Dünya

Yunanistan, deprem sonrası Türkiye'yle yoğun dayanışma göstermişti; Çavuşoğlu'ndan tren kazası sonrası Atina'ya taziye telefonu

01 Mart 2023 12:23

T24 Dış Haberler

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Yunanistan'da meydana gelen ve 36 kişinin hayatını kaybettiği tren kazasından sonra Yunanistanlı mevkidaşı Nikos Dendias'ı arayarak, taziye dileklerini iletti.  

Çavuşoğlu, Twitter üzerinden yaptığı paylaşımda, "Yunanistan’da meydana gelen tren kazası nedeniyle mevkidaşım Dendias’ı arayarak taziye dileklerimizi ilettik. Yunan devletinin ve halkının acısını paylaşıyoruz" dedi.

Yunanistan'da Larissa kenti yakınlarında bu sabah saatlerinde bir yolcu treni ile bir yük treni kafa kafaya çapışmış; 36 kişi kişi hayatını kaybederken 80'den fazla insan yaralanmıştı.

Yunanistan Türkiye'de meydana gelen Kahramanmaraş merkezli depremlerin ardından, ilişkilerin krizde olduğu bir dönemde Ankara'ya en çok dayanışma gösteren ülkelerden biri oldu.  

Yunanistan, depremden sonra Türkiye'ye ilk yardım ekibi gönderen ülkelerden biri oldu. Atina, arama-kurtarma ekiplerinin yanı sıra bölgeye 80 ton tıbbi ve ilk yardım ekipmanı gönderdi. Hükümetin çalışmalarının yanında Yunanistan'ın birçok kentinde de sivil toplum kuruluşları, Türkiye'ye gönderilmek üzere yardım topladı. Dendias, afet bölgesini bizzat ziyaret ederek, "İlişkilerimizin düzelmesi için bir deprem daha yaşanması gerekmiyor" demişti.

Uzmanlar, Yunanistan'ın deprem sonrasındaki tutumunun ardından Ankara-Atina hattında ilişkilerde iyileşme yaşanabileceği yorumunda bulunmuştu.