Dünya

Yunanistan'da orman yangınlarıyla mücadele için yüzlerce itfaiyeci sahada

27 Ağustos 2023 15:25

T24 Dış Haberler

Yunanistan'da aralarında Avrupa ülkelerinden gönderilenler de bulunan 600'den fazla itfaiyeci, su döken helikopter ve uçakların desteğiyle üç büyük orman yangınıyla aynı anda mücadele ediyor. 

Şu ana kadar 20 kişinin ölümüne sebep olan Evros ve Dedeağaç'taki yangınlar, 9. gününde de yanmaya devam etti. 

Avrupa tarihinin en büyüklerinden olan orman yangını, ormanın ciddi bir bölümü kül ederken Dedeağaç'ın kırsa bölgelerinde yaşayanların da evlerini yaktı. İtfaiye, pazar günü bu yangına 295 itfaiyeci, 7 uçak ve 5 helikopterin müdahale ettiğini söyledi. 

Pazar günü Avrupa Birliği'nin Kopernik Acil Durum Yönetim Servisi, 77 bin hektar ormanın yandığını söyledi. 

Atina yakınlarındaki Parnita Dağı'nda da yangın günlerdir sürüyor. Yangın, başkent çevresindeki son yeşil alanlardan olan ulusal parka da ulaştı. İtfaiye, bu yangınla da 260 itfaiyeci, bir uçak ve üç helikopterin mücadele ettiğini bildirdi. 

Cumartesi günü Kiklad Adaları'nda başlayan yangın da henüz kontrol altına alınamadı. Burada 73 itfaiyeci, iki uçak ve iki helikopterin görev yaptığı belirtildi. 

İtfaiye, cumartesi günü toplamda 122 yangınla mücadele ettiklerini; bunların 75'inin son 24 saatte çıktığını belirtti. 

Yunanistan'daki yangınlarla mücadele için Almanya, İsveç, Hırvatistan ve Güney Kıbrıs Rum Yönetimi hava araçları gönderirken; Romanya, Fransa, Çekya, Bulgaristan, Arnavutluk, Slovakya ve Sırbistan'dan da onlarca itfaiyeci karada görev yapıyor. 

Yunanistan'daki en büyük iki orman yangınının henüz neden çıktığı belirlenemedi. Daha küçük yangınlarla ilgili olarak da kundakçılık veya dikkatsizlik nedeniyle tutuklamalar yapıldı.