09 Mayıs 2025

Anagold madencilik ile ilgili iddia: Danıştay kararı uygulanmıyor

Çevre aktivisti Sedat Cezayirlioğlu, Danıştay kararına rağmen ikinci atık barajı için çalışmaların kaçak olarak devam ettiğini iddia etti

Sedat Cezayirlioğlu

“Topraklarımı kirletemezsiniz” diyen bir Erzincanlı vatandaş…

Adını 2022’de çektiği videolarla duymuştuk.

Hatırlayalım…

Fırat Nehri kıyısında, Erzincan-İliç Çöpler Köyü bölgesinde faaliyet yürüten ABD’li şirket SSR Madencilik’e ait Anagold Madencilik’te siyanür sızıntısını duyuran ilk kişiydi.

Sızıntıyı duyurunca başına gelmedik kalmadı, gözaltına alındı, TCDD'deki makinistlik görevinden emekliye ayrılmak zorunda kaldı.

13 Şubat 2024'te meydana gelen faciayı da hatırlarsınız. İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya 10 milyon metreküp yığın liçi kaydığını açıkladı. Kayan siyanürlü toprağın altında kalan madencilerin bedenlerine farklı tarihlerde ulaşıldı.

Yine facia nedeniyle Anagold’un buradaki üretim faaliyetleri durduruldu. Çevre izin ve lisans belgesi iptal edildi.

Sedat Cezayirlioğlu-Erzincanlı aktivist

Ama…

Haberi yine Sedat Cezayirliğioğlu’ndan aldık.

Aynı firmanın Çöpler Kompleks Madeni 2. Kapasite Artışı ve Flotasyon Tesisi Projesi ile ilgili ‘ÇED Olumlu’ raporu yargıya taşınır.

Yargıya taşıyan Cezayirlioğlu’dur.  Erzincan İdare Mahkemesi ‘ÇED Olumlu’ raporunu 09. 08. 2024’te iptal eder. Bakanlık karara itiraz eder. Danıştay 4. Daire ise 30 Ocak 2025’te temyiz talebini reddederek yerel mahkemenin kararının onar.  Karar oy çokluğu ile verilir.

Dava dosyasından anlıyoruz ki kapasite artırımı projesi şunu kapsıyordu:

“Mevcut açık ocaklarda kapasite artışının ve buna bağlı olarak pasa depolama sahalarında revizyon, yığın liç tesisinde büyüme ve Atık Depolama Tesisi’nde (ADT) kapasite artışının planlandığı, tesise flotasyon ünitesi, su yumuşatma ünitesi ve 2 adet soğutma kulesi, 3 adet mobil kırıcı ilavesi ve kil ocağı işletimi.”

İdari yargı kararlarının gerekleri 30 gün içerisinde yerine getirilmek zorunda.

Danıştay’ın kararıyla ilgili 24 Nisan’da Erzincan Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği İl Müdürlüğü, İliç Kaymakamlığına bildirimde bulunduğunu, faaliyet durdurma işleminin tutanak altına alındığını belirtir.  İlgili yazıda “Firma faaliyet durdurma işleminden itibaren günümüze kadar madencilik faaliyetleri kapsamındaki her türlü işlemi durdurmuştur” der.

Faaliyetler durdurulduğu resmi olarak bildirilir.

Ancak Sedat Cezayirlioğlu’nun 7 Mayıs 2025 tarihli görüntülerinde, büyük facianın yaşandığı alandan 2-3 km uzakta iş makinaları görülüyor. Cezayirlioğlu’nun iddiasına göre Danıştay’ın kararına rağmen faaliyetler kaçak olarak devam ediyor.

Benzer bir durumu Sinpaş Kızılbük inşaatında görmüştük. Mahkeme kararlarının uygulanmadığını biliyoruz.

Resmi kanallardan bu iddialarla ilgili açıklama yapılacak mı göreceğiz.

Bu arada Cezayirlioğlu 2023 genel seçimlerinde Zafer Partisi’nden milletvekili adayı olmuştu.

