Kültür-Sanat

Yüzüklerin Efendisi: Güç Yüzükleri'nde bahsedilen palantir

''Palantirlerin gücü nedir ve bu taşlar güvenilir mi?''

19 Eylül 2022 09:04

Prime Video'nun en yüksek bütçeli projesi Yüzüklerin Efendisi spinoff'u Güç Yüzükleri'nin (The Rings of Power) 4. bölümü geçen günlerde yayımlandı.

Independent Türkçe'nin haberine göre dizinin "The Great Wave" isimli bu bölümünde Kraliçe Miriel ve babası Tar-Palantir'in Numenor'un çöküşü hakkındaki kehanete dair bildiklerine değinildi.

Miriel'e göre kehanet bir elfin topraklara gelmesiyle başlayacaktı ve Kraliçe'nin bu elfin Galadriel olduğunu düşündüğü gösterildi.

Miriel'in gelecekle ilgili bu öngörüsüyse Orta Dünya'ya hâkim olanların bildiği palantire dayanıyordu.

Palantir nedir?

Palantir (çoğulu palantiri) Silmariller'i de yaratan Feanor'un yarattığı değerli taşların adı olarak biliniyor.

"Görme taşı" olarak da bilinen palantir, uzak mesafeler arasındaki iletişimi ve geçmişte yaşanan olayları gösteriyor.

Haberde yer alan bilgilere göre başta pek çok palantir yaratılmasına rağmen Elendil, Numenor'un yok oluşundan sonra Orta Dünya'ya bunların sadece 7 tanesini taşıdığı yazıldı.

Palantir, başka taş sahipleriyle iletişim kurmayı sağlamakla birlikte geleceği görme ve geçmişe bakmaya yarıyor, ancak bu taşlar sahiplerinin iradesine göre tepki veriyor.

Güçlü iradesi olmayanlar taşa baktıklarında bulanık görüyor, taşı kullanma gücü efendisinin bilgeliğiyle birlikte artıyor.

Palantiri çoğunlukla doğruyu gösterse de manipüle edilebiliyor.

Üçüncü Çağ'a gelindiğinde palantirleri kullanmak çok tehlikeli kabul ediliyordu; Gandalf’ın Saruman’a palantirlerin neden kullanılmaması gerektiğini açıklaması da bunu gösterdi.

Gören Taşlar veya Yedi Taş diye de anılan palantiriden en az iki tanesi 4. Çağ’a kadar geldi.