Kültür-Sanat

Zeki Demirkubuz'dan Nuri Bilge Ceylan'a: 2006'dan bu yana malum şahsın hiçbir filmini izlemedim

"Kadın sorununu çözmek için film yapmıyorum"

27 Aralık 2023 06:22

15 Aralık'ta vizyona giren "Hayat" filmiyle 7 yıl aradan sonra yönetmen koltuğuna oturan yönetmen Zeki Demirkubuz, filmin Kadıköy Sineması'ndaki özel gösterimine katılarak kendisine yöneltilen soruları yanıtladı. Demirkubuz, 2006 yılından bu yana Nuri Bilge Ceylan'ın hiçbir filmini izlemediğini açıkladı.

2016 yılında vizyona giren "Kor" adlı filminden bu yana ilk kez yönetmen koltuğuna oturan usta yönetmen Zeki Demirkubuz'un "Hayat" filmi 15 Aralık'ta vizyona girdi. Box Office Türkiye'nin verilerine göre; Hayat filmi, 11 gün içinde 42 bin 292 kişi tarafından izlenerek Demirkubuz'un en çok izlenen 3. filmi oldu.

"Hayat" filminin Kadıköy Sineması'ndaki özel gösterimine katılan Zeki Demirkubuz, sanatseverlerin sorularını yanıtlayarak dikkat çekici açıklamalara imza attı.

35 yıl önce yaşanan bir olay sonrasında "Hayat" filmini çekmeye karar verdiğini belirten usta yönetmen, "Hayat" filmini "Yazgı" ve "İtiraf" filmlerinin devamı olarak çekmeyi planladığını ancak yaşanan bazı aksaklıklar nedeniyle filmin çekiminin ertelendiğini açıkladı.

Nuri Bilge Ceylan'ın 2018 yılında vizyona giren ve Doğu Demirkol'un "Sinan Karasu" karakterine hayat vererek başrol oynadığı "Ahlat Ağacı" filmine göndermede bulunan Demirkubuz, "Öyle kalkıp birilerinin başrol oynattığı adamı alırım böyle hamal yaparım" diye konuştu.

"Doğu Demirkol'u tanımıyordum"

Karar gazetesinden Furkan Uzun'un haberine göre; filmde "Yılmaz" karakterine hayat veren Doğu Demirkol hakkında kendisine yöneltilen soruya yanıt veren Zeki Demirkubuz, Demirkol'u filmden önce tanımadığı açıklayarak "Doğu Demirkol'un fotoğraflarını gördüm. Etrafımdaki insanlara 'Kim bu Doğu Demirkol?' diye sordum. Sonra buluştuk. Sağda solda duyduğum küçük şeyler dışında kendisi hakkında bilgim yoktu. Ben zaten sahnede bile şarkı söyleyebilen insana potansiyel oyuncu olarak bakarım. Sonrası senin marifetin. Zaten yönetmenlik denilen şey ilk planda bunun için vardır. Geldi görüştük.

Gerçekten komik biri. 'Başrol olur mu?' dedi. 'Olmaz' dedim. 'Zeki Demirkubuz için buna da katlanırız' dedi. Zor ve kötü bir şeyi inanılmaz şahane bir şeye dönüştürebildik. Bu potansiyele sahip biri. Bu yüzden şu an benim için özel bir yerde. Çünkü bu benim için hayatta da bir ölçü. Bir araya geliriz, gayet iyi şekilde yaşayabiliriz. Ama bir sorun çıktığı ve kötü bir şey olduğu zaman bunu aşma gücü ve cesareti gösteren insanların dostlukları ve ilişkileri başka türlü olur. Şanssızlık gibi görülen bir şeyi inanılmaz güzel bir şekilde aştık. Birçok arkadaşın onunla ilgili olumsuz yorumu olmuştu. Onlar bizim ülkemize özgü durumlar. Doğu Demirkol, her şeyi sorar ve söyler. Zevzekliğin ve aklına gelen her şeyi söylemenin yakıştığı insanlardan biri
" dedi.

Nuri Bilge Ceylan için "malum şahıs" ifadesini kullandı

2012 yılında vizyona giren "Yeraltı" filmini Nuri Bilge'yi eleştirmek için çektiği yönündeki eleştirilere yanıt veren Zeki Demirkubuz, 2006 yılından bu yana Ceylan'ın hiçbir filmini izlemediğini açıkladı.

Ceylan'dan bahsederken "malum şahıs" ifadesini kullanan Demirkubuz, "Öyle kalkıp birilerinin başrol oynattığı adamı alırım böyle hamal yaparım. Pezevenk karakteri yaparım. Madem konu buradan açıldı daha kötücül olayım. 'Yeraltı' filmi için insanlar ciddi ciddi Nuri Bilge'ye çakmak için çektiğimi iddia etti. Olabilir mi böyle bir şey?

Bir insan koskoca bir filmi bu şeyle nasıl yapabilir. Hadi yaparsın diyeyim Yeraltı gibi bir filmi, özellikle o yemek sahnesi gibi bir sahneyi yapabilir misin? Biz, inanılmaz bir milletiz. Böyle akıl dışı şekilde, kafamızın estiği gibi, her şeyi işimize geldiği gibi tarif edebiliyoruz. Olur mu öyle bir şey? Ayrıca ben o filmi zaten izlemedim. Malum şahsın malum filmini asla izlemedim. İklimler'den bu yana hiçbir filmini izlemedim
" şeklinde konuştu.

"Bu ülkedeki en apolitik yönetmenim"

Kendisini "Türkiye'nin en apolotik yönetmeni" olarak tanımlayan Demirkubuz, filmlerini ülkedeki sorunları çözmek için çekmediğini vurgulayarak "Ben kadın sorununu çözmek ya da başka bir şey olabilir onları çözmek için film yapmıyorum. Bu ülkedeki en apolotik yönetmenim. Ülkemizin en sanatsal yönetmeni olan Nuri Bilge dahi benden bin kat daha politiktir" şeklinde konuştu.