Akustik 24

Kürt opera sanatçısı Pervin Chakar: Her gün bir acı yaşıyoruz; ülkem hem ilham veriyor hem de bizden fazlasıyla götürüyor

19 Şubat 2021 19:19

Dünyaca tanınan bir soprano, Kürt opera sanatçısı Pervin Chakar, Akustik24’te Ayşen Güven’e konuk oldu.

Daha önce Aram Tigran, Mehmet Atlı gibi isimlerin seslendirdiği Lo Şivano, opera sanatçısı Pervin Chakar'ın yorumuyla Ada Müzik'ten çıktı.

Sanatçıya bu çalışmasında piyanosu ile İklim Tamkan, duduk ile de Ertan Tekin eşlik etti. İklim Tamkan aynı zamanda düzenlemede imzası olan isim. Çalışmanın kapak görseli de Fırat Tanış'a ait. 

Klasik tınılarla etnik renklerin sarmalandığı şarkı üç güçlü müzisyenin katkılarıyla geçmişi geleceğe taşıyan; doğuyla batıyı harmanlayan bir şölene dönüşüyor.

Piyanonun güçlü vurgusu dudukun gizemiyle iç içe geçerken Pervin Chakar’ın olağanüstü vokali ile dinleyenleri bir dünyaya taşıyor.

Doğu'nun acılı ve hüzünlü coğrafyasıyla Batı'nın müzikal tekniklerini bir bütünlük içinde harmanlayan Pervin Chakar, İklim Tamkan ve Ertan Tekin’in birbirine güç katan icraları her türlü övgüyü hak ediyor.

2 ay kadar önce de Pervin Chakar, 28 yıl önce öldürülen Musa Anter’in (Apê Musa) Kürtçe şiiri “Qimil”ı (Kımıl) bestelemiş ve seslendirmişti. Kürt müzisyen Tara Jaff da arpıyla bu single çalışmada Chakar’a eşlik etmişti.

Mardin Derikli opera sanatçısı Pervin Chakar bu söyleşide hem yeni çalışması için duyduğu heyecanı hem güçlü yaşam öyküsünü, hem müzikal yolculuğunu, hem de halkının yaşadıklarını kendi içinde nasıl yaşadığını, müziğine bunu nasıl taşıdığını anlattı. Kürtçe operalar söylemeye devam edeceğini söyleyen sanatçı “ülkemde çok fazla acı, çok fazla anma var” dedi.

Chakar, “Benim opera tekniğiyle Kürt ezgilerini seslendirmemdeki en büyük amaç bir Mem û Zîn operasına dönüştürmek aslında. Bir şekilde bu çalışmalarımla da yani Kürt halk ezgilerini opera tekniğiyle söylere halkın nabzını tutmak istedim. Baktım ki gerçekten seviliyor, ilgi gösteriyor. Bunu devam ettireceğim” sözleriyle hayallerinden bahsederken “Biz her gün bir acı yaşıyoruz, her gün bir anmamız var. Ülkem hem fazlasıyla ilham veriyor hem de bizden fazlasıyla götürüyor” diye konuştu.

Akustik24 yayında, ister izleyin ister dinleyin!