16 Mayıs 2024

ABD bu sefer Çin'in elektrikli arabalarını ve güneş pillerini hedefledi

Piller ve doğal grafit gibi bazı kalemlerin tarifelerde aşamalı geçiş süreleri daha uzun vadede olacak. Beyaz Saray, bunun kısmen ABD imalat sektörüne, tüketici talebini karşılamaya yetecek kadar pilin yurt içinde üretildiği bir noktaya gelene kadar ölçeklenmesi için zaman vermek amaçlı olduğunu söyledi

ABD Başkanı Biden, Çin yapımı mallara yönelik tarifeleri artırıyor

Biden yönetimi, 18 milyar dolar değerindeki Çin ithalatı için katı gümrük tarife oranları açıkladı. Beyaz Saray, tarife artışlarının Amerikan endüstrilerini haksız rekabetten korumak için gerekli olduğunu söyledi.

Bunun paralelinde, Avrupa Birliği'nde de Çin'e yönelik soruşturmalar var. Onlar da benzer cümleler kullanıyorlar; yani kendi endüstrilerini haksız rekabetten ve Çin devletinin kendi ürünlerine yaptığı sübvansiyonlu fiyatlardan korumak istediklerini belirtiyorlar. 

Ama gerçekten böyle mi? Ya da bu aslında bir seçim manevrası mı?

Tarifelerde artış

ABD Başkanı Joe Biden, 18 milyarlık ithalatın toplamı olan Çin yapımı elektrikli arabalar, güneş panelleri, çelik ve diğer mallara yönelik tarifeleri artırıyor. Şöyle listeleyelim;

  • Elektrikli araçlar-hemen başlamak üzere yüzde 25'ten yüzde 100'e (4 kat artış)
  • Lityum piller ve kritik mineraller-hemen başlamak üzere yüzde 7,5'ten yüzde 25'e (3+ kat artış)
  • Güneş pilleri-hemen başlamak üzere yüzde 25'ten yüzde 50'ye (2 kat artış)
  • Limanlardaki devasa vinçler-hemen başlamak üzere yüzde 0'dan yüzde 25'e (sıfır vergiden artış)
  • Belirli çelik ve alüminyum ürünler-hemen başlamak üzere yüzde 7,5'ten yüzde 25'e (3+ kat artış)
  • Yarı iletkenler-2025'ten itibaren yüzde 25'ten yüzde 50'ye (2 kat artış)
  • Kauçuk tıbbi ve cerrahi eldivenler-2026'dan başlamak üzere yüzde 7,5'ten yüzde 25'e (3+ kat artış)

Piller ve doğal grafit gibi bazı kalemlerin tarifelerde aşamalı geçiş süreleri daha uzun vadede olacak. Beyaz Saray, bunun kısmen ABD imalat sektörüne, tüketici talebini karşılamaya yetecek kadar pilin yurt içinde üretildiği bir noktaya gelene kadar ölçeklenmesi için zaman vermek amaçlı olduğunu söyledi.

Biden yeni tarifeleri açıklarken Beyaz Saray’da yaptığı konuşmada şunları söyledi:

“Çin, tüm bu ürünlere büyük miktarda sübvansiyon sağladı, Çinli şirketleri dünyanın geri kalanının alabileceğinden çok daha fazlasını üretmeye zorladı ve sonra piyasaları bu fazla ürünlerle ve haksız derecede düşük fiyatlarla doldurdu. Bunun gibi taktikler rekabet etmek değil, hile yapmaktır.”

ABD Hazine Bakanı Janet Yellen, Çin ziyareti öncesinde Mart ayında yaptığı açıklamada benzer bir şey söylemişti:

“Çin’in kapasite fazlası, küresel fiyatları ve üretim modellerini bozuyor ve Amerikalı firmalara ve işçilere olduğu kadar dünya genelindeki firma ve işçilere de zarar veriyor.”

Çin tarafına bakarsak, önceden sinyali verilen planları eleştiriyorlardı. Son gelişme üzerine Çin Ticaret Bakanlığı tarifelere şöyle açıklama yaptı:

“ABDnin Bölüm 301 tarifelerini artırması, Başkan Biden’ın Çin’in büyümesini bastırmama veya sınırlamama ve Çinden ayrılmaya çalışmama taahhütleriyle çelişiyor. ABD derhal yanlışlarını düzeltmeli ve Çine yönelik gümrük vergilerini iptal etmelidir. Çin kendi çıkarlarını savunmak için kararlı önlemler alacaktır.”

Analistler, tarifelerin seçime yönelik olduğunu düşünüyorlar. Çünkü Biden'ın olası rakibi Trump aylardır Çin'den ithal edilen elektrikli araçların, ABD'nin otomobil endüstrisini öldürmekte olduğu eleştirileri yapıyor. Beyaz Saray yetkilileri, tarife artışlarının açıklandığı toplantıda sorulduğunda, artışların iç siyasetle ilgili olmadığını söyledi.

