02 Mart 2024

1980'li yılların mafya kadını imajı 2024 vitrinlerinde

2023 yılını etkisi altına alan Quiet Luxury (Sessiz Lüks) rüzgârı 2024'te rafa mı kalkacak bilinmez ancak modaya yön vermeye başlayan, sosyal medya platformlarında, yükselişe geçen iki eğilim göze çarpıyor; "Mob Wife" ve "Neo Daddy" trendleri

Türkçe karşılığı "Mafya Kadını" anlamına gelen Mob Wife akımı, son zamanlarda genç kitleler tarafından dikkatle izleniyor. "Modern James Bond kızı" olarak da nitelendirebileceğimiz kurgusal 2024 kadını, tek başına yaşamaktan korkmayan, avantürden hoşlanan ve tehlike ile dans etmeyi seven bir imaj çiziyor.

Sessiz lüks trendinin minimalist kızının "clean girl" görüntüsü yavaş yavaş dönüşüme uğrayarak sahte kürk giymiş, leopar emprimeli, abartılı zincir aksesuarlar takıp takıştırmış, marka gözlüklü bir kadına dönüşüyor. Trende tam olarak uyum sağlamak istiyorsanız, abartılı saç modeli, takma kirpik ve kırmızı ruj detayını unutmamak gerekiyor.

Burada bir parantez açıp Coco Chanel'in "Moda, demode olur ancak tarz asla demode olmaz" sözlerini hatırlatalım. Yani "Hiçbir uç trendin tarzınıza zarar vermesine izin vermeyin" demek istemiş kadınların özgürlük Gurusu Gabrielle Chanel. 

İnternet çağında mertlik bozuldu ve artık trendlerin yayılması moda dünyasına yön veren birkaç star tasarımcının tekelinden fenomenlerinin eline geçti.

Sosyal medyada ünlenen bazı fenomenler, ışık hızı ile defileleri tarayıp, sokağın nabzını da yoklayarak milyonlarca moda severi peşlerinden koşturmaya başladılar.

Sosyal medyada 15.3 milyon takipçisi olduğu belirtilen Amerikalı makyaj uzmanı Mikayla Nogueira, TikTok'taki hesabından pusulayı mafya dizilerindeki kadın figürlere yönlendirince olanlar oldu ve Mob Wife trendi ortaya çıkmış oldu.

Tabii ki trendlerin bu denli çabuk yayılıp tüketilmesinin bir nedeni de Netflix gibi video akış hizmeti veren kanallarda gösterime giren film ve dizilerin, geniş kitlelere ulaşarak insanları etkileme gücüne sahip olması.

Son zamanlarda tekrar gündeme gelen mafya odaklı dizilerin ilgi çekmesi, 1980'li yılların nostaljisine dönülmesine neden oluyor.

Gösterime girdiği dönemde popüler kültürün bir parçası haline gelen Michéle Pfieffer'in canlandırdığı Elvira Hancock karakteri (Scarface -Yaralı Yüz, 1983) moda dünyasını etkilemişti.

1999 yapımı olan ve HBO TV'de yayınlanan The Sopranos dizisinde Edie Falco'nun canlandırdığı Carmela Soprano kurgusal karakteri de aynı şekilde trendlerin yön değiştirmesine neden olmuştu.

Netflix, 25 Ocak'ta yayınlamaya başladığı, 1980'li yıllarda Miami merkezli eroin ticaretinin önemli figürlerinden biri olan Kolombiyalı uyuşturucu baronu Griselda Blanco'nun yaşamını konu alan Griselda dizisi ile sosyal medya fenomenlerine yol göstermiş oldu.

Bu kez mafya patronlarının göz kamaştırıcı eşleri veya kadınları yerine doğrudan bir kadın figürün konu olarak işlenmesi Mob Wife trendini doğurmuş oldu.

