Ne Oluyor?

Suriyeliler ekonomik krizin günah keçisi oldular; ümmetçilikle milliyetçilik arasına sıkıştırıldılar

31 Temmuz 2019 17:38

Kaydı İstanbul'da olmayan Suriyelilere 20 Ağustos'a kadar süre tanındı. Valiliğin STK'larla yaptığı görüşmede Suriyelilerin taşınma giderlerinin karşılanacağı ve kimlik kaydı olmayanların da kayıt için kamplara gönderileceği gündeme geldi. İstanbul'dan göndermek sorunu çözecek mi? Özyeğin Üniversitesi'nde uluslararası göç çalışan Doç. Dr. Deniz Şenol Sert Şirin Payzın'ın sorularını yanıtladı.

Şenol Sert, Suriyelilere yönelik ön yargı ve nefretin, sosyal hizmetlerde ekonomik kriz dolayısıyla yaşanan aksaklıkların günah keçisi haline getirilmeleri olduğunu söyledi. Toplumun bir kesimi Suriyelilere karşı ırkçı bir tutum sergilerken, diğer tarafın ise ümmetçi bir tutumla yaklaştığını belirten Şenol Sert, "Zaten sorun da bu iki tarafın birbiriyle konuşmaması" dedi.

Türkiye'nin Suriyeli göçü konusundaki tüm politikaların kısa vadeli ve yardım odaklı olduğunu söyleyen Şenol Sert, toplumda ortaya çıkan Suriyeli düşmanlığını yenmek için sosyal hizmetlerin düzenlenmesi gerektiğini söyledi. Şenol Sert istihdam için birçok Suriyelinin İstanbul'a geldiğine dikkati çekti ve "Yardımdan hak temelli sisteme geçiş şart" ifadesini kullandı.