Analistler ayrıca yeni ithalat vergilerinin iç ekonomi ve bireysel tüketiciler üzerinde yaratabileceği istenmeyen sonuçlar konusunda uyarıyor. Ancak bazı hesaplamalara göre, bu tarife artışları, enflasyonu yüzde 0.01 puan kadar yani ihmal edilebilir düzeyde arttıracak. Bu nedenle Biden’ın yeni tarifelerinden ötürü maliyetlerde bir artış olmaması bekleniyor.

Amerikalı yetkililer şöyle özetliyor:

"Amerikalı tüketicilerin bekleyebileceği şey, imalat ve fabrika inşaatlarında rekor düzeyde istihdam sağlayan, sürmekte olan yatırımın devam etmesidir. Bu tarifeler bu kazanımları koruyacak ve kollayacak.”

Biz olayın özetini söyleyelim.

Küreselleşme neden önemliydi?

Çünkü, küresel pazarın boyutunu arttırması ve daha fazla ve farklı malın daha ucuz fiyatlarla üretilip satılmasına olanak sağlaması nedeniyle önemliydi. Ama bu tarif, batılı endüstriler sattığı sürece geçerli. Peki batılı olmayan endüstriler daha fazla, daha farklı malı daha ucuz fiyatlarla üretip, satıyorsa ne olur? Cevabı görmek için yazıyı başından itibaren yeniden okuyun lütfen.

Füsun Nebil Kimdir?

Füsun Sarp Nebil, İstanbul, Bakırköy'de doğdu. Eğitimini Çanakkale, İzmir ve İstanbul'da yaptı. Evli, 2 çocuk sahibidir. Denizcilik meraklısıdır (amatör kaptan).

Master derecesini Istanbul Teknik Üniversitesi Nükleer Yüksek Mühendisliği bölümünden aldı (Şimdi Enerji Enstitüsü). THY, Nasas Alüminyum Fabrikası ve Alemdar Holding Grubunda çeşitli görevlerde bulundu.

1997 Türkiye'nin ilk ISP'lerinden Alnet'in Genel Müdürlüğüne getirildi. 1999 yılında turk-internet.com'un da dahil olduğu çeşitli siteleri yayınlayan Intervizyon Ltd. şirketini kurdu. Şirket halen Kadinvizyon.com gibi başka siteleri de yönetmektedir.

1998 - 2011 arasında Ulaştırma Bakanlığı tarafından kurulan İnternet Kurulu üyeliği yaptı. Devletin özel sektörü aldığı çeşitli komisyonlarda çalıştı. 2016'dan beri TOBB Telekom Meclisi üyesidir.

Nebil, Eylül 2001 yılında Birleşmis Milletler tarafından Türkiye'den seçilen başarılı iş kadınları arasında yer aldı (UNECE INCLUDES 9 TURKISH BUSINESSWOMEN ON ITS LIST).

2010-2013 arasında Türkiye Dijital Oyun Federasyonu Yönetim Kurulu Üyesi olarak görev yaptı.

2011 - 2015 arasında 4 yıl Eutelsat Avrupa TV Ödüllerinde Jüri Üyeliği görevi aldı.

Türkiye İhracatçılar Merkezi dahil, çeşitli projelerde "Bilişim ve İletişim Sistemleri Danışmanlığı" vermektedir. Konusuyla ilgili olarak TV programlarına ya da konferanslara katılarak, konuşma yapmaktadır. Yazıları internet üzerinden turk-internet.com sitesinin yanısıra, yetkinreport.com, bilisimdergisi.org.tr, Boğaziçi Üniversitesi Mezunlar Derneği Dergisi, 21.Yüzyıl Türkiye Enstitüsü, Güncel Hukuk Dergisi, Ankara Baro Dergisi, journo.com, Tüketiciler Birliği Etikett gibi çeşitli ortamlarda yayımlanıyor.

2014 yılından beri T24'te yazıyor.

Türk Telekom ve Turkcell konusunda araştırmaları ve uzmanlığı var. 2018 nisan ayında "Bitcoin ve Kripto Paralar" isimli ilk kitabı yayınlandı.

Detaylı bilgi için https://wiki-turk.com/fusun-sarp-nebil/ adresine bakabilirsiniz.

 

 

Yazarın Diğer Yazıları

Sığınmacılar yerine dijital göçebe vizesi mi?

Dijital göçebe vizeleri hem onlara sahip olan kişilere hem de bu vizeleri sunan ülkelere birçok avantaj sunarken, dikkate alınması gereken bazı potansiyel dezavantajlar veya zorluklar da vardır

Ülkemizin internet hızı, mobilde dünya 71’incisi ve sabitte dünya 113’üncüsü

Bakan Bey acaba biraz detay verebilir mi, 113. sıradaki internet ile gençlerimize nasıl bir gelecek düşünüyor ya da düşünüyorlar

Prof. Dr. Murat Güvenç: AKP'nin oy kaybı yaşadığı bölgeler, genç nüfusun olduğu yerler

"Emekli tezi ülke düzeyinde bir ölçüde geçerli olabilir, ancak en azından İstanbul'da çok geçerli değil"