Gelmiş geçmiş en büyük uyuşturucu baronlarından biri olan Pablo Escobar'ın "Korktuğum tek adam Griselda Blanco adında bir kadındı" sözleri bir hayli ilginç.

2024 yılının mafya kadını görüntüsünün kodları ise yeniden yazıldı. Derdi güç, para veya zengin koca bulmak olmayan, sadece kendini iyi hissetmek isteyen yalnız yaşamaktan korkmaya kadın.

Mob Wife felsefesi, Arnavutluk asıllı İngiliz şarkıcı Dua Lipa, Amerikalı medya kişilikleri Kendall Jenner ve Hailey Bieber'in merceğine takılmış gibi görünüyor.

2024 yılına girer girmez gündeme gelen ikinci popüler eğilim ise "Neo Daddy" (Neo Büyükbaba) trendi.

Rahatlık, kalite ve konfor kelimelerinin "geçerli akçe" olduğu ve eklektik büyük baba imajının vitrine çıktığı bir mini trend olarak da nitelemek mümkün.

1970'li yılların Türk filmlerinde yalılarda ve köşklerde boy gösteren Hulusi Kentmen imajı ile eşdeğer de diyebiliriz.

Renkli gömlekler, kaşmir ağırlıklı süveterler, yünlü ceketler, fitilli kadife pantolonlar ve tabii ki kasketler. Son sezonlarda artık genişlemeye başlayan pensli pantolon kuplarını da bu listeye ekleyelim.

Mutlu hafta sonları.

Alex Akimoğlu kimdir?

Alex Akimoğlu, 1976 yılında Fransa'ya giderek Sorbonne Üniversitesi Fransızca ve Joffrin Byrs Akademisi moda tasarımcılığı bölümlerini bitirdi. Aynı zamanda École Supérieure de Journalisme'de (Gazetecllik Yüksek Okulu) öğrenim gördü.

Pierre Cardin, Jean Louis Scherrer ve Japon markası Hanae Mori'de tasarımcı olarak Paris ve Tokyo'da kariyerini sürdürdü.

London Kent University, İstanbul Ticaret Üniversitesi ve İstanbul Bilgi Üniversitesi moda tasarım bölümlerinde akademisyen olarak görev aldı.

Radikal gazetesinde başladığı moda yazarlığına (1997-2007), Referans gazetesinde “Moda Ekonomi” köşesinde (2009 - 2010), İstanbul Life m.o.d.a İstanbul köşesinde (2010 - 2019), ELLE Türkiye dergisinde ELLE Son Bakış köşesi ile devam etti.

2020 yılından beri T24'te yazıyor.

Yazarın Diğer Yazıları

İş adamının vazgeçilmezi "kostüm - kravat" formülü rafa kalkar mı?

Mark Zuckerberg, Jeff Bezos, Elon Musk gibi yeni nesil iş adamlarının fiziki görüntülerine verdikleri önem ve giyim tarzları, klasik iş insanı imajının da mutasyona uğramasına neden olmaya başladı. Gelecek nesil, geleneksel giyim kodlarını tamamen değiştirebilecek mi, tartışılır ancak en prestijli markaların kostüm - kravat denkleminin bile genç jenerasyona sıkıcı geldiği bir gerçek

2024 yaz sezonunda "Priscilla" kodları

Gucci, Louis Vuitton, Versace gibi markalar, Priscilla’nın kodlarını günümüze adapte ederek 60'lı yıllara göz kırpıyorlar

Mor helikopteri, Ferrari koleksiyonu, XL puroları ve şatosunda uçan dev papağanlarıyla evine de konuk olduğum Cavalli

Roberto ile Hanae Mori'nin koleksiyonu için gittiğim fabrikada tanışmıştım. Cana yakın kişiliği ve Floransalılara özgü vakur misafirperverliği ile birkaç kez evine davet edilmiştim. Jet set kadınlara bile kot pantolonu benimsetmeyi başarmıştı. Bardot'tan Kardashian'a, moda ikonları hep onun kapısını çaldı...