5 Dakika Adalet

5 Dakika Adalet: Kavala davasında tanık Murat Pabuç'un 'can güvenliği' itirazının gerekçesi yok

T24 Ankara Temsilcisi Gökçer Tahincioğlu haftanın hak ihlallerini değerlendirdi

27 Aralık 2019 13:41

T24 Ankara Temsilcisi Gökçer Tahincioğlu, haftanın hak ihlâllerini değerlendirdiği '5 Dakika Adalet'te bu hafta İstanbul 30. Ağır Ceza Mahkemesi'nin iş insanı Osman Kavala hakkında verdiği "tutukluğuna devam kararını" ve tanık Murat Pabuç’un 'can güvenliği' itirazını, hala 28 bin dosyanın bulunduğu OHAL Komisyonunun görev süresinin 1 yıl uzatılmasını ve Anayasa Mahkemesi'nin Wikipedia'nın engellenmesi hakkında verdiği 'hak ihlali' kararını değerlendirdi. 

-Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'nin 'ihlal' kararına rağmen İstanbul 30. Ağır Ceza Mahkemesi Gezi davasının tutuklu tek sanığı, Osman Kavala'nın tutukluluğuna karar verdi. Mahkeme,  duruşmada davanın tartışmalı tanıklarından Murat Pabuç’un, “can güvenliğinin olmadığı” itirazını yerinde bularak, hazır bulunanların önünde tanıklık yapmasının tehlike oluşturacağına karar verdi. Kavala hakkında 'Gezi olaylarının finansörü' yönünde ifadeleri ortaya çıkan Pabuç, daha sonra iddiaları yalanlamış, ihbarda bulunmadığını, o dönemde STK’ların ve Kavala’nın faaliyetlerine ilişkin bilgi verdiğini söylemişti. Mahkeme 24 Aralık'taki duruşmada verdiği kararda Pabuç'un 'can güvenliği'nin neden ve hangi şekilde oluşabileceğine yönelik herhangi bir gerekçe belirtmedi. Pabuç'a yönetilecek sorular yazılı olacak. Yani Kavala'nın avukatları Pabuç tanık ifadesi verirken duruşmaya katılamayacak. 

-Olağanüstü Hal (OHAL) kapsamında çıkarılan KHK'larla yapılan ihraç, görevden alma kararlarını değerlendirip karara bağlayan OHAL İşlemleri İnceleme Komisyonu'nun görev süresi 1 yıl uzatıldı. Yapılan 126 bin 300 başvurudan 98 bin 300'ünün karara bağlandığı Komisyon'un elinde 28 bin dosya daha bulunuyor. Başvuruların büyük çoğunluğunu geri çeviren komisyonun 1 yıllık süre içerisinde bu dosyaların kaçını inceleyebileceği belirsiz. 

-Anayasa Mahkemesi, dijital ansiklopedi Wikipedia'nın erişiminin engellenmesiyle ifade özgürlüğünün ihlal edildiğine 6'ya karşı 10 oy ile hükmetti. Wikipedia'ya 2,5 yıldır erişilemiyor. Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu Wikipedia yasağının kaldırılması için AYM'nin gerekçesini beklediğini açıkladı. Youtube ya da Twitter ile ilgili sitelerle ilgili engelleme kararlarının hemen gündeme alındığı AYM'nin Wikipedia için neden 2,5 yıl beklendiği belirsiz.