevrendeki yandaşlarına çok para gerek. Para da gariban işçilerde ya da işsizlerde değil, kapitalistlerin elindedir. Zenginleri önce korkut, kaçabileceklere yurt dışına çıkış yasağı koy, sonra söğüşle. Korkunun dozajını iyi ayarla, altın yumurtlayan kazları kesme.

Ticareti ele geçir ve kendi payını al.

Trump ABD'de petrol ve kömür şirketleri ne isterse yaptı ve nemalandı. Bolsonaro'nun uluslararası tarım şirketleriyle, Putin'in zengin oligarklarla özel ilişkileri vardı.

Ekonomik krizlerden, işsizlikten yararlan. Sana daha çok ihtiyaçları olacaktır. Bir ver, bin reklam yap.

Doğal kaynakları ve büyük şirketleri kamulaştır, başlarına kendi adamlarını getir.

Düşmanlarının zayıf yanlarından ve açgözlülüklerinden yararlan. Sadakati satın al. Anahtar mevkide olanlara rüşvet ver ve tekrar kullanabilmen için yozlaşmalarını sağla.

Devletin malı denizdir.  Karen DawishaPutin’in Kleptokrasisi” adlı kitabında Putin ve Saint Petersburg’dan getirdiği az sayıda yandaşının ülkede mafya tipi bir hırsızlık, rüşvet, şantaj ve yağma rejimini kurduğunu iddia eder.

Vergileri artır. Halkı önce fakirleştir, sonra her ay az bir para verip kendine bağla.

Diktatörlük ekmekleri küçük tutmayı hedefler, çünkü ekmekler küçük oldukça akıllar büyüyemez, akıllar büyümedikçe de diktatörlükler büyür, gelişir ve serpilir. Bu yüzden herhangi bir dikta rejimi altındaki toplumlar sürekli ekonomik kriz, sürekli belirsizlik, sürekli karmaşa, kargaşa yaşarlar.

İdeolojilere fazla takılma ama kullan. Onlar da herkes ve her şey gibi sana hizmet etmelidir. En iyi siyaset vahşi kapitalizmle totaliter komünizm karışımıdır. Örneğin Çin tarzı modernleşme köle ücretine dayalı ihracat sayesinde olmuştur.

8. Yargıyı ele geçir

Anayasayı, yasaları ve seçim kanununu kendi lehine değiştir, yüksek yargıyı ele geçir.

Gücünü artıracak yasalar çıkart. Parlamentoyu bypass yapıp ülkeyi kanun gücünde kararnamelerle yönet. Referandumlar sana meşruiyet verdikleri için senin en iyi dostlarındır.

Seçim bölgelerinin sınırlarını kendi partine avantajlı olacak şekilde değiştir. İktidara giden nispeten en yasal ve kansız yol Gerrymandering'dir.

İcabında iki kademeli seçim sistemini bire indir.

Yabancılara kolay vatandaşlık ver ve karşılığında oy devşir. Komşu ülkelerde yaşayan soydaşlarına da vatandaşlık vererek senin için oy kullanmalarını sağla.

Hukuk devletini mümkün olduğu kadar yok et. Yasanın kendisi ol. Neyin doğru, neyin yanlış olduğuna yalnız sen karar verirsin. Halkın gücünü kır, kendinde topla.

Kanunları ve yönetmelikleri uygularken seçici davran. Onlar senin yandaşların için değil, muhaliflerin ve gariban halk için geçerlidir. Sloganın "dostlarım için her şey, düşmanlarım için kanun nizam" olmalıdır.

Nazarbayev dizginleri ele geçirince durumunu daha da sağlamlaştırmak için seçim yasaları dahil çoğu yasayı kendi lehine değiştirdi, referanduma başvurup anayasayı da değiştirdi ve kendi görev süresini uzattı.

Putin görev süresini uzatabilmek için Başbakan Medvedev ile sık sık yer değiştirdi.

Türkmenistan lideri Niyazov kötü koktukları için köpekleri, uğursuz oldukları için siyah otomobilleri, konserlerde pleybek yapmayı yasakladı.

