Gün Olur

Diyarbakır Baro Başkanı: Kayyım atamaları hukuken kabul edilemez; süren davalardan beraat çıkabilir

19 Ağustos 2019 19:00

İçişleri Bakanlığı'nın  Diyarbakır, Mardin ve Van'daki HDP belediyelerine kayyım ataması ve atamaya gelen tepkiler günün tartışılan konularından. Peki kayyımların ataması ne derece hukuka uygun? Kayyımların atanmasının gerekçesi ne? Kayyımlar geçmişte Diyarbakır'da neler yaptı, ne derece şeffaflardı? Diyarbakır Baro Başkanı Cihan Aydın, T24 canlı yayınında Hakan Aksay'a yorumladı.

Aydın, kayyım atamaları için gerekçe olarak belediye başkanları hakkındaki soruşturmaların gösterildiğini belirtti ve bu davaların hala devam ettiğinin altını çizdi. Görevden alınan başkanların beraat edebileceğinin belirten Aydın, kayyım atamalarıyla ilgili "hukuken kabul edilemez bir durum" ifadelerini kullandı. 

Aydın soruşturmaların seçimlerin öncesinden beri sürdüğünü ve görevden alınan başkanların adaylıklarına engel olmadığını belirtirken, İçişleri Bakanlığı'nın kararının dayanağı olan yasa hükmünün olağanüstü hal döneminde Kanun Hükmünde Kararname ile çıkarıldığını, dolayısıyla tartışmalı olduğunu ekledi.

2016'da atanan kayyımlara da değinen Aydın, hükumetin bölgedeki seçmen iradesine direndiğini söyledi. Seçmenin oylarıyla 'kayyım istemiyoruz' dediğini söyleyen Aydın, "inatlaşmayı bırakmak lazım" ifadelerini kullandı.