Önce hatırlayalım… Nourtani Zonguldak’ta kaçak ocakta çalışmak zorunda kaldı.
2023 yılı koşullarında günlüğü 1.000 TL’ye çalıştı, güvencesiz.
Zonguldak'ın merkez köyü Köroğlu'na yakın ormanlık bir alanda cesedi bulundu. Üstelik yanmış bir halde…
Adli tıpta raporunda sol böbreğinin olmadığı tespit edildi.
Öyle bir olayla karşı karşıydı ki yargı, açığa çıkartması şarttı. Çünkü olayda her şey vardı: Kanunsuzluk, güçlünün avantajları, vahşet, zalimlik, delil karartma, ayrımcılık, ırkçılık ve sömürü….
Zonguldak 1. Ağır Ceza Mahkemesi’nde görülen davadan söz etmeden önce Anadolu şehirlerindeki yargısal süreçlerin nasıl işlediğine dair Salman Nacar’ın Tereddüt Çizgisi filmini izleminizi öneririm bir parantez olarak.
Bunu ifade etmemin nedeni, işçinin çalıştığı kaçak kömür ocağının sahibi Hakan Körnöş, tutuklu yargılanıyor, bir dönem MHP Gelik belde başkanlığı yapmış ve başka davalardan HAGB'si (Hükmün Açıklanmasının Geri Bırakılması) olan biri.
Yerelde "çakal ini" olarak anılan kaçak ocakta çalışan işçinin ölümüyle ile ilgili davada asıl dinlenmesi gerekenler dinlenmedi. Sınır dışı edildi. Avukat Kerim Bahadır Şeker bu işçilerin tanıklıklarını videoya aldı ancak çekimler mahkemece kabul edilmedi.
Kaçak ocakta çalışan diğer işçilerin ölen işçinin kıyafetlerini yaktığına ilişkin görüntü olmasına rağmen bu sanıklar sadece “suç delillerini yok etme” suçundan beş yıla kadar hapis cezası ile yargılanıyor.
Afgan işçinin kalp krizinden öldüğü iddiası ile yakılarak öldürüldüğü iddiası doğrulanmadı. Bu konuda Koç Üniversitesi Tıp Fakültesi Adli Tıp Anabilim Dalı Başkanlığı'nın ve “Ölümün kuvvetle muhtemel zorlamalı ölüm (kaza/cinayet) sonucu meydana geldiği” tespitinin yapıldığı rapor dikkate alınmadı.
Oysa ortaya çıkan görüntülerde Türk bayraklı arabayı kullanan Hakan Körnöş ve Ahmet Aydın’ın bir benzinciye gelerek şişeyle benzin almalarının bir anlamı olmalıydı.
İşçi hayatlarının değeri yok. İş cinayetlerinin ‘sıradanlaştığı’ bir ülke burası. Evet ölen işçinin etnik kimliğinin, dini inancının bir önemi yok patronlar karşısında.
Ama bu işçi Türk, Sünni Müslüman olsaydı kamuoyu nezdindeki farkındalık daha yüksek olurdu kanımca…
Dünyanın sırtını döndüğü bir ülkenin vatandaşı olan Vezir Nourtani’nin hakkını yine bir avuç insan, vicdanlı insan, kurum arıyor.
Dosya kapsamında 6 kişi yargılanıyor. Hakan Körnöş (tutuklu), ortağı görünen Enver Gideroğlu (tutuklu), Ahmet Aydın (tutuklu), Alaatin Çayırlı, Eray Demiro ve ocakta vinç operatörü Sercan Kayabaş (tutuksuz) yargılanıyor.
Zonguldak 1. Ağır Ceza Mahkemesi’nde cuma (bugün) görülecek duruşmadan karar çıkabilme ihtimali yüksek.
Bu nedenle kamuoyunun vicdanını bu davaya çevirmesi önemli.
İnsan Hakları Derneği İstanbul Şubesi’nde yapılan bilgilendirme toplantısında davayı takip eden Göçmen Dayanışma Ağı, EMEP, Dev Yapı İş, Yeşil Sol Afgan işçi için adalet talep etti.

Toplantıya göçmen işçilerle ilgili yıllardır çalışmalar yapan, onların sorunlarını yazılarına, kitaplarına taşıyan Ercüment Akdeniz de mesaj gönderdi, cezaevinden…
Akdeniz dışarıda olsaydı karar çıkması muhtemel duruşmayı mutlaka takip ederdi diye düşünüyorum. Bu kez sözü ulaştı ve “Hiç kimsenin canı ve mülteci işçilerin hayatı sermayeden değersiz değildir” dedi.

Son duruşmadan bakalım nasıl bir karar çıkacak?
TIKLAYIN: Yakılan Afgan işçiyle ilgili bilimsel değerlendirmeyi okuyun ve sorun: Bu dosyadan adalet çıkar mı?
TIKLAYIN: Vahşet davası başladı: Afgan işçi yaralanınca tedavi edilmek yerine yakılarak öldürüldü, cesette sol böbrek bulunamadı!
Candan Yıldız kimdir?
Candan Yıldız, Marmara Üniversitesi İletişim Fakültesi mezunu.
Gazeteciliğe HBB'de On'da On Haber program editörlüğü ile başladı.
Kanal D, TV 8, Birgün Gazetesi, CNNTürk, İMC TV, Halk TV'de muhabirlik, editörlük, ana haber editörlüğü ve haber program koordinatörlüğü yaptı.
Haber kanallarında çeşitli program formatları yarattı. Radyo ve Gazetecilik Ödülleri En İyi Program Ödülü/(1997), Çağdaş Gazeteciler Derneği En İyi Haber Program Ödülü/ (2002) ödülünü aldı.
Avustralya'da SBS Türkçe Radyo Haberler servisine haber yaptı.
"Öteki Sesler" isimli belgesel yaptı. "Dicle'nin Göz Yaşları" ile "Şiddete Karşı Anlatılar-Ayakta Kalma ve Dayanışma Deneyimleri" ortak çalışmalarda yazarlık yaptı.
T24'le birlikte internet gazeteciliğine adım attı.
|