Haberler

Kürtçe müziğin güçlü sesi Metin Kahraman: Kürtçe müzik, İmamoğlu döneminde İstanbul sahnelerinde yer buldu

29 Mart 2024 18:08

T24 Video

İstanbullu Kürt seçmenlerin büyükşehir belediyesi başkanlığında kimi görmek istediği, son günlerin en çok konuşulan konulardan biri. İstanbul’da, son 5 yılda özellikle kültürel alanda yaşanan demokratik açılımlara sanatçılardan da destek var.  Kürtçe müziğin usta ismi Metin Kahraman da bu isimlerden biri. Kahraman: "Bugüne kadar İmamoğlu döneminde biliyorsunuz çoğulcu bir anlayış hüküm sürdü kültürel alanlarda, belki ben bile birçok sanatçı ilk kez belediye etkinliklerinde yer alabildik, bundan evvel asla İstanbul belediye etkinliklerine davet edilmezdik." dedi.

“Bence İmamoğlu çevresinde toplanmamız gerekiyor”

İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) Ekrem İmamoğlu yönetimindeki son 5 yılında kültür-sanat alanında pek çok ilke imza attı. Bunların başında Kürtçe, Zazaca, Lazca, Gürcüce gibi İstanbul’da yaşayan dillerde ve kültürlerde müzik gösterilerinin gelmesi oldu. Konserlerde Metin Kemal Kahraman, Ahmet Aslan, Mikail Aslan, Rojda, Rojin, Servet Kocakaya, Rewşan Çeliker, Ayfer Düzdaş, Gülseven Medar, Erdoğan Emir, Sasa gibi Kürtçe müzik yapan çok sayıda sanatçı yer aldı. Kendisi de bu konserlerde yer alan Metin Kahraman “İstanbul’daki seçimler geleceğimiz açısından kritik öneme sahiptir. Ya dinci, baskıcı, çoğulculuğu reddeden bir iktidar olacak İstanbul'da; ya da çoğulculuğun esas alındığı bir demokratik yönetimin kapıları aralanacak. Dolayısıyla buradaki seçimler çok kritik ve Kürt nüfusunun oyları da stratejik öneme sahip. Bence İmamoğlu'nun etrafında toplanmamız gerekiyor” dedi.

“Kürt illerinde DEM'in adayları, büyükşehirlerde CHP'nin adayları”

Baskının son bulması için muhalefet adaylarının kazanmasını sağlamanın gerekliliğine vurgu yapan Kahraman "Aynı şekilde Kürt illerinde de kayyumlara karşı DEM'in adaylarının desteklenmesi şart. Benim bakışım bu şekilde, bu faşizan yönetime karşı, tekçi, ırkçı yönetime karşı adayımız İmamoğlu'nun desteklenmesi zorunlu gibi. Bütün Kürt illerinde DEM'in adaylarının desteklenmesi istiyoruz. İstanbul, Ankara, İzmir gibi büyükşehirlerde de mutlaka laik anlayışı savunan, demokrasiden yana olan adaylar açıkçası CHP'nin adaylarının desteklenmesi demokrasi isteyenler için bir zorunluluk gibi" dedi.