9. İki ölçü korku, bir ölçü sevgi

Senden hem korksunlar hem de seni sevsinler. İdeal karışım iki ölçü korku, bir ölçü sevgidir. Herkesin harcanabileceğini göster. Machiavelli bir lider için korkulmanın sevilmekten daha önemli olduğunu söyler.

İnsanlar senden korkarlarsa onları kontrol edebilirsin, sonra da seni severler.

Başka alternatifleri olmayan, dağıttığın üç kuruşluk sosyal yardıma bağımlı olan gecekondu sakinlerini kendine aşık et. Tıpkı onları rehine alanlara âşık olan Stockholm sendromu kurbanları gibi.

Polis devleti yarat. Her an tetikte ve her yerde ol. En iyi dostun gizli polistir. Güvenilir bir muhbir ağı kur.

Psikolojik manipülasyon yap. Akıl oyunlarında uzman ol.

Güveni yok et. İnsanlar güvenecek kimseleri kalmadığı zaman kendilerini devletin kucağına daha kolay bırakırlar. Muhalifleri vatan haini ilan et ve yüreklerine korku sal.

Zincirleri fazla gevşetme. Özellikle başka bir diktatörden görevi teslim alan yeni diktatörlerin önünde bir ikilem vardır. Ben daha temiz ve daha yumuşak bir diktatör mü olacağım yoksa varisi olduğum bu zalim rejimi devam mı ettireceğim? Tecrübeli diktatörler bir yumuşama algısı yaratıp eski ceberut rejimi devam ettirmeni tavsiye ederler. Birinci seçenek senin rejim üzerindeki mutlak egemenliğinin zayıflamasına ve hatta koltuğunu kaybetmene neden olabilir. Hele o omurgasız entellere hiç güvenme.

Amaç için her yol mubahtır. Yakalanmayacağını bilirsen sahtekarlık yap.

Kaybedeceğin seçimlere hile ve sahtecilik karıştır.

Trump'ın yeğeni Mary Trump amcasının devamlı mezunu olmakla övündüğü Wharton Business School'a hak ederek girmediğini iddia etti. Kitabında "Donald’ın lise notları çok düşüktü ve bu yüzden üniversiteye giremeyeceğinden endişeleniyordu. Bu yüzden zeki ve testlerde başarılı olan Joe Shapiro’yu kendi yerine sınavlara soktu. O zamanlar fotoğraflı kimlikler ve bilgisayar kayıtları yoktu" diye yazdı.

10. Böl ve Yönet

Bir kültür savaşı senin en iyi dostlarından biridir. Ülkende yaşayanların çoğu köylü kökenlidir ve kendileriyle aynı değerleri paylaşmayan, yeteri kadar yerli ve milli olmayan, yabancılaşmış ve burjuva değerlerine sahip şehirlileri hiç de sevmezler. Her ülkedeki çıkar çatışmasının arkasında ekonomik pasta paylaşımı kadar önemli bir kültür savaşı da yer almaktadır. Bazı ülkelerde bu savaş “diplomasızların diplomalılardan intikamı” düzeyine erişmiştir.

Demokrasiyi küçümse, onu kokmuş burjuva değerleriyle ve masum vatandaşlarını sömüren emperyalizmle bir tut. Ama yine de rejimini sağlam kazığa bağla ve 4-5 yılda bir devlet olanaklarını kullanarak kazanabileceğin koşulları sağlaman şartıyla seçim yap. Seçimli otokrasi rejimini kur. Böylece görünüşte de olsa rejimine meşruiyet sağlamış ve muhaliflerin çenesini kapatmış olursun.

Fay hatlarını kaşı ve halkı korkut.

Para yoksa ahlak ver. LGBTQ, seks işçileri, göçmenler ortak düşmanınızdır.

