Dünya

Zelenski, Granada zirvesine katılacak: Avrupalı liderler Ukrayna'ya uzun vadeli destek güvencesi verecek

Zelenski'nin zirveye katılacağı güvenlik gerekçesiyle önceden duyurulmamıştı

05 Ekim 2023 08:49

T24 Dış Haberler

Avrupalı liderlerin Avrupa Siyasi Topluluğu'nun Granada'daki zirvesinde Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenski'ye uzun vadeli destek güvencesi vermesi bekleniyor. Zirvenin resmi gündeminde ulaşım, enerji ve yapay zeka gibi konular yer alıyor.

Öte yandan Ukrayna Devlet Başkanı Zelenski, Rusya'nın Ukrayna'yı işgalinin ardından geçen yıl 40'tan fazla ülke arasında iş birliğini geliştirmek amacıyla kurulan Avrupa Siyasi Topluluğu'nun İspanya'nın Granada kentindeki zirveye katılacak. Zelenski'nin zirveye katılacağı güvenlik gerekçesiyle önceden duyurulmamıştı. Planlar hakkında bilgi sahibi olan yetkililer, Zelenski'nin zirveye katılacağını ve bu sayede hava savunma sistemleri gibi acil ihtiyaç duyulan askeri yardımlar için baskı yapma şansı bulacağını söyledi.

Zelenski, Çarşamba akşamı yayımladığı bir video mesajında "Yoğun uluslararası faaliyetlere hazırlanıyoruz - bu hafta ve önümüzdeki hafta Ukrayna için verimli geçecek" dedi. 

Granada toplantısı aynı zamanda Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, Almanya Şansölyesi Olaf Scholz ve İngiltere Başbakanı Rishi Sunak gibi liderlere, hem ABD hem de Avrupa'daki siyasi çalkantıların desteğin devamı konusunda soru işaretleri yaratmasının ardından Ukrayna'ya bağlılıklarını yeniden ifade etme şansı verecek. 

Biden, Ukrayna'ya yardım konusunda endişeli

ABD'de Temsilciler Meclisi'ndeki Cumhuriyetçi çoğunluk arasındaki anlaşmazlık bütçe müzakerelerini zorlaştırmış ve bu, Biden'ın Ukrayna'ya yardım konusunda bir anlaşmaya varılacağından duyduğu endişelerini açıkça dile getirmesine yol açmıştı.

Biden, Çarşamba günü yaptığı açıklamada "Bu beni endişelendiriyor. Ancak her iki partiden de Temsilciler Meclisi ve Senato üyelerinin çoğunluğunun Ukrayna'ya fon sağlanmasını desteklediklerini söylediklerini biliyorum" dedi. 

Slovakya'da eski başbakan Robert Fico'nun partisi, Ukrayna'ya askeri yardımı durdurma sözü vermesinin ardından hafta sonu yapılan genel seçimlerden birinci parti olarak çıktı.

Polonya'da Başbakan Mateusz Morawiecki, geçen ay ülkesinin artık Ukrayna'yı silahlandırmayacağını ve kendi silah stoklarını yeniden inşa etmeye odaklandığını söyledi.

Bazı Ukraynalı yetkililer ve Avrupa Birliği (AB) ile NATO yetkilileri bu gelişmeleri önemsemedi ve Batı'nın kendi çıkarları doğrultusunda Kiev'e verilen desteğin eninde sonunda sabit kalacağını söyledi.

Scholz Çarşamba günü yaptığı açıklamada ABD'nin Ukrayna'ya desteğini sürdüreceğinden "çok emin" olduğunu söyledi.

Azerbaycan ve Ermenistan ile Sırbistan ve Kosova gerginlikleri

Zirvenin resmi gündemi dışındaki toplantılar, AB'nin arabuluculuk çabalarının akamete uğradığı son haftalarda alevlenen Azerbaycan ile Ermenistan ve Sırbistan ile Kosova arasındaki krizlere odaklanacak.

AB yetkilileri, Bakü'nün geçen ay Dağlık Karabağ bölgesini kontrol altına almak için düzenlediği askeri operasyondan bu yana Azerbaycan ve Ermenistan liderleri arasında yapılacak ilk toplantıya ev sahipliği yapmak için zirveyi kullanma umutlarından vazgeçmek zorunda kaldı.

Azerbaycan devlet haber ajansı APA'nın Çarşamba günü Cumhurbaşkanı İlham Aliyev'in toplantıya katılmama kararı aldığını bildirmesiyle bu umutlar suya düştü. Scholz, Macron ve Avrupa Konseyi Başkanı Charles Michel de toplantıda hazır bulunacaktı.

Ermenistan Başbakanı Nikol Paşinyan'ın zirveye katılması beklenirken Avrupalı yetkililer Paşinyan hükümetinin acil insani krizle başa çıkmasına yardımcı olacak yollar bulmaya ve siyasi ve ekonomik destek sağlamaya istekli olduklarını söyledi.