Politika

Zeynel Emre, Bakan Göktaş'a doğumların azalmasını sordu: Üç çocuk telkininin dışında Bakanlık olarak hangi önlemleri aldınız?

23 Mayıs 2024 19:03

CHP İstanbul Milletvekili ve TBMM Anayasa Komisyonu üyesi Zeynel Emre, doğurganlık hızının son 22 yılda 2,38’den 1,51’e gerilemesine ilişkin Cumhurbaşkanı ve AKP Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın “Bu Türkiye açıdan varoluşsal bir tehdittir, bir felakettir” değerlendirmesini, Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanı Mahinur Özdemir Göktaş’a soru önergesiyle sordu. Emre, “Son 22 yılda, Recep Tayyip Erdoğan’ın hem başbakan hem de cumhurbaşkanı olarak seçim meydanlarında ve şahitlik yaptığı nikahlarda üç çocuk telkininin dışında Bakanlık olarak hangi önlemleri aldınız?” diye sordu.

CHP İstanbul Milletvekili Zeynel Emre, Bakan Göktaş’ın yanıtlaması istemiyle TBMM Başkanlığına verdiği soru önergesinde, Cumhurbaşkanı ve AKP Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın, 20 Mayıs 2024 tarihinde gerçekleştirilen Cumhurbaşkanlığı Kabine Toplantısı sonrasında, Türkiye İstatistik Kurumu’nun (TÜİK) 2023 yılı doğum istatistiklerini aktararak, “İstatistikler endişe vericidir. Buna göre 2001 yılında 2,38 olan doğurganlık hızı, 2023 yılında 1,51’e gerilemiştir. Yani nüfusun kendini yenileme eşiği olan 2,1 seviyesinin altındayız. Açık söylüyorum, Türkiye açısından varoluşsal bir tehdittir, bir felakettir” dediğini anımsattı.

"Mültecilerin doğum oranlarının çok yüksek olması Türkiye için bir tehlike midir?"

CHP’li Emre soru önergesinde şu sorulara yer verdi:

“-Doğurganlık hızının 2,38’den 1,51‘e gerilediği AKP’nin iktidarda olduğu son 22 yılda, Recep Tayyip Erdoğan’ın hem başbakan hem de cumhurbaşkanı olarak seçim meydanlarında ve şahitlik yaptığı nikahlarda üç çocuk telkininin dışında Bakanlık olarak hangi önlemleri aldınız?

-Doğurganlık hızının daha da düşmemesi için işe yaramadığı görülen telkin ve tavsiyelerin haricinde gelecekte ne tür tedbirler almayı düşünüyorsunuz?

-Evlenme oranlarında aynı dönemde önemli bir değişim olmamasına rağmen doğum oranının düşmesini Cumhurbaşkanı’mız gibi siz de kötü yönetim-gençlerin geleceklerinden endişe etmeleri v.b. konulara mı dayandırıyorsunuz?

-Son 5 yılda Türkiye’deki mültecilerin doğum oranları nedir? Mültecilerin doğum oranlarının çok yüksek olması Türkiye için bir tehlike midir? Bu konuda önlem almayı düşünüyor musunuz?”