Gündem

Zonguldak’ta batan gemini üçüncü kaptanı Berke Çamurtaş’ın son mesajları ortaya çıktı; annesine böyle yazmış: Yalan yok, korkuyorum

28 Kasım 2023 13:28

Zonguldak’ta fırtınada batan Kafkametler adlı geminin üçüncü kaptanı Berke Çamurtaş’ın ailesine gönderdiği mesajlar ortaya çıktı. Çamurtaş son mesajlarından birinde, “Yalan yok korkuyorum” diye yazdı.

10Haber’den Hazar Dost imzalı habere göre, saat 17.59'da telsiz kâtibi Çamurtaş annesine "Demir atamadık. Dip bölgesi bu fırtına için uygun değilmiş. Ereğli'ye geri dönüyoruz" dedi. Çamurtaş'ın sonraki mesajı ise "Bir ara harbi alabora oluyoruz sandım. Kaptan bile korktu” oldu.

Ailesine kaptanının gelen uyarıları dikkate almadığını anlatan Çamurtaş Ereğli'de ne yaşayacaklarını bilmediklerini, saat 22.00 sularında Ereğli'de olacaklarını söyledi.

Çamurtaş kamarasından annesine dalgaların vurduğu Kafkametler'in nasıl sallandığını gösteren bir video attı, acil durumda giymek için hazırladığı elbisenin fotoğrafını gönderdi.

Gemiden çıkma planı da yapan Çamurtaş, annesini rahatlatmak için “Karaya çok yakınız, denize atlayıp yüzebilirim" dedi.

Geminin birçok arızası olduğunu belirten üçüncü kaptan Sinop'ta batan başka bir gemiyi hatırlatıp "Ya onlar gibi ikiye bölüneceğiz ya da alabora olacağız” demişti. O son konuşmalarda, gece 03.00'te genç kaptan annesinden batmamaları için dua isterken 'Pusulalı yüzüğünü' sordu, seferi tamamladığında kıdem alıp ikinci kaptan olabileceğinden bahsetti.

"Burası Kafkametler, cevap verin. Batıyoruz"

Çamurtaş’in annesiyle son konuşmanın sabahında fırtına şiddetini arttırdı. Kafkametler sürüklenmeye başlayınca Çamurtaş kaptan köşküne koştu. Telsizle defalarca acil durum anonsu geçtiler. WhatsApp'ta sabah 9.30'da çevrimiçi olan Çamurtaş'ın sesini son kez 10.17'de, Karadeniz bölgesindeki gemiler duydu; “Parçalanarak batıyoruz. Acil kurtarma talep etmekteyiz. Ereğli pilot! Burası Kafkametler, cevap verin. Batıyoruz.”

Denizcilik Genel Müdürlüğü 19 Kasım 14.30'da "Bugün saat 10.29'da Türk bayraklı KAFKAMETLER gemisinden AAKKM'ye ulaşan EPIRB sinyali üzerine geminin K. EREĞLİ'de mendirek üzerinde AIS sinyali verdiği görülmüştür" açıklaması yaptı.

O gün başlayan arama çalışmalarında bugüne kadar beş denizcinin cansız bedenine ulaşıldı. Berke Çamurtaş'ın da aralarında olduğu yedi denizci ise hâlâ aranıyor.