Wilders gibi bir Trump taklitçisi faşist son seçimlerde Hollanda gibi özgürlüğün ve liberalizmin kalesi sayılan, neredeyse her türlü uyuşturucunun ve seks işçiliğinin serbest olduğu, zengin ve gelir dağılımının nispeten adaletli olduğu mutlu insanlar ülkesinde oyların çoğunu alabildi. Başarısının sırrı Trump gibi ülkesindeki fay hatlarını devamlı kaşıyıp seçmenleri korkutabilmesiydi.

Hollanda'daki toplumsal fay hatlarından en önemlilerinden biri kentli-köylü ayırımıydı. Kentsel alanlar gelişirken kırsal alanların nüfusunun azaldığı, doktorlarını, otobüs duraklarını ve ilkokullarını kaybeden ülkeler Wilders gibi demagoglar için verimli bir zemindi. Wilders İslam'a, göçmenlere ve küreselleşmenin arkasındaki güçlere karşı bir çeşit haçlı seferi ilan etti ve çok yandaş buldu.

11. İtibardan tasarruf olmaz

Her yere heykelini diktir, sarayının balkonundan ateşli nutuklar at, düşmanlarına göz dağı ver.

Eğitim ve dikkat düzeyi düşük yandaşların için gamalı haç ve MAGA gibi dikkat çeken ve ayrıştırıcı semboller ve markalar kullan.

Tercihen askeri bir kostüm giyebilirsin, geçit törenlerini unutma, ulusal günlere saygı duy. Paramiliter kuvvetler örgütle, çok kuvvetli ikna yöntemleri vardır.

Karizmanı kullan, her evin duvarında resmin, kitaplığında kitapların olsun. Sık sık televizyona çık. Herkes seni devamlı görsün. Gözden uzak olan gönülden de uzak olur.

Türkmenistan'ın ebedi lideri Niyazov dünyada en çok 12 metre boyundaki altın heykeliyle tanınıyordu. Bu altın heykel kendi etrafında dönüyordu ve yüzü her zaman güneşe dönüktü.

Niyazov rahmetli olduktan sonra ülkenin mutlak lideri olan Berdimuhammedov’un yaptığı ilk işlerden biri selefinin heykelini yapay mermer bir dağ üzerinde yükselen dev bir atın üzerinde oturan 21 metrelik kendi altın heykeliyle değiştirmek oldu.

Ömür boyu Başmuhafız Berdimuhammedov bununla da kalmadı. En sevdiği çoban köpeği Alabay’ın da altı metrelik altından bir heykelini yaptırdı. Yoksul vatandaşlara, asil başkanlarının fedakâr yurttaşlarına Alabay’ın gurur ve özgüven ruhunu aşılamak istediği söylendi. Aklıselim tabutuna çakılan son çivi Alabay için her yıl kutlanacak bir bayram ve tatil ilan etmek oldu.

12. Yabancıları kafaya al

Yabancıları baştan çıkar. Her ülkede yabancı güçlü liderleri seven kullanışlı aptallar vardır. Onları parayla besle ya da şantaj yap.

Kompromat, Rusçada ‘özellikle ünlü ve etkili kişilere karşı şantaj, itibarsızlaştırma veya sadakatini pekiştirme amaçlı kullanılabilir materyal’ anlamında kullanılan bir deyimdir. Ancak bazı hayranların için şantaj yapman gerekmez.

Charles Lindbergh ve Windsor Dükü Adolf Hitler'in hayranları arasındaydılar.

Amerikalı basketbol yıldızı Dennis Rodman ve Kuzey Koreli lider Kim Jung Un arasında ilginç bir ilişki vardı.

Stalin tüm ünlü sosyalist yazarlara kur yapmasıyla bilinirdi.

Putin ile Trump arasında çok özel bir ilişki vardı. Oldukça sık tekrarlanan dedikodulara göre bu özel ilişkinin kökeninde Trump'ın yıllar önce Moskova'da bir otelde iki seks işçisiyle alışılmadık bir eylem yaparken çekilmiş kaseti vardı.

Ben Avusturya Lisesinin hazırlık sınıfındayken bizim Hitler'i sevdiğimizi varsayan Herr Kasper sağ elini gösterip "bu el Adolf Hitler'in elini sıkmıştı" demişti.