Kendisine siyasetle ilişkisini sordum. Zafer Partisi’nden ayrıldığını açıkladı. Gerekçesi de 13 Şubat’taki facianın yaşandığı gün gözaltına alınmasına rağmen Zafer Partisi Genel Başkanı Ümit Özdağ’ın facia nedeniyle Erzincan’a gelmesi ama kendisini ziyaret etmemesi olduğunu söyledi.

Anagold Madencilik ise Danıştay kararının uygulanmadığı iddiasının ardından yaptığı açıklamada şunları kaydetti:

"Tesisimizde, yalnızca çevre ve insan sağlığı açısından zorunlu olan bakım ve onarım faaliyetleri yürütülmektedir. Bu faaliyetler, bölgenin doğal topoğrafyasına uygun şekilde ve yalnızca güvenlik gerekçeleriyle yapılan rutin çalışmalar olup, üretime yönelik herhangi bir faaliyeti kesinlikle kapsamamaktadır.

İlgili idari kararlar doğrultusunda, maden sahamızda üretime yönelik tüm faaliyetler durdurulmuştur. Bu doğrultuda, ruhsat sahasında üretime ilişkin hiçbir işlem veya faaliyet gerçekleştirilmemektedir.

Ancak çevre güvenliğinin sağlanması, mevcut tesislerin kontrolsüz şekilde kendi haline bırakılmaması ve olası risklerin önlenmesi amacıyla, mecburi ve sınırlı bakım ve güvenlik faaliyetlerinin yürütülmesi şirketimizin yükümlülüğündedir. Maden sahalarının doğası gereği tamamen kendi olağan haline bırakılması, çevre güvenliği açısından  riskler oluşturabileceğinden, gerekli güçlendirme ve bakım çalışmalarının sürdürülmesi teknik ve yasal bir zorunluluktur.

Şirketimiz, yürüttüğü tüm faaliyetlerde çevre güvenliği ve hukuki yükümlülükler çerçevesinde hareket etmekte olup, kamuoyunu yanıltmaya yönelik iddiaların gerçeklikle ilgisi bulunmamaktadır ve bu iddialara itibar edilmemelidir." 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Candan Yıldız kimdir?

Candan Yıldız, Marmara Üniversitesi İletişim Fakültesi mezunu.

Gazeteciliğe HBB'de On'da On Haber program editörlüğü ile başladı.

Kanal D, TV 8, Birgün Gazetesi, CNNTürk, İMC TV, Halk TV'de muhabirlik, editörlük, ana haber editörlüğü ve haber program koordinatörlüğü yaptı.

Haber kanallarında çeşitli program formatları yarattı. Radyo ve Gazetecilik Ödülleri En İyi Program Ödülü/(1997), Çağdaş Gazeteciler Derneği En İyi Haber Program Ödülü/ (2002) ödülünü aldı.

Avustralya'da SBS Türkçe Radyo Haberler servisine haber yaptı.

"Öteki Sesler" isimli belgesel yaptı. "Dicle'nin Göz Yaşları" ile "Şiddete Karşı Anlatılar-Ayakta Kalma ve Dayanışma Deneyimleri" ortak çalışmalarda yazarlık yaptı.

T24'le birlikte internet gazeteciliğine adım attı.

Yazarın Diğer Yazıları

Bir garip geri gönderme hikâyesi; “gelmezsen eşini gözaltına alırız!”

Suriyeli hak savunucusu Taha Elgazi eşiyle birlikte apar topar sınır dışı edildi

Akşam'ın gazeteci 'avı'nda bir isim hem var hem yok!

Akşam gazetesinin "İmamoğlu Medyası A.Ş." haberinin internet versiyonunda gazeteci Soner Yalçın'ın adı yer almadı

Alt tarafı bir çiçek deme, o çiçekte hakkını arayan bir kadının emeği olabilir!

Çiçek üretimi yapan Queen Seracılık’ta çalışan ve çoğunluğunu kadınların oluşturduğu işçiler sendikal örgütlenmeye gidince tehditler başladı, konu yargıya taşındı

"
"