22 Eylül 2019

Bu sezon da devam edecek olan beş tiyatro oyunu

Bu hafta sizlere, geçmiş sezon başlayıp 2019-2020 sezonunda da seyircisi ile buluşacak olan oyunlardan birkaçını derlemek istedik

Bazı ekipler önceki sezonda sahneledikleri metinleri yeni sezonda da seyircisi ile buluşturmaya devam ediyor. Ali Poyrazoğlu Tiyatrosu iki oyunu ile listede: "Tamamla Bizi Ey Aşk" ve "Tak Tak Takıntı".

Poyrazoğlu'na Tamamla Bizi Ey Aşk'ta Güneş Berberoğlu ve Melih Ekener eşlik ediyorlar. İlişkileri mercek altına alan oyun; ilişkideki kendimizi, evliliği, aşkı, kaybetmeyi sorgulatıyor bize. Yer yer çok komik, yer yer de ağlatarak… Kadın-erkek bakışını ikili karşıtlıkla karşımıza çıkarırken, seyircisini de oyuna dahil ederek kendimizle ve ilişkimizle yüzleşmemizi sağlıyor. Hem sempati duyup hem uzaklaşıyoruz oyun karakterlerinden...

Tak Tak Takıntı'nın oyuncu kadrosu ise şöyle: Ali Poyrazoğlu, Melih Ekener, Güneş Berberoğlu, Eser Ali Yıldırım, Hasan Akdemir, Güneş Emir ve Aylin Dönmez.

Takıntıların ele geçirdiği yaşamları farklı pencerelerden görme şansına sahibiz bu oyunda. Sahne üstündeki kişilerin hem kocaman yaraları var kendilerine ve hayata dair, hem de bize ders çıkaran anıları. Tabii güldürü de eksik olmuyor, matematik de!..

Poyrazoğlu ve ekibini izlemek için hâlâ geç değil, yeni sezonda da bu iki oyun devam edecek!

Alt Sahne ise geçtiğimiz sezon sahnelemeye başladığı Stefan Zweig'in ünlü eseri "Korku" ile bu sezon da yoluna devam ediyor. Büyük bir evde, sadık ve sert bir koca ile yaşayan Irene'i sahne üstünde görmek oldukça heyecan verici! Genç, güzel bir kadın ve bir yasak aşk...Hem de o tehdit ediliyor en büyük unsurla: korku ile!..

Şöyle bahsediyor ekip oyundan: "Irene, saygın bir avukat olan kocası Fritz ve çocuklarıyla yaşayn güzel ve genç bir kadındır. Kendisini boşlukta hissettiği bir dönemde, bir piyanistle (Eduard) ilişki yaşamaya başlar. Ne var ki bir gün yaşadığı ilişki, piyanistin kız arkadaşı tarafından öğrenilir."

Ve tabii ardından tehditler başlıyor, korku da giderek artıyor. Oyunun proje tasarımı ve yönetimi Tuğçe Mine Aktulay Çakır'a, müzik Doğan Balcı'ya ait; Asena Yıldırım, İsmail Nadir Bilgili, Kerim Urun, Zeynep Aytekin'ini ise oyunculuklarıyla izliyoruz Korku'da... Önerim, Zweig'in kitabını okuyup gitmeniz bu uyarlamaya.

Murat Mahmutyazıcıoğlu'nun yazıp yönettiği "Kader Can" da bu sezon Deniz Karaoğlu oyunculuğu ile sahnede olacak. Bize her zaman insan manzaralarını en derinden hissettiren Mahmutyazıcıoğlu'nun oyun müziği Ah!Kosmos!'a ait: "Çocuklar büyür, çocuklar ölür! Lanet olası savaşları durdurmaktır ömür!"

Tavsiyemdir, Deniz'i sahnede görmelisiniz! Çağlar Bıyıkoğlu'nun afiş tasarımı ise arşivlik!..

Latife Tekin'in yazdığı, Nezaket Erden ve Hakan Emre Ünal'ın uyarladığı; köyden şehre göç eden bir ailenin mücadelesini, ailenin en küçük kızı olan Dirmit'ten dinlediğimiz oyun "Sevgili Arsız Ölüm-Dirmit!" Tiyatro Hemhal'in ödüllü oyunu… Nezaket Erden oyunculuğu ile bizi sarsıyor. Kendisinin 2018'de TEB oyun töreninde, ödülünü alıp konuşmasını yaptığı anı hatırlıyorum da, emek ve sevgi ancak böyle dokunabilirdi bizlere!.. Direklerarası, Üstün Akmen, Sadri Alışık ve TEB gibi ödülleri 2018'de toplamıştı bu oyun. Ve yine tavsiyemdir, Nezaket Erden'i de sahnede görmelisiniz!

Yazarın Diğer Yazıları

Diyalog karmaşası: Yeterince dinlersen anlaşılır!

Biraderler Yapım, sezon ortasına "Anlaşılmaz Konuşmalar" ile yeni bir giriş yaptı. Andrew Bovell'in yazdığı metnin çevirisi Ekin Tunçay Turan'a ait. Ali Altuğ'un yönettiği oyunun yönetmen yardımcıları ise Melissa Benice ve Jehat Kaplan.

Herkesin bir orijinal günahı var, kimininki katil olmak!

Gestus’un yeni yapımı olan 'Orijinal Günahlar', dört farklı karakter gözünden seyirciyi hâkim konumuna yerleştirerek bir anlatı sunuyor

İyilik mutlaka kazanır ve Ağaçlar Ayakta Ölür

Tiyatrokare'nin prömiyerini Profilo'da gerçekleştirdiği "Ağaçlar Ayakta Ölür" sezonun ortasına hızlı bir giriş yaptı