Gündem

Zafer Partili Esmaül Hüsna Aslan: 5 bin yıllık tarihe sahip Türk ulusuna ‘Türk’ diyememek kötü niyet gerektirir

20 Temmuz 2023 17:30

Zafer Partisi Bürokrasi ile İlişkiler ve Sivil Toplum Kuruluşlardan Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Esmaül Hüsna Aslan, Türk Dil Kurumu (TDK) tarafından ‘Türkiyeli’ kavramına yapılan anlam açıklamasını eleştirdi. “Türk demek yerine Türkiyeli kavramının kullanılması, Türk ulusunun varlığını inkâr etmektir” diyen Aslan, “5 bin yıllık tarihe sahip Türk ulusuna ‘Türk’ diyememek kötü niyet gerektirir” ifadelerini kullandı.

TDK, bazı sözcüklerin yazımında değişikliğe gitti. TDK’da yer alan sözlükte ‘Fransalı’ kelimesini anlamı ‘Fransız’, ‘Yunanistanlı’ kelimesinin anlamı ise ‘Yunanlı’ olarak tasvir edildi. Sosyal medyaya düşen tepkilerin odağı ise ‘Türkiyeli’ kavramı oldu. TDK’da ‘Türkiyeli’ kelimesinin anlamında “Türkiye'de yaşayan halk ve bu halkın soyundan olan kimse” cümlesinin yer alması sosyal medyada büyük tepki çekti.

“Başka milletlere mensup bireylerin yaşıyor olması, Türklerin, Türk olduğu gerçeğini değiştirmez”

Zafer Partisi Genel Başkan Yardımcısı Esmaül Hüsna Aslan ise sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda TDK’yı eleştirdi. Sosyal medyada gelen tepkiler üzerine TDK, ‘Türkiyeli’ kavramını sözlükten çıkardı. Aslan ise yazılı açıklama ile şu ifadeleri kullandı:

“Ulus isimleri coğrafi adlarla tanımlanmaz. Türk demek yerine Türkiyeli kavramının kullanılması, Türk ulusunun varlığını inkâr etmektir. Anadolu coğrafyasında başka milletlere mensup bireylerin yaşıyor olması, Türklerin, Türk olduğu gerçeğini değiştirmez.

“5 bin yıllık tarihe sahip Türk ulusuna ‘Türk’ diyememek kötü niyet gerektirir”

Fransa’da ‘Fransalılar’ değil Fransızlar yaşıyorsa, Türkiye’de de Türkiyeliler değil, Türkler yaşar. Türklerin yeni bir ulus ismine ihtiyacı yoktur. Türkler, coğrafi tanımlamalarla uluslarının yok sayılmasına karşı çıkarlar.

Coğrafi keşifler ve sömürgecilik faaliyetlerinin ardından doğan yeni uluslara dahi coğrafi isimle hitap edilmezken, 5 bin yıllık tarihe sahip Türk ulusuna ‘Türk’ diyememek kötü niyet gerektirir.” (ANKA)