Dünya

Yunanistan'da yangınlar dördüncü gününde; hastalar feribotlarla tahliye ediliyor

22 Ağustos 2023 12:42

T24 Dış Haberler

Yunanistan'da itfaiye, yangınların dördüncü gününde de kontrolsüz bir şekilde devam etmesi nedeniyle  liman kenti Dedeağaç'ta düzinelerce hastanın feribotla tahliye edildiğini açıkladı. 

Yüzlerce itfaiyeci, Dedeağaç yakınlarında çıkan ve şiddetli rüzgarların etkisiyle hızla yayılan ve gece gökyüzünü parlak kırmızıya çeviren yangını kontrol altına almak için çabaladığını duyurdu. 

Yetkililer, Dedeağaç Üniversitesi Hastanesi'ndeki 65 hastanın Salı günü erken saatlerde tedbir amacıyla limandaki feribota bindirildiğini söyledi. 14 kişi daha Makri köyü yakınlarındaki bir plajdan sahil güvenlik botuyla tahliye edildi. 

Gece boyunca alevler Dedeağaç Metropolita Kilisesi Vakfı binasına yaklaşırken, personel tekerlekli sandalyedeki bir adamı ambulansa taşıdı. Diğer hastalar sedyelerle tahliye edildi.

Feribot geçici bir hastaneye dönüştü. Yaşlı hastalar feribotun zeminine serilen şiltelerde yatarken, sağlık görevlilerinin serumları yeniden taktığı anlatıldı. 

İtfaiye sözcüsü Loannis Artopios yaptığı açıklamada, "Şiddetli rüzgarlar nedeniyle ülkenin birçok yerinde aynı anda çıkan yangın cephelerini yönetmek için büyük çaba sarf edildi" dedi. 

"İçinden geçtiğimiz saatler son derece kritik."

Yetkililerin önümüzdeki günlerde yeni yangın riskinin yüksek olduğu konusunda uyarması üzerine, Türkiye sınırı yakınındaki Evros bölgesinde çok sayıda topluluk tahliye edildi.

Avanta köyünün 19 yaşındaki sakini Alexandros Chrisoulidis, "Tüm köye ulaştı" dedi. "Yangının başladığı yerde bizim evimiz tamamen yandı. Hiçbir şey yok" dedi.

Adının Nikos olduğunu söyleyen 23 yaşındaki bir sakin, "Durum trajik. Şu anda ihtiyaç duyulan tek şey dua ve yağmur" dedi. 

Bir polis yetkilisi yaptığı açıklamada, göçmen olduğuna inanılan bir adamın yanmış cesedinin Pazartesi günü Dedeağaç yakınlarındaki Lefkimi kırsalında bulunduğunu söyledi.

Temmuz ayında tatil adası Rodos'tan 20 binden fazla yabancı turist, bir hafta boyunca devam eden ve otel ve tatil köylerini yok eden orman yangınları nedeniyle tahliye edilmek zorunda kaldı. 

İtfaiye ekipleri, Yunanistan'ın kuzey sahil kenti Kavala'da Pazartesi günü Dialekto köyündeki evleri tehdit eden yangını kontrol altına almaya çalışırken, iki itfaiyecinin yaralandığını söyledi.

Yangınlar ayrıca Atina yakınlarındaki Evia adasının yanı sıra Yunanistan'ın orta kesimindeki Kythnos adası ve Viotia'da da devam ediyor.