Akustik 24

Oyuncu Tilbe Saran “Dayanışmanın 100’ü Şiir”i Ayşen Güven’e anlattı: Umutsuzluğa izin verilmemeli

12 Haziran 2020 19:34

Dizi, sinema, tiyatro oyuncusu ve seslendirme sanatçısı Tilbe Saran T24’te “Dayanışmanın 100’ü Şiir” platformunu Ayşen Güven’e anlattı.

Koronavirüs pandemisi nedeniyle tamamen duran tiyatrolar kapanmakla tiyatrocular geçim derdiyle yüz yüze geldi. Sanatçı Tilbe Saran tiyatrolarımızın; oyuncusu, ışıkçısı, kostümcüsü ile tüm bileşenlerinin yaşatılması için “Dayanışmanın 100’ü Şiir” kampanyasına herkesi çağırıyor.

2 binden fazla tiyatro emekçisinin işsiz kalarak evlere kapandığı bu dönemde kurulan platformun, tiyatrolar için olduğu kadar tüm toplum için de önemine dikkat çeken Saran,  dayanışmanın önemini hatırlattığına vurgu yaptı.

“En büyük desteği seyircilerimizden alıyoruz” diyen sanatçı, “Oraya girerek bir tiyatro bileti parası ile bir dansçının, bir tiyatrocunun bir ışıkçının bir haftalık erzak veya eczane gibi çok temel ihtiyaçlarını karşılayacaksınız. Bu desteklerin devam etmesini bekliyoruz” diye de ekledi.

Tilbe Saran, özellikle yapımcılara ve kanallara çağrıda bulundu: “Bu insanları böyle aç, susuz, umutsuz ve karanlıkta bırakırsanız eğer yarın çalışacak kimseyi bulamayacaksınız!” 

Tiyatroların pandemi döneminde büyük bir sorumluluk örneği gösterip en erken kapanan mekanlar olduğunun unutulmamasını gerektiğini söyleyen sanatçı, “Gerçekten sürecin çok uzun olduğu fark edilince yangın düştü evlerimize! Ne yapacağız ne edeceğiz bilemedik başta, umutsuzluk da bir batış buna izin verilmemeli” dedi.

Yakın geçmişte Oyuncular Sendikası yöneticiliği de yapan Tilbe Saran, “Bizim sektörümüzde,  uzun zamandır kanayan bir yara, zaten güvencesiz çalışılıyor. Neredeyse merdiven altı şartlarda” derken “en büyük endişemiz talepleri karşılayamamak” diye konuştu. Sanatçı kamusal desteğin sağlanması ve yasal sorunların çözülmesi konusunda da yetkililere çağrıda bulundu.

Meslektaşlarının, hiç birisinin ikiletmeden videolarını çekip yolladığını anlatan Saran, bu isimlerden birinin ise sadece şiir okumadığını söyleyerek herkesi sitedeki tüm videoları izleyip bu ismi bulmaya davet ettiklerini de T24’ten duyurdu.

Tilbe saran, pandeminin sonunda tiyatrocuların bu dönemi de anlatan hem sahneleme hem de metin olarak daha farklı işler çıkaracağını umduğunu ve şimdiden onları merakla beklediğini de söyledi.

Sanatçı Tilbe Saran’ın hem gerçekçi hem umutlu sohbeti yayında. İster dinleyin ister izleyin!

(Destek olmak, şiir dinlemek ve başvurmak için buraya tıklayabilirsiniz.)