13. Gerçek ya da sanal savaş çıkar

Kendilerini devirmeyen krizler diktatörler için iyidir.

Sayısız örneklerle kanıtlanacağı gibi kendilerini devirecek boyutlara erişmedikleri sürece çatışmalar, krizler, gerçek ya da icat edilen dış tehditler mutlak liderlerin koltuklarını korumaları için yararlıdır. Bu durumlarda halkın çoğu daha da milliyetçi olur, bayraklarının ve liderlerinin etrafında toplanırlar.

‘Seni öldürmeyen her şey daha da güçlendirir’ derler.

Arkana zamanın büyük güçlerinden birini al, kolluk kuvvetlerini onlar eğitsin, silah alımını da ucuza getirirsin. Muhalif halk hareketlerine karşı yıldırma işlerini büyük biraderinle ortak yürütürsün. Ayrıca dünya üzerinde kalan az sayıdaki bağımsız yaptırım gücüne karşı arkan sağlam olur.

Rusya'nın Kırım'ı ilhakı, Putin ve hükümetine kamuoyu desteğini rekor seviyelere yükseltmişti. Bugün Kırım, Rus ulusal bilincinin ve Putin dönemi kimliğinin temel taşı olmaya devam ediyor.

Çamur at, izi kalsın. Rusya savaşın başında Ukrayna'nın Naziler tarafından yönetildiğini söylüyordu, bugünlerde ise ülkenin "Rus halkını iktidarsız ve biseksüel yapmayı amaçlayan uyuşturucu kullanan LGBTQ'lerin" güdümünde olduğu kanısında.

Zamanlama çok önemlidir. Dünyadaki diğer meslektaşlarının neler yaptığını devamlı izle. Eğer Putin Ukrayna'nın bir kısmını ilhak ederse ve diğer ülkeler bunu kabullenirse Çinli Xi bunu kendisine verilmiş bir Tayvan işgali vizesi ya da yeşil ışık olarak algılayabilir.

Nükleer silah geliştir ya da edin.

Kuzey Koreli Kim ailesi kıt kaynaklarını bir atom bombası ve onu uzaklara taşıyacak füzeleri geliştirmek için kullandı ve böylece el yükseltti. Artık rejimini sigortalamıştı ve elinde Güney Kore'ye, Japonya'ya ve Amerika'ya karşı kullanacağı ve onları halkını doyurmak için söğüşleyeceği bir koz vardı.

Son söz

Diktatörlük çok keyifli bir iştir. Ancak etrafındaki herkes senden fırça yememek ve arkasını kollamak için en küçük şeyleri sana sorar. Bu da seni ambale edebilir ve diğer keyif verici eylemlerle uğraşmanı kısıtlayabilir.

Benim sana tavsiyem düşük profilli bir başbakanı şamar oğlanı ve paratoner olarak ataman ve güçlenmesini önlemek için onu sık sık değiştirmendir. Bırak baş ağrıtıcı ve sıkıcı işlerle o uğraşsın. Ama iyi denetle. Onunla iyi polis-kötü polis de oynayabilirsin. Sana baş kaldırmasını önlemek için onu da suça ortak etmeni, ya da bir kasetini bulmanı öneririm. Sende yoksa ilişkin olan büyük gücün elinde mutlaka vardır.

Umarım bu kıyağımı unutmazsın.

Yazarın Diğer Yazıları

"Yunanlılar kendilerini İtalyan zanneden Türklerdir"

Tavernada tesadüfen orada yemek yiyen bir düzine kravatlı ve janti giyinimli Türkle tanıştık

Amerikan başkanları hangi masrafları kendi cebinden karşılar?

Her ay başkanın önüne ailesinin yediklerini, içtiklerini, kuaför ve kuru temizleme dahil her türlü harcamalarını içeren bir fatura konur

Bob Dylan Cover'ları (2): Onun şarkılarını ondan daha iyi söyleyen sanatçılar

Kağızmanlı Bob eskiden umursardı ama işler değişti