Gündem

"Zülfü Livaneli, Orhan Pamuk, Kadir İnanır açlık grevleri konusunda ara buluculuk yapmalı"

İHD yöneticisi Raci Bilici'den aydınlara açlık grevi çağrısı

10 Nisan 2019 11:36

İnsan Hakları Derneği MYK Üyesi Mehmet Raci Bilici, ara buluculuk için yaptıkları çeşitli girişimlerden yanıt alamadıklarını belirterek “Zülfü Livaneli, Orhan Pamuk, Kadir İnanır gibi kişiler çok güçlü bir sesle ara buluculuk yapabilirler” çağrısı yaptı.

HDP Hakkâri milletvekili ve DTK Eş Genel Başkanı Leyla Güven’in Abdullah Öcalan'ın üzerindeki tecridin kaldırılması talebiyle başlattığı açlık grevi  eylemi 154 gününde.  Açlık grevleri,  1 Mart itibariyle tüm cezaevlerine yayılırken bugüne kadar 7 tutuklu cezaevinde hayatına son verdi. 

Açlık grevi yapan çok sayıda kişi kritik eşiği aşarken daha önce yaşanan açlık grevlerinde eylemlerin sonlandırılması için rol üstelenen İHD MYK Üyesi Bilici, cezaevlerinde devam eden açlık grevlerinin Türkiye’nin iç siyasetinden bağımsız düşünülemeyeceğini belirterek, “Çünkü içeride bulunan siyasi mahpusların tamamı belli bir kişiliği olan, içerisinde bir çok siyasetçinin de olduğu ve başta Kürt meselesi olmak üzere birçok meseleyle ilgilenen insanlardır. Bu meselelerin çözümünü isteyen insanlardır. Bunlar tamamıyla siyasal iktidardan farklı düşünen ve meselelere ilişkin projelerini ortaya koyan insanlardır” dedi.

Fotoğraf: Evrensel 

"CHP Anayasa'ya sahip çıkmalı"

Evrensel'den Fırat Topal ve Orhan Kurul'a konuşan Bilici, geçmişte açlık grevleri sürecinde, birçok kurumun ve kişinin sorumluluk aldığını ancak bu süreçte böyle bir şeyin olmadığını söyledi. 

Bilici sözlerine şöyle devam etti: "Biz defalarca şu çağrıda bulunduk, yine bulunacağız. Türkiye içerisinde sağduyulu insanlar, Türkiye’nin geleceğini düşünen ve öngörülü olan birçok; şahsiyet, kurum kuruluş var. Örneğin; Zülfü Livaneli, Orhan Pamuk, Kadir İnanır gibi kişiler çok güçlü bir sesle ara buluculuk yapabilirler. STK’ler daha farklı bir tutum içerisine girip bu tıkanmışlığın önün açma noktasında daha fazla çalışma yapabilirler. Ana muhalefet partisi bunu yapabilir. Biliyorsunuz CHP Adalet Yürüyüşü yaptı. Adalet diyorsanız, hak, hukuk diyorsanız kişilere göre yaklaşamazsınız. Hak ve hukuk her kişi için vardır. Buna Öcalan da dahildir. CHP anayasaya sahip çıkmalıdır. Çıkıp ‘Bizim anayasamız kişilere haklar tanımış ve hakların uygulanmasında ayrımcılık yapılamaz diyebilmeli. Anayasayı ihlal ediyorsunuz,yasaları yerine getirmiyorsunuz demelidir ve arkasında durmalıdır.’ demediği sürece Adalet Yürüyüşü de anlamsızlaşır.”

Bilici, açlık grevi konusunda Avrupa Konseyi, Avrupa Birliği ve BM’nin harekete geçmesi gerektiğini söyledi.

"Hiç kimse yaşamına son vermesin"

Açlık grevi eylemini sürdürenlere  çağrıda bulunan Bilici, "Hiç kimse yaşamına son vermesin. Biz kabul etmiyoruz, doğru bulmuyoruz. Bu yaklaşımdan vazgeçmeleri gerektiğini, yaşam hakkına, yaşamın kutsallığına saygı göstermelerini istiyoruz" dedi.