Dünya

Yüzlerce Filistin yanlısı protestocu New York'taki köprü ve tünelleri kapattıktan sonra tutuklandı

09 Ocak 2024 11:59

T24 Dış Haberler

Filistin yanlısı protestocular, üç aydır devam eden İsrail-Hamas çatışmasında ateşkes talebiyle New York City'taki birçok köprü ve tüneli kapattı. Yerel basında çıkan haberlere göre, düzinelerce gösterici, Doğu Nehri üzerindeki Brooklyn, Manhattan ve Williamsburg köprülerinin girişlerinde ve Hudson Nehri boyunca New York şehrini New Jersey'e bağlayan Holland Tüneli'nde sloganlar atarak oturdu.

New York Polis Departmanı sözcüsü, polisin 325 göstericiyi tutukladığını ve sokakların öğleden önce boşaltıldığını açıklarken, New York Belediye Başkanı Eric Adams, protesto hakkının insanlara köprüleri kapatma hakkını vermediğini söyledi.

Adams, "Amaç, şehirde büyük bir aksama yaratmadan barışçıl bir şekilde protesto yapmak olmalı. Bazı insanlar iş yerlerine gitmek için köprülerimizden gidip gelmekle kalmıyor, bazıları da bazı gerçek acil durum türü sorunlarla uğraşıyor." dedi. 

Protestolar sırasında sosyal medyada yayınlanan bir videoda, göstericilerin New York Polis Departmanı, Ku Klux Klan ve İsrail Savunma Kuvvetleri'ne atıfta bulunarak "NYPD, KKK, IDF hepsi aynı" sloganları attığı görüldü. Holland Tüneli'ndeki protestocular, "Gazze'deki ablukanın kaldırılması", "Hemen ateşkes" ve "İşgalin sona ermesi" yazılı pankartlar taşıdı. Eski adı Twitter olan X'te, protestoların Barış için Yahudi Sesi, Filistin Gençlik Hareketi ve Amerika Demokratik Sosyalistleri'nin New York şubesi tarafından organize edildiği belirtildi. 

Güney Carolina'nın Charleston kentinde protestocular, Başkan Joe Biden'ın, 2015 yılında beyaz bir üstünlükçünün dokuz siyah vatandaşı öldürdüğü Rahibe Emanuel AME Kilisesi'ndeki yeniden seçim kampanyası konuşmasını yarıda kesti. Protestocular "Hemen ateşkes" sloganları attı ve göstericiler binadan çıkarıldı. Biden, konuşması kesildikten sonra, "Gazze'de olanların önemli ölçüde azaltılması için İsrail hükümetiyle sessizce çalışıyorum